Ovu zabludu u kojoj mnogi od nas žive razotkrio je Richard Price, stručnjak za prehrambene proizvode...
Viral
Komentari 6
Ovu zabludu u kojoj mnogi od nas žive razotkrio je Richard Price, stručnjak za prehrambene proizvode...
Vječna rasprava o tome je li popularni Jaffa keks zapravo kolač ili keks traje već desetljećima. No, sada se pojavilo novo, potencijalno još "kontroverznije otkriće" koje se tiče načina na koji ga držimo i jedemo. Prema pisanju britanskog Mirrora, čini se da većina nas ovu popularnu slasticu konzumira na potpuno pogrešan način.
Da bismo razumjeli novu dilemu, moramo se vratiti na staru. Pravni status Jaffa keksa kao "kolača" utvrđen je na sudskom sporu u Ujedinjenom Kraljevstvu još 1991. godine. Razlog je bio porez - u Britaniji se oporezuju keksi preliveni čokoladom, ali ne i kolači.
Proizvođač, McVitie's, uspješno je dokazao da njihov proizvod ima karakteristike kolača. Ključni argument bio je da kolači, kada odstoje, postaju tvrdi, dok keksi postaju mekani. Jaffa se ponaša upravo kao kolač, čime je sudski spor riješen u njihovu korist.
Iako je pravna bitka davno završena, ono što mnogi obožavatelji nisu znali jest da je sam brend potvrdio kako je čokoladni preljev zapravo - dno.
Ovu zabludu u kojoj mnogi od nas žive razotkrio je Richard Price, stručnjak za prehrambene proizvode.
"To je prava britanska dilema. Svi smo ga cijelo vrijeme držali naopako", izjavio je. "Prirodno je da vidimo čokoladu i pretpostavimo da je to gornji dio. Međutim, službeni način konzumacije je s biskvitnom stranom okrenutom prema gore. Čokolada je zamišljena kao baza, a ne kao preljev."
Ovu tvrdnju potkrijepili su i sami proizvođači. Prema njihovim riječima, tijekom proizvodnje, Jaffa keks prolazi kroz "rezervoar čokolade", što znači da se čokolada nanosi na donju stranu. To službeno čini čokoladni sloj bazom proizvoda.
Ispravan način jedenja bio bi, dakle, s biskvitom prema gore, kako bi čokolada prva dotaknula vaš jezik i pružila puniji okus.
"Godinama su ljudi raspravljali o svojim složenim metodama jedenja, od grickanja rubova do jedenja želea zasebno", dodao je Richard. "No, McVitie's je sada sve ozvaničio."
Iako je dilema "kolač protiv keksa" odavno riješena, ona se neprestano vraća u javni diskurs. Nedavno ju je ponovno pokrenula američka TikTokerica Elizabeth Walker, koja se preselila u Veliku Britaniju i ostala zbunjena Jaffa keksima na policama supermarketa.
U svom videu je izjavila: "Preselila sam se u drugu državu... i stvarno sam zbunjena zašto se Jaffa Cakes nazivaju kolačima, a ne keksima."
Njezin video potaknuo je tisuće komentara, a mnogi su korisnici podijelili svoja mišljenja:
"Uglavnom zbog poreznih razloga! A i biskvit im je kao kod kolača", napisao je jedan korisnik. "Svatko tko vam kaže da su Jaffa keksi zapravo keksi želi vam zlo. Doslovno su napravljeni od biskvita", komentirao je drugi.
"Kada odstoje, keksi omekšaju, a kolači se stvrdnu. To je bio pravni argument s kojim je Jaffