Obavijesti

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Dubrovnik i rivijera

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Dubrovnik i rivijera
12

Zakoračite u vremeplov kulturne baštine. Srednjovjekovne zidine koje okružuju grad i mistični otočić Lokrum čine Dubrovnik nezaboravnim odredištem.

Srednjovjekovni grad na jugu jadranske obale predstavlja riznicu kulturno - povijesnih spomenika, narodnih običaja i arhitekturekoja služi kao vremeplov u minula vremena. Glasovite zidine dugačke 1940 metara i zaštićene velebnim kulama okružuju staru jezgru grada, predstavljajući jedinstvenu atrakciju očuvanu u izvornom obliku. Tijekom cijele godine u Dubrovniku se održavaju brojne manifestacije, koncerti i vrhunske izložbe. Novogodišnja proslava jedna je od najspektakularnijih u Hrvatskoj - uz brojna glazbena događanja svatko će pronaći nešto za sebe. Na Stradunu, glavnoj dubrovačkoj ulici, ponoć dočekuju gomile posjetitelja iz cijelog svijeta. Tijekom siječnja i veljače održava se Dubrovački karneval ispunjen plesovima i maskiranim povorkama. Dok traje fešta zaštitnika grada Svetoga Vlaha ulice ispune narodne nošnje mještana iz cijele regije. Proslava se održava već tisuću godina i pada na trećeg veljače. Otvara se tradicionalnim puštanjem golubica, simbola slobode i mira, svečanom povorkom te simboličnim podizanjem svečeva barjaka na Orlandov stup.

Mistični Lokrum
Navodno je baš na Lokrumu spas od brodoloma našao Richard Lavljeg Srca, vraćajući se 1192. godine s križarskog pohoda iz Palestine. Zavjet po kojemu će, ako se spasi, izgraditi crkvu na mjestu spasenja, djelomično je ispunio. Na zamolbu Dubrovčana donirao je novce za nastavak gradnje katedrale u samom gradu. Na Lokrumu je 1839 godine boravio Maksimilijan Habsburški i kupio otok. Na ruševinama samostana izgradio je ljetnikovac i dao urediti prekrasan vrt, staze i šetnice. Mistični Lokrum prate brojne legende koje čekaju posjetitelje da budu otkrivene.

Uživanje u prirodi
Park prirode Prevlaka na samom jugu Hrvatske oaza je flore i faune. Tu žive brojne ptice, fazani, divlje svinje i magarci. Možete ih susresti u šetnji do utvrde Oštro, impresivne građevine s koje puca nezaboravan pogled. Zaputite se i u Nacionalni park Mljet te otkrijte sve čari netaknute prirode. Slana Jezera, Malo i Veliko predstavljaju geološki fenomen koji vrijedi posjetiti.

Arheološla nalazišta koja svjedoče o životu drevnih stanovnika te Benediktinski samostan smješten na otoku sv. Marije u Velikom jezeru znamenitosti su koje izazivaju divljenje. U krškim podzemnim staništima, kao što su špilje i jame žive endemske vrste koje se ne mogu susresti nigdje drugdje na svijetu. Pjev slavuja i ptica pjevica u borovim šumama u nacionalnom parku neponovljivo je iskustvo, kao i pogled na jelena lopatara ili šišmiše.

Aktivni odmor
Jedrenje, biciklizam, jahanje ili kajakarenje samo su neke od brojnih aktivnosti kojima se možete prepustiti tijekom cijele godine. Istraživanjem raskošnog podmorja bave se rekreativni i profesionalni ronioci, a ljubitelji tenisa mogu iskoristiti terene na Babinom Kuku, u Uvali Lapad ili Gospinom polju. Šetnice s vidicima mame na bavljenje fotografijom te uživanje na svježem zraku i tijekom zimskih mjeseci koji se odlikuju izrazito blagom klimom.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt
PRIPAZITE NA OVE ZNAKOVE

Možete li prepoznati koja žena na fotografiji upravo ima infarkt

Svi simptomi srčanog udara Linde Johns, američke književnice, su oni koji bi mogli biti - i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja
Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument
EVO NA ŠTO PRIPAZITI!

Mnogi griješe u oporuci: Ovo su dvije stvari koje nikada ne biste trebali uvrstiti u taj dokument

Kako biste bili sigurni da će se vaša volja provesti na način na koji želite, sastanite se s profesionalcem kako biste stvorili oporuku koja će biti od koristi vama i vašim najmilijima bez ikakvih zabluda i iznenađenja