Obavijesti

Show

Komentari 293

Umro Željko Malnar, istraživač i tvorac kultne 'Noćne more'

Umro Željko Malnar, istraživač i tvorac kultne 'Noćne more'
11

Pokojnog putopisca i novinara Željka Malnara javnost će pamtiti po brojnim putopisima, dokumentarcima i dugogodišnjem noćnom TV showu 'Noćna mora'

VIDEO

Željko Malnar preminuo je iznenada u utorak u 70. godini života. Malnara ćemo pamtiti po brojnim putopisima, dokumentarnim filmovima i dugogodišnjem noćnom TV showu 'Noćna mora' koji se prikazivao od 1992. godine do 2010. godine. Osim Malnara stalni članovi 'Noćne more' činili su njegovi zagrebački susjedi s nadimcima Cezar, Tarzan, Jaran, Remzo, Laki i pokojni Ševa iz ulice Peščenice. Malnar je Peščenicu proglasio nezavisnom republikom s njim kao predsjednikom. U 'Noćnoj mori' 2002. godine ugostio je košarkaša Dennisa Rodmana koji je u Zagreb došao samo zbog sudjelovanju u showu nakon što mu je prijatelj, podrijetlom Hrvat, pokazao snimku showa putem interneta. Član 'Noćne more' Zvonimir Levačić, poznatiji pod nadimkom Ševa, preminuo je 5. svibnja 2010. godine.

Autor je više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža

Željko Malnar rodio se u Zagrebu 12. travnja 1944. godine. Bio je autor dokumentarnih filmova, TV-voditelj anti-showa, anti-političar, svjetski putnik poznat u Hrvatskoj i u svijetu. Završio je gimnaziju nakon koje je studirao medicinu i eksperimentalnu zoologiju. Tijekom studija zainteresirao se za genetiku i kao dvadesetogodišnjak organizirao svoju prvu ekspediciju u jedinu prašumu Europe, Perućicu.

Nakon ekspedicije objavio je nekoliko zapaženih radova. Studirao je i na Indian Institute of Mass Communication novinarstvo za nerazvijene zemlje. Nakon diplome, u Indiji je ostao još 10 godina. Tijekom boravka u Indiji objavio je mnoštvo članaka o azijskim narodima i njihovim običajima te bio suradnik Zagrebačke televizije.

U Indiji je radio za strane producente te za vladu države Rajastan

U programu Saše Zalepugina prikazano je mnogo njegovih reportaža i dokumentarnih filmova iz Indije, Pakistana, Afganistana, Irana, Turske i drugih zemalja Azije. U razdoblju od 1972. do 1976. godine studirao je i indijsku filozofiju u ašramu indijskog filozofa Swami Shama. U Indiji je radio za strane producente te za vladu države Rajastan. Godine 1977. vodio je ekspediciju za Zagrebačku televiziju pod nazivom "Put na istok", koja je imala veliki uspjeh. 

Za američku kompaniju Tropic Ventures vodio je jednu od najvećih ekspedicija u svijetu, "Around the tropic world" te bio autor dokumentarne serije iste ekspedicije pod naslovom "Journey to other worlds". Sudjelovao je i na speleološkim ekspedicijama s velikim rezultatima u znanstvenom svijetu.

Malnar je autor više od 70 dokumentarnih filmova i reportaža iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe i drugih zemalja. Dobio je mnoga priznanja (Chicago filmski festival, Barcelona film festival), a 1986. godine zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu "U potrazi za staklenim gradom", koja je doživjela četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske države Samoa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 293
VIDEO

Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'
POMAMA ZA REKVIZITIMA

Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'

Tabletić je zaštitni znak Baby Lasagne. Otisnuo ga je on tako na majice, a i dio kostima za Eurosong mu je napravljen od njega

Luciano Plazibat slavio s Igorom nakon pobjede u 'Zvijezdama': 'Kindl, sada ga kradem nazad'
NIŽU SE ČESTITKE

Luciano Plazibat slavio s Igorom nakon pobjede u 'Zvijezdama': 'Kindl, sada ga kradem nazad'

Luciano nije skrivao koliko je ponosan na svog najboljeg prijatelja nakon što je pobijedio u showu 'Zvijezde pjevaju', a otkrio je i da su svojedobno bili cimeri
Zagreb se '90. nije proslavio kao domaćin Eurosonga: 'Ti pjevaj, lijepo izgledaj i dosta'
PRIJE 24 GODINE

Zagreb se '90. nije proslavio kao domaćin Eurosonga: 'Ti pjevaj, lijepo izgledaj i dosta'

Ako Baby Lasagna pobijedi na Eurosongu, čast organiziranja natjecanja iduće godine pripala bi Lijepoj Našoj. Prisjetimo se kako je to izgledalo kada je 1990. Zagreb bio domaćin