Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Borba svjetlosnim mačevima i službeno priznata kao sport...

Svjetlosne sablje uskoro će krasiti borilišta diljem Europe. Ta, potpuno nova disciplina, uvedena je u Francuskoj. Tamošnji mačevalački savez priznao je borbu svjetlosnim mačevima kao službenu disciplinu

Foto: Star Wars
4 komentara

'Neka sila bude s vama'...

Tako glasi čuveni citat iz još čuvenije filmske uspješnice Star Wars Georgea Lucasa. 'Sila' je u Francuskoj ljudima bliže no ikad jer je Francuski mačevalački savez borbu svjetlosnim mačevima priznao kao službenu disciplinu.

Naravno, LED-osvijetljeni mačevi i polikarbonatne replike ne mogu protivniku odrezati neki ud kao u filmu, ali izgledaju i zvuče nevjerojatno slično oštricama koje Yoda i drugi likovi drže u filmu.

- Željeli smo sport približiti mladima, oni se u zadnje vrijeme ne bave vježbanjem. Jedino što vježbaju su palčevi dok igraju videoigre - kazao je Serge Aubailly, tajnik Francuskog mačevalačkog saveza pa dodao da mačevanje žele ujediniti s modernim tehnologijama.

Korijeni mačevanja sežu u daleku prošlost kada su Zorro, Robin Hood i mušketiri bili 'manekeni' tog sporta, a danas bi djecu u mačevanje trebali privući Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi i Darth Vader.

Tamošnji savez već je osmislio sva pravila.

- Željeli smo da sve bude sigurno, ali da se ne izgubi taj vizualni dojam, to je ono što ljudi očekuju - kazao je Michel Ortiz, jedan od začetnika ideje borbe svjetlosnim 'sabljama'.

 Pravila borbe

  • Borci se bore unutar kruga označenog trakom
  • Dodir mačem u glavu ili tijelo vrijedi pet bodova
  • Dodir mačem u ruku ili nogu vrijedi tri boda
  • Dodir mačem po šaci vrijedi jedan bod
  • Pobjednik je onaj koji prvi dođe do 15 bodova
  • Ili onaj koji nakon tri minute ima veći broj bodova
  • Ako oba borca imaju 10 bodova ulazi se u 'fazu iznenadne smrti' u kojoj pobjeđuje onaj koji prvi pogodi glavu ili tijelo

Ništa od Olimpijskih igara

Barem za sada... Sport je još u povojima i broji tek nekoliko stotina boraca, a da bi dospio na najveću sportsku smotru morat će se globalizirati i nije izvjesno da će biti dio Olimpijade u Parizu 2024. godine.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message