Obavijesti

News

Komentari 286

CIOS u plamenu: 'U zadnjih 10 god. nismo imali ovakav požar'

CIOS u plamenu: 'U zadnjih 10 god. nismo imali ovakav požar'
176

Požar je pod kontrolom, a u utorak do 6 ujutro bi se trebao ugasiti. Napravit ću detaljnu analizu da vidimo što se moglo napraviti bolje, rekao je Pavle Kalinić

VIDEO

>>> Zadnje informacije (21.50 sati)

Neslužbeno se doznaje da je požar počeo na mjestu gdje se odlažu branici skinuti s automobila , te se od tamo proširio i na prešane aute u kojima ima plastike, tkanine, spužve i ostalih gorivih materijala.

Novinarima se još jednom obratio Pavle Kalinić , pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama.

- Požar je pod kontrolom , sutra do 6 ujutro bi se požar trebao ugasiti. U zadnjih deset godina nismo imali ovakav požar . Napravit ću analizu da vidimo što se moglo napraviti bolje. Zahvalio bih se MORH-u koji je odmah reagirao i ustupio nam helikopter za gašenje. Najvažnije u svemu je da nije bilo žrtava i teško ozlijeđenih . Jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen, a nekoliko ih se nagutalo dima.  No, to je normalno kod gašenja požara - rekao je Kalinić.

Pokretanje videa...

Helena Tkalčević/24sata VIDEO

Udio otrovnih spojeva je unutar dozvoljenog

Na mjernim stanicama za mjerenje kakvoće zraka Zavoda za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' udio plinova ne ukazuje na porast, odnosno udio dušičnog oksida, ugljičnog monoksida, sumpornog dioksida, ozona i lebdećih čestica je unutar dozvoljenog raspona . Službenici Zavoda za javno zdravstvo uzorkovali su i izgoreni materijal i uzorak zraka s požarišta čije će se vrijednosti znati u utorak ujutro - priopćio je Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Mjere predostrožnosti za građane ostale su iste: Ne izlagati se dimu koji se širi s požarišta, ostati u zatvorenome, zatvoriti prozore i vrata.

Zbog Bandića vatrogasci više ne daju izjave

Na požarištu je stanje nepromijenjeno. I na tom dijelu grada pada kiša, ali ne jaka.

Vatrogasci više ne žele davati izjave nakon što im je gradonačelnik Milan Bandić poručio da više gase vatru, a manje daju izjave.

Smrad došao do centra, počela padati jaka kiša

Čitatelji nam javljaju kako se u samom centru Zagreba osjeti nesnosan smrad spaljenih guma.

U Novom Zagrebu je nešto prije 20 sati počela padati iznimno jaka kiša. Ako dođe do požarišta trebala bi olakšati posao vatrogascima te im pomoći lokalizirati požar.

U skladištu raste razina vode

Na požarište su stigla dvoja vatrogasna kola s pjenom za gašenje iz Kutine. U skladištu koje vatrogasci gase navodno raste razina vode jer nema kuda otjecati.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama, Grada Zagreba objavio je kako gore "većinom prešani limeni i plastični dijelovi automobila, a opasne komponente iz vozila poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora izdvajaju se prije postupka prešanja iz motornih vozila".

- Zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ proveo je uzorkovanje zraka i u sklopu službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju obaviti će se detaljnije analiza. Mjere predostrožnosti za građane ostale su iste: ne izlagati se dimu koji se širi s požarišta, ostati u zatvorenome, zatvoriti prozore i vrata - objavio je gradski ured.

'Ostanite u zatvorenom, ne izlažite se dimu'

Priopćenjem se oglasio i Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama.

- U požaru u CIOS-u gore većinom prešani limeni i plastični dijelovi automobila , a opasne komponente iz vozila poput antifriza, motornih ulja, goriva i akumulatora izdvajaju se prije postupka prešanja iz motornih vozila. Zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' proveo je uzorkovanje zraka i u sklopu službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju obaviti će se detaljnije analiza. Mjere predostrožnosti za građane ostale su iste: ne izlagati se dimu koji se širi s požarišta, ostati u zatvorenome, zatvoriti prozore i vrata - priopćio je Ured.

Pokretanje videa...

Pixsell VIDEO

'Bijeli dim je dokaz da je požar pod kontrolom'

Požar je pod kontrolom, to dokazuje i ovaj bijeli dim . Gasimo ga već pet sati. Uzrok se ne zna, ali nismo na vrijeme bili pozvani. Za dva sata će biti lokaliziran, a ovo je bilo po prvi puta da smo pozvali helikopter u pomoć, rekao je Mladen Malčić , zapovjednik JVP-a Grada Zagreba .

Bandić: Neka v atrogasci više gase vatru, a manje daju izjave

Istovremeno, kod požarišta se pojavio i gradonačelnik Milan Bandić .

- Hvala Bogu, nikome nije ništa i to je najvažnije. Sve je pod kontrolom i nema opasnosti po zdravlje. Očevidom će se utvrditi što je bilo. Pustimo odgovornost, sada je najvažnije lokalizirati požar - rekao je Bandić.

