Obavijesti

Sport

Komentari 139

Cro Cop: Uzimao sam hormon rasta, morao sam spasiti rame

Cro Cop: Uzimao sam hormon rasta, morao sam spasiti rame
2

Ovo prozivanje i suspenzije stvarno nemaju smisla. Sad će ispasti da sam uzimao nedozvoljena sredstva, a to veze s vezom nema. Ali što je tu je, napisao je Mirko

VIDEO

Mirko FIlipović oglasio se na Facebooku po pitanju moguće suspenzije koje mu je odredila Američka antidopinška agencija USADA, a javnosti priopćio UFC zbog navodnog dopinga.

Hrvatski MMA-borac, koji je prekjučer objavio kako ide u mirovinu, otkrio je kako je uzimao hormon rasta iako je znao da je na listi zabranjenih supstanci, sve kako bi spasio rame. Ipak, o svemu je pravovremeno obavijestio UFC. Smatra kako nalazi neće biti pozitivni.

Objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

Evo, prvi dan mirovine i odmah problemi. Prvi sam valjda borac kojeg su suspendirali nakon odlaska u mirovinu. Valjda im je dobro došlo da na nekom poznatom vježbaju strogoću. Evo o čemu se zapravo radi:

UFC je potpisao ugovor s USADA-om, američkom antidopinškom agencijom koja će provoditi i koja odnedavno i provodi testiranja boraca. Morao sam ispuniti upitnik, kao i svi borci, i specificirati gdje sam i kada tijekom priprema radi dolaska njihovih ljudi na testiranje.

Kad su počeli problemi s ramenom, s obzirom na to da klasične metode poput leda i masaža nisu pomagale, prešao sam na krvne plazme koje sam dobivao izravno u rame, a usto sam uzeo malu količinu hormona rasta radi bržeg zacijeljivanja.

Hormon rasta na popisu je zabranjenih supstanci i to sam znao, ali nije bilo drugog načina da spasim rame, barem sam tako mislio. U kombinaciji s krvnom plazmom, nažalost, jedini je lijek za rame višetjedna pauza i mirovanje, ali očajnik se i za slamku hvata.

Nakon šest dana plazmi i hormona došli su me testirati, uredno sam dao uzorak krvi i urina i odmah sam obavijestio UFC o testiranju i da sam radi sanacije ramena uzeo malu količinu hormona rasta jer ništa drugo ne pomaže, a želio sam odraditi borbu pod svaku cijenu. Jer ako budem morao otkazati borbu radi ramena, znao sam da je to kraj. Već je prošlo osam mjeseci od zadnje borbe, a ja u ovim godinama čekati ne mogu novih pet-šest mjeseci do iduće borbe.

Slavko Midžor/PIXSELL

Niti su nalazi testiranja gotovi, niti sam siguran da će išta naći jer sam to uzeo svega nekoliko dana samo da spasim borbu i rame. Oni su nekakvu suspenziju odrezali i to samo zato jer sam im sam rekao o čemu je riječ, a koja nema nikakvog smisla jer sam se povukao i to radi ozljeda po cijelom tijelu. Kruna je bila ozljeda ramena.

Glupo je uopće spominjati da taj hormon samo tijelo luči i da se neka povišena razina može detektirati do desetak dana i da bi na borbi bio čist. Niti mi to poboljšava performanse u bilo kojem obliku, kao što to rade testosteron i razni steroidi i anabolici, ali takva su pravila.

Još u petak sam molio da ne otkazuju borbu i da želim nastupiti nakon toliko muke i truda tijekom priprema te da ću otići na saslušanje u agenciju i reći o čemu se radi. Rekao sam neka provedu testiranja uoči i nakon borbe i sve će biti OK, samo sam pet puta dosad u UFC-u testiran, zadnji put prije i nakon zadnje borbe s Gonzagom. I naravno da je uvijek sve bilo OK.

Subotnji trening bio mi je zadnji u ovim pripremama i tu je rame otišlo do kraja, "magnet" ponovljeni u ponedjeljak pokazao je rupture mišića, oštećenje tetive i puno rame tekućine. I tu sam prelomio i tu večer donio odluku da nemam snage više boriti se sa ozljedama i objavio prekid karijere. I to je to.

A ovo prozivanje i suspenzije stvarno nemaju smisla. Iako moram reći da razumijem UFC i da se žele ograditi, sad će ispasti da sam uzimao nedozvoljena sredstva tj. doping, a to veze s vezom nema. Ali što je tu je, ne dao Bog većeg zla.

Mirko prva žrtva novog režima

Novi antidopinški program USADA-e na snagu je stupio 1. srpnja i puno je rigorozniji od staroga. Već i prvi prekršaj može rezultirati suspenzijom od čak četiri godine.

Za prvi prekršaj kod uzimanja specificiranih supstanci kazna je dvije godine suspenzije s mogućnošću dodatne dvije godine zbog otegotnih okolnosti poput povijesti doping-skandala i slično. Drugi donosi dvostruku kaznu u odnosu na prvi, a treći prekršaj dvostruku u odnosu na drugi prekršaj.

Što se nespecificiranih suspstanci tiče, kazna za prvi prekršaj je jedna godina uz moguće dodatne dvije zbog otegotnih okolnosti, a drugi i treći se udvostručuju kao i za specificirane supstance, piše FightSite.

Osim ovih kazni, kažnjenim se borcima uzima titula ako je posjeduju, miču se s rang-ljestvice te se kažnjavaju i novčano, pri čemu se prikupljeni novac koristi za razvijanje antidopinških programa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 139
VIDEO

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...
TRENER I KAPETAN 'MODRIH'

Jakirović: Moja je majka htjela da sam na klupi protiv Rijeke! Petković: Sopić je osebujan...

Ne gledam na Sopićeve komentare kao nekakvo 'bockanje'. Osebujan je, malo je drugačiji, iskren je u izjavama, nekima se možda to sviđa, nekima ne, rekao je Bruno Petković
VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!
EVO TKO ĆE IGRATI!

VIDEO Pogledajte kako je Bruno Petković ispravio Jakirovića i otkrio dio taktike za Rijeku!

ZAGREB - Dinamov trener Sergej Jakirović i kapetan Bruno Petković najavili su derbi u Rijeci, a napadač 'modrih' otkrio je strategiju tijekom konferencije za medije: 'Njihova obrana je dobra, vidjet ćemo kako će reagirati na moje kretnje i tako ću se kretati i ja i Sandro," rekao je Petković, na što je Jakirović odgovorio: 'Ili Brodić?'...A Petković je dodao: 'Ne, pa Kule će igrati!'