Obavijesti

ADIVA savjetom do zdravlja - Putujte bez tegoba

ADIVA savjetom do zdravlja - Putujte bez tegoba
2

Tijekom svibnja, u odabranim ADIVA ljekarnama diljem Hrvatske, provodi se program savjetovanja građana o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem

ADIVA ljekarnici u 119 odabranih ADIVA ljekarni educirat će tijekom svibnja građane kako pripremiti organizam i izbjeći probavne smetnje tijekom putovanja i odmora koji slijede, te o vrstama, izboru i načinu primjene probiotika.

Probavne smetnje neugodna su pojava koja se često javlja na putovanjima i može pokvariti planirani odmor. Osjećaj nadutosti, bolovi u trbuhu, proljev ili zatvor javljaju se zbog neravnoteže u crijevnoj mikroflori. Zbog veće izloženosti faktorima koji mogu dovesti do neravnoteže u crijevnoj mikroflori poput kontaminirane hrane i vode, promjene prehrambenih navika, promjene klime, čak 20 - 50% ljudi tijekom putovanja barem jednom dobije proljev.

Na ljudskoj koži i u mnogim organima žive bakterije koje zovemo ljudskom mikroflorom. Najviše ih živi u crijevima, oko 100 milijuna, na koži, te kod žena u rodnici. Crijevna mikroflora, odnosno tzv. “dobre” bakterije u crijevima izuzetno su važne za zdravlje jer omogućuju sazrijevanje probavnog sustava nakon rođenja; sudjeluje u imunološkom odgovoru na upalu i alergene; sudjeluju u probavi hrane, posebno masti i šećera te nekih vitamina; utječu na stvaranje crijevnih plinova i na pravilnu probavu; sprečavaju nakupljanje štetnih mikroorganizama. 

Probiotici su živi mikroorganizmi koji naseljavaju područja na kojima je prisutna ljudska mikroflora.. Obavljaju slične funkcije kao i normalna mikroflora, dok se ona ne obnovi. Najčešće se koriste vrste Bifidobacterium i Lactobacilus u obliku kapsula, prašaka i otopina. Neke od ovih vrsta bakterija od davnina se koriste i u pripremi hrane - jogurta, kefira, sira i kiselog zelja. 

U svibnju, u savjetodavnoj kampanji o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem „Putujte bez tegoba“ sudjeluje 119 odabranih ADIVA ljekarni diljem Hrvatske, a mogu se prepoznati po posteru „Putujte bez tegoba“ na ulaznim vratima ili u izlogu ljekarne. Popis odabranih ADIVA ljekarni koje u svibnju provode savjetodavnu kampanju dostupan je u časopisu ADIVA PLUS i na web stranici www.adiva.hr. U odabranim ADIVA ljekarnama, u 2014. godini  održane su dvije savjetodavne kampanja za građane; o jačanju imuniteta u ožujku i atopijskom dermatitisu u travnju. Nakon kampanje o probavnim smetnjama povezanim s putovanjem u svibnju, u 2014. godini u odabranim ADIVA ljekarnama održat će se još dvije savjetodavne kampanje.

O programu ADIVA  

ADIVA – SAVJETOM DO ZDRAVLJA ljekarnički je program pokrenut s ciljem kvalitetnije ljekarničke usluge, veće sigurnosti pacijenata te promocije ljekarnika u sustavu zdravstvene zaštite.

U posljednjih 5 godina ADIVA ljekarnici proveli su opsežne edukativne kampanje za građane o prehladi i gripi, želučano-crijevnim bolestima, povišenom krvnom tlaku, terapiji boli, inkontinenciji, peludnoj alergiji, zdravoj trudnoći, zdravlju žene, vitaminima i mineralima, pedijatriji, Alzheimerovoj bolesti, liječenju pretilosti, ozljedama mišićno-koštanog sustava, jačanju imuniteta, te o atopijskom dermatitisu.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime
ČUDO NA SVETOM DUHU

Dirljive slike: Ovo je bebica koju su našli u košu za smeće, drži je doktor po kojem je dobila ime

Iako beba službeno nema ime, dr. Alfirević nam je otkrio kako dječačića zovu Ivan, po doktoru koji ga je zaprimio te noći

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'
NAPADAČ UHIĆEN

Slovački ministar demantirao je nagađanja: 'Operacija traje već tri sata, Robert Fico je kritično!'

Kako javljaju slovački mediji, upucan je nakon izlaska sa sjednice Vlade. Navodno je upucan s više hitaca u prsa i trbuh, napadač je uhićen...
Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić  i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija
'NIKAD JE NE BI OSTAVIO'

Nikola u Zagrebu išao po kćer u vrtić i nestao. Iz vrtića su zvali obitelj. Uključila se i policija

Za nestanak je obitelj saznala kad su ih nazvali iz vrtića da nitko nije došao po djevojčicu. U sve se uključila i policija. Obitelj moli, ako ga je netko vidio da javi njima na broj 097/670-1528 ili policiji na 192