Pokretanje videa...

Helena Tkalčević/24sata VIDEO

No, tada su novinari konstatirali da je jedan vatrogasac ipak ozlijeđen, a Bandić je samo dobacio: 'Samo mu je nešto upalo u oko. Nije to ništa' .

Na pitanje da su vatrogasci kazali da su im prekasno javili za požar, Bandić je odbrusio: 'V atrogascima je bolje da više gase vatru, a manje daju izjave' .

Vatrogasci nezadovoljni: Prekasno su nam javili za požar

Očekujemo da ćemo požar lokalizirati kroz nekoliko sati, a da ga potpuno ugasimo bit će potrebno nekoliko dana . Morat ćemo ugasiti svaku žar, a to će potrajati. Tijekom intervencije je jedan vatrogasac zadobio lakše ozljede oka . Ovo je prvi put da smo morali u pomoć zvati helikopter interventne. Gašenje nam otežava jak vjetar koji puše s juga. Jako smo nezadovoljni jer smo za požar saznali kasno .  Prošlo je sat vremena i više prije nego što su nas pozvali i prije nego što smo došli. Naime, radnici su sami pokušali ugasiti vatru, a kad nisu uspjeli pozvali su nas - rekao je novinarima Mladen Malčić , zapovjednik JVP-a Grada Zagreba.

Pokretanje videa...

Helena Tkalčević/24sata VIDEO

Buknulo oko 13.30 sati

Na smetlištu reciklažnog dvorišta tvrtke Cezar u sklopu CIOS-a u Ulici Josipa Lončara u Zagrebu buknuo je požar oko 13.30 sati. Vatrogasci su brzo reagirali poslavši dvadesetak vozila na teren. Tvrtka Cezar bavi se prodajom rabljenih rezervnih dijelova te otkupljuju gume i stari metal.

Prema posljednjim informacijama, požar nije pod kontrolom , a gašenje dodatno otežava jak vjetar. Požar se proširio na drugu hrpu otpadnog materijala, a može se čuti i pucanje guma koje gore. Djelatnici tvrtke užurbano viličarima izvan dvorišta iznose stare olupine automobila kako se i one ne bi zapalile.

Pokretanje videa...

čitatelj 24sata VIDEO

Na terenu je više od 20 vatrogasnih vozila i svakih nekoliko minuta pristižu nova. U pomoć su im iza 16 sati došla i četiri kombija interventne policije, pet vozila Vodoopskrbe te helikopter.

Pokretanje videa...

Kristijan Pelc/24sata TV VIDEO

- Zasad je sve pod kontrolom. Nema nikakvih eksplozija u CIOS-u, a uskočilo nam je i Ministarstvo obrane koje je ustupilo helikopter koji vatru gasi vodenim bombama. Čim ugasimo požar obavijestit ćemo javnost o detaljima - rekao nam je Pavle Kalinić, pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Pokretanje videa...

Kristijan Pelc/24sata TV VIDEO

Iz Kalinićevog ureda su upozorili građane da ostaju u zatvorenom prostoru da zatvore prozore i vrata ako osjete miris dima te da se klone blizine požarišta jer su tamo koncentracije plinova najveće.

Ministarstvo zdravlja: Vjetar širi plinove koji su štetni za zdravlje

Priopćenjem se oglasilo i Ministarstvo zdravlja. Prenosimo ga u cijelosti:

"Zbog požara u skladištu tvrtke CIOS  na Jankomiru u Zagrebu, ružom vjetrova zapadnim i sjeverozapadnim dijelom grada  šire se dimni plinovi koji sadrže za zdravlje štetne onečišćivače.

Obavještavaju se građani, prvenstveno zapadnog  i sjevernog dijela grada, da se ne izlažu dimu i dimnim plinovima koji se šire s požarišta, da zatvore prozore i vrata te da ostanu u kućama i stanovima.

Vrlo je važno da se svi koji osjete simptome otežanog disanja ili bilo kakve respiratorne smetnje, a  bili su izloženi djelovanju oblaka, podvrgnu liječničkom pregledu".

Građani u panici zvali policiju i vatrogasce

Tajana Tomašević, glasnogovornica CIOS-a kaže kako srećom u požaru nema ozlijeđenih. Rekla je da su sve dežurne službe izašle na intervenciju. Gašenje je u tijeku, a otežava ga vjetar.

- Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom. Kroz nekoliko dana ćemo znati uzrok požara i štetu - rekla je Tomašević. CIOS će javnost i dalje izvještavati o svim relevantnim događanjima i poduzetim mjerama.

Uzrok požara još nije poznat i utvrdit će se očevidom.

Mnoge građane uhvatila je panika pa su zvali policiju i vatrogasce kako bi provjerili o čemu se radi.

Pokretanje videa...

Kristijan Pelc/24sata TV VIDEO

Pokretanje videa...

Kristijan Pelc/24sata TV VIDEO
VIDEO

Pokretanje videa...

Kristijan Pelc/24sata TV VIDEO
VIDEO

>>> Uskoro više...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 286
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.