Obavijesti

News

Komentari 77

Sanader iz zatvora: Izdržat ću sve, na kraju ćemo pobijediti

Sanader iz zatvora: Izdržat ću sve, na kraju ćemo pobijediti
9

U optužnici za Fimi mediju Sanader je prvookrivljeni, a terete se i Ratko Maček, Mladen Barišić te drugi. Za Sanadera Uskok traži određivanje istražnog zatvora

VIDEO

Uskok je u petak podigao optužnicu i za slučaj Fimi media, protiv Ive Sanadera, Branke Pavošević, Ratka Mačeka, Mladena Barišića, Nevenke Jurak, HDZ-a i ostalih. Kako se navodi u optužnici, traži se određivanje istražnog zatvora protiv Ive Sanadera. 

Prvookrivljenog Ivu Sanadera tereti se da je od kraja 2003. do 2. srpnja 2009. u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda, u zajedničko djelovanje povezao Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branku Pavošević, a kasnije i na prijedlog Barišića Nevenku Jurak. Kako bi se što bolje izvukao novac Jurak je kasnije angažirala i šestookrivljenu Anitu Lončar-Papeš iz tvrtke Ani-Lon i Bojana Dimića iz Onide. 

Odmah nakon objave nove optužnice odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović otišli su u Remetinec na konzultacije sa Sanaderom. Sloković je po izlasku iz zatvora kazala kako je bivši premijer dobro primio nove loše vijesti.

- On inače jako dobro reagira na loše vijesti i ne da se smesti. On kaže, da kako god bilo i što god se događalo  i bez obzira što su neke stvari neugodne po njega  da će on to sve izdržati i da ćemo na kraju pobijediti. to je njegova poruka - rekla je odvjetnica Sloković za Dnevnik.hr.

Odvjetnički tim Ive Sanadera smatra kako traženje pritvora u slučaju Fimi nikako ne bi trebalo utjecati na puštanje njihova klijenta iz Remetinca. Odvjetnik Goran Suić kaže kako oni optužnicu za Fimi mediju još nisu dobili.

- Sutra će se na optužnom vijeću čitati optužnica. Dobili smo i informaciju da su tražili pritvor. Obrana smatra da za to nema nikakvog osnova. Kad je bilo ročište povodom odluke Ustavnog suda također je traženo produljenje pritvora, međutim, i tada je odlučeno da za takav zahtjev DORH-a nema osnove - rekao je Suić za Danas.hr.

Na pitanje hoće li Sanader na optužno vijeće doći iz Remetinca, Suić je odgovorio da će najvjerojatnije biti tako. Dodao je kako očekuju da Sanader bude na slobodi najkasnije 12. prosinca u 7 sati. 

Optužno vijeće dogovoreno je za 10 sati ujutro u subotu. O zahtjevu za daljnjim pritvorom Sanadera odlučit će se na vijeću. 

Uskok se nije žalio na odluku o puštanju, Prodanović je

Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u petak su svjedočili i Ivo Lučić i Krešimir Dragić. Obojica su bili članovi povjerenstva koje je imenovala Vlada i koje je trebalo pripremiti novi prijedlog međudioničarskog ugovora između MOL-a i INA-e jer je hrvatska strana pala ispod 50 posto dionica. Radi se o povjerenstvu kojim je predsjedao Damir Polančec. U povjerenstvu su bili i Dražen Bošnjaković, Vedran Duvnjak i Ivan Šuker. Krešimir Dragić je prisustvovao sastancima umjesto Šukera. 

Lučić kaže kako su sastanci bili između ožujka i svibnja 2008. Rekao je i kako na sastancima nije bilo nikakvih formalnih zaključaka. Rekao je i kako su se prestali sastajati jer pozivi za sastanke nisu dolazili. 

Rekao je i da povjerenstvo o svom radu nije izvještavalo Vladu. Rekao je i kako je 2008. na užim kabinetima Damir Polančec izvještavao o toj problematici.

-  Nakon svibnja 2008. godine, na traženje Sanadera Polančec je izvještavao o statusu pregovora o izmjenama ugovora i o statusu stanja izdvajanja plinskog biznisa. Nije mogao tada izvještavati o radu povjerenstva, već je morao i šire. Obavještavao je Vladu o pregovorima koje je, pretpostavljam, on vodio - rekao je svjedok.

Sanader nije radio pritisak oko INA-e

Obrana je pitala Lučića i da li je Sanader radio pritisak na članove Vlade oko ugovora s INA-om. Lučić je rekao da nije i da je zapamtio kako je jednom Sanader rekao da moraju paziti na stanje s plinskim biznisom odnosno da se ne povećaju cijene plina za građane.

Odvjetnici tražili 2 milijuna kuna

Svjedok Dragić je govorio i o angažmanu odvjetničkog društva Marković kojeg je spomenuto povjerenstvo odlučilo angažirati jer im je trebala pravna pomoć oko dioničarskih poslova. Rekao je kako misli da je HFP potpisao ugovor s tim odvjetničkim društvom. Dragić je rekao kako je odvjetnički ured za taj posao trebao dobiti 1,5 mil. kn te da su tražili još dva mil. kuna ako pregovori budu uspješni. Ministarstvu financija je, kaže to bilo puno pa je to korigirano. Dragić kaže i kako ne zna koliko je odvjetnički ured na kraju novaca dobio.

Kada će Sanader na slobodu?

Saznajemo  kako se na odluku o uvjetima puštanja Ive Sanadera na slobodu žalio Čedo Prodanović, Sanaderov odvjetnik dok se USKOK još nije žalio. Obrana je, podsjetimo, najavila kako će se žaliti na to što Sanader ne smije napuštati Zagreb, a USKOK bi se navodno trebao žaliti na prenisku jamčevinu.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 77
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa