Obavijesti

News

Komentari 182

USKOK upao u HAC: Lažnim računima izvukli 5,3 mil. eura?

USKOK upao u HAC: Lažnim računima izvukli 5,3 mil. eura?
7

Sumnja se na izvlačenje novca iz HAC-a po istom modelu kako se izvlačio iz HGK. Sumnja se da je i HAC sklapao fitkivne ugovore s nekoliko građevinskih tvrtki

VIDEO

USKOK je u petak kasno popodne, oko 18 sati, ušao u prostorije Hrvatskih autocesta. U zgradi Uprave HAC-a  na predzadnjem katu češljaju dokumente pravnog ili financijskog odjela. 

Kako doznaju, navodno USKOK pregledava ugovore HAC-a za gradnju autocesta iz 2007. i 2008. godine, a vjerojatno je da su na meti ugovori s Osijek Koteksom.

No, kako piše  Večernji list. osim u HAC, USKOK je 'upao' i u sjedišta nekoliko građevinskih tvrtki – Viadukta, Zagorje-Tehnobetona, Osijek Koteksa, a prema nekim informacijama i Strabaga. 

Prema prvim, neslužbenim informacijama, sumnja se na izvlačenje novca iz HAC-a po istom modelu kako se izvlačio iz HGK. Sumnja se da je i HAC sklapao fitkivne ugovore s građevinskim tvrtkama, na temelju kojih su onda ispostavljani računi. HAC bi isplaćivao novac koji bi se prebacivao na austrijski račun jedne ili više tvrtki u Češkoj. Nakon toga bi se podizala gotovina i novac bi se vraćao u Hrvatsku. Za sada se ne zna kroz čije ruke je išao taj novac, ali se procjenjuje da se na taj način iz HAC-a izvuklo oko 5,3 milijuna eura.

Dnevnik.hr javlja kako je u zgradi HAC-a bio predstojnik uprave Ronald Radojević koji je službenicima USKOK-a na uvid davao tražene dokumente. 

Službenih izjava nema.

Istraga u HAC-u je povezana s onom u HGK? 

Neslužbeno se doznaje da je cijeli slučaj povezan s istragom u HGK jer su na austrijski račun češke tvrtke Remorker International, osim novca izvučenog fiktivnim ugovorima iz Komore, navodno uplaćivana i sredstva HAC-ovih podizvođača.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali
MALI IVAN JOŠ JE U BOLNICI

DOZNAJEMO Beba koju su našli u Zaprešiću ide u Nazorovu. Ravnateljica: Jučer su nas zvali

Dijete se i dalje nalazi u bolnici, a nakon otpusta iz bolnice, djetetu se priznaje usluga smještaja u adekvatnu udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi - odgovorili su za 24sata iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad.