Obavijesti

Francuski macarons kako ih radi Mak na konac

Francuski macarons kako ih radi Mak na konac
3

Šareni, veseli, okrugli, hrskavi izvana, a mekani i kremasti iznutra, stalno privlače sladokusce i one koji će to tek postati, pa broj njihovih obožavatelja raste iz dana u dan.

Macarons su mali zalogajni kolači koji pripadaju u grupu deserata Petit fours (fr. mala peć, prema slaboj vatri).

Pripremaju se u cijelom svijetu, a poznati svjetski slastičari kreiraju maštovite kombinacije okusa i boja, trudeći se da baš njihovi budu najmaštovitiji. 

Prema nekim izvorima, macaronsi su dospjeli u Francusku s dolaskom Katarine Medici, koja je 1533. godine, povodom svog vjenčanja s Henrikom II., povela sa sobom i svog osobnog slastičara. Također, postoji priča o dvjema časnim sestrama, Margareti i Mariji Elizabeti, koje su krajem osamnaestog stoljeća, tražeći azil tijekom Francuske revolucije, osmislile  kolač Nancy macaron te ga prodavale kako bi otplatile stan i hranu. Postale su poznate kao  Les Soeurs Macarons (Sestre Macarons).

U počecima macarons su posluživani bez krema i posebnih oblika. 

Izvori kažu da je za sadašnji izgled macaronsa zaslužan Pierre Desfontaines iz poznate pariške slastičarnice Laduree s početka 20. stoljeća.

Macaronsi se sastoje od primarno tri sastojka: bademovog brašna, šećera i bjelanjaka. Iako prema navedenim sastojcima djeluju pomalo banalno i bazično, njihova je izvedba tehnički prilično zahtjevna. Priprema macaronsa  iziskuje  dobru recepturu, uvježbanu tehniku i dobru pećnicu. 

Dvije školjke macaronsa spajaju se s marmeladom, s kremom, s čokoladnim ganacheom...kombinacije su uistinu beskrajne.

Najčešće, macaronsi bojom odražavaju punjenje, odnosno njihov okus. Tako će, primjerice, zeleni macaronsi biti od pistacija, smeđi od čokolade, rozi od jagoda ili malina, itd.

U slastičarnici Mak na konac nećete pronaći macaronse intenzivnih boja,  jer mi primjenjujemo drugačiji pristup u njihovoj pripremi.

U macaronse se najčešće dodaju prehrambene boje kako bi bili što intenzivnije boje, što se meni osobno ne sviđa, stoga sam odlučila, na uštrb njihova inače klasičnog i prepoznatljivog izgleda, koristiti prirodne sastojke koji se nalaze i u punjenju. Stoga ćemo mi, primjerice, u macaronse s čokoladnim punjenjem, smjesi od bjelanjaka dodati kakao, u macaronse s punjenjem od pistacija dodat ćemo fino mljevene pistacije, u one od malina dehidrirane maline, a u one od limuna fino naribanu koricu organski uzgojenog limuna. Upravo zato su macaronsi u Maku na koncu nježnijih boja, ali i puno izražajnijeg okusa i mirisa. 

Bez obzira na boju, okus im je, kažu, neodoljiv!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'
TRPI RUŽNE UVREDE

'Zbog moje debljine, ljudi misle da mi je muž plaćeni glumac'

Amerikanka je odlučila javno odgovarati svim okrutnim komentatorima koji ju pitaju je li njezin mišićavi suprug 'plaćeni glumac' te ju pitaju koliko ima novca te ima li životno osiguranje

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao
Fotka policajke izazvala kaos: 'Što je trebala, ostaviti gu*icu doma i ponijeti onu za posao?!'
VIŠE OD 1000 KOMENTARA

Fotka policajke izazvala kaos: 'Što je trebala, ostaviti gu*icu doma i ponijeti onu za posao?!'

Žene ne traže uniforme, one ih dobivaju. I to muške. Manje brojeve. A njih dizajniraju muškarci. Ja imam veće bokove i isti ovakav problem na poslu, napisala je žena kao komentar na fotku policajke