Obavijesti

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u Trakošćanu

Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić u Trakošćanu
7

Organizator Škole medijske kulture je Hrvatski filmski savez s partnerima programu Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Općinom Bednja i OŠ Bednja

Nakon Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala, filmoljupci sele u Trakošćan na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić!

U sklopu 20. Filmske revije mladeži i 8. Four River Film Festivala pogledali smo 72 filma, dodijelili 17 službenih nagrada i dvije 'posebne' nagrade 'Talent camp Odense' i 'Prodigy camp’, a Karlovac je od 23. do 27. lipnja pobananio od srednjoškolskih filmaša, koji su došli iz cijelog svijeta kako bi bili dio žutog filmskog maratona.  

S rekordnim brojem gostiju, čak njih 180, svakodnevnim filmskim projekcijama, radionicama, poznatim filmašima koji su održavali tribine i s preko 600 ostvarenih noćenja, možemo reći da je Karlovac učvrstio svoju poziciju meke srednjoškolskog filma. Nakon Revije i Festivala ubrzo su uslijedili i prijemni ispiti, a naše dugogodišnje iskustvo pokazuje da su Revija i Festival jedan uspješan rasadnik budućih filmskih profesionalaca. Ove godine je višestruki pobjednik dosadašnjih izdanja Revije i Festivala, Marinko Marinkić, upisao smjer Snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti’, istanula je Marija Ratković Vidaković, koordinatorica Revije i Festivala te dodala kako cijeli organizacijski tim najviše veseli kada su sudionici i posjetitelji zadovoljni, a sudeći prema reakcijama koje svakodnevno stižu na Facebook stranicu Four River Film Festivala, Revija i Festival su ove godine doživjeli veliki uspjeh. Iduće godine, 21. Filmska revija mladeži i 9. Four River Film Festival održat će se na obalama četiri rijeke grada Karlovca od 6. do 10. rujna. 

Do 15. srpnja 2015. godine prijavite se na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić! 

Nakon Karlovca, od 18. do 28. kolovoza 2015. godine putujemo u Trakošćan i to na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić. 17. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić obrazovni je program koji organizira Hrvatski filmski savez s partnerima u programu Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Općinom Bednja i OŠ Bednja.

Tijekom deset radnih dana, kroz dva seminarska programa i 13 radioničkih programa, obrazuju se nastavnici osnovnih i srednjih škola, koji u okviru nastave hrvatskog jezika i izborne nastave provode nastavni program medijske  kulture, odgajatelji u predškolskim ustanovama, voditelji filmskih i videodružina, ali i nezavisni autori i svi zainteresirani filmski entuzijasti. Seminarske programe Škole koriste i učenici koji žele upisati Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. Mentori su vodeći hrvatski teoretičari filma, filmolozi, redatelji, snimatelji, montažeri, filmski stručnjaci i kritičari.

Dosadašnji uspjeh Škole, može se uočiti iz postignuća njezinih polaznika. 

Svoje filmske korake u Školi upisuje i producent jednog od najuspješnijih domaćih filmskih festivala, Motovun Film Festivala, Matko Burić, dalje uspješni redatelj i producent Dario Juričan, kao i predsjednik Kinokluba Zagreb, Vedran Šuvar. U ‘imenik’ Škole upisuje se još jedan uspješni filmaš, trenutačni producent i koordinator Restarta, voditelj Škole dokumentarnog filmate te programski voditelj Dokukina CROATIA, Oliver Sertić. 

O potrebi uvođenja nastave filmske umjetnosti u srednje škole, posebice gimnazije koje bi učenicima trebale pružiti široko opće znanje, mnogo se govori već godinama, a danas je ta potreba još izraženija. Cilj Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, kao najopširnijeg izvaniinstitucionalnog filmskog obrazovnog programa, jest razvijati i usmjeravati audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu kod djece i mladih. Neke su polaznice, poput profesorice Mirjane Jukić i Katice Šarić iz zagrebačke OŠ Rudeš, putem Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić pokrenule videodružinu.

Svoju sam edukaciju i pravu ljubav s medijskom kulturom započela 2000. godine u Trakošćanu, na Drugoj školi medijske kulture. Prošla sam gotovo sve radionice. U tim su me radionicama podučavali divni voditelji i njihovi stručni suradnici, Petar Krelja, Zoran Tadić, Vedran Šamanović, Snježana Tribuson, Goran Tribuson, Dražen Ilinčić, Dubravka Premar, Vedrana Vrhovnik, Krešimir Mikić, Boris Poljak, Slaven Zečević, Damir Čučić, Višnja Biti i mnogi drugi. Računam, 14 godina po 90 sati. Ukupno 1260 sati. Sve se prenosilo u rad školske filmske i radijske družine', podijelila je svoj entuzijazam profesorica Mirjana Jukić. 

Uz prof. Mirjanu Jukić, odličan primjer pokazale su profesorice u OŠ Marije Jurić Zagorke Melita Forjan Horvatek i Nataša Jakob, koje su školske godine 2002./2003. pokrenule Medijsku družinu Zaigrani Aktivni Gromoglasni - ZAG, kao i profesorica Marina Zlatarić iz zagrebačke OŠ Bartol Kašić te profesorice Slavica Kovač i Suzana Phillips iz OŠ Stanovi Zadar koje svojim dugogodišnjim angažmanom i entuzijazom pokazuju kako medijska kultura treba biti nužan dio obrazovnog sustava. 

U sklopu radionica, polaznici usvajaju konkretna znanja i vještine iz područja dokumentarnog filma, igranog filma, animiranog filma te TV reportaže, a predavači su vrhunski stručnjaci poput filmskih redatelja Tomislava Mršića i Daniela Kušana te novinara Dražena Ilinčića i voditelja škole animiranog filma Ede Lukmana.  U specijaliziranom programu, zaljubljenici u filmsku umjetnost mogu naučiti kako od ideje doći do filmskog uratka kroz radionicu za scenarij na filmu, kameru i snimanje, montažu te postprodukciju zvuka. Neki od voditelja specijaliziranih radionica su Boris Poljak, filmski snimatelj, mr.sc. Slaven Zečević i Ivana Fumić, akad. filmski montažeri, Zvonimir Jurić, akad. filmski redatelj te Damir Čučić, filmski redatelj. 

Programe Škole do sada je polazilo preko 1500 polaznika i ona daje vrijedan doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.

Detaljnije o prijavi i uvjetima sudjelovanja možete pročitati ovdje.

Za sve informacije, slobodno pošaljite upit na kristina@hfs.hr

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati
ZJENICE SE ŠIRE, METABOLIZAM UBRZAVA...

Nakon jutarnje kave kofein uđe u krvotok u roku 10 minuta, evo što radi tijelu narednih 6 sati

U prvih deset minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca. U periodu do 20 minuta se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje
Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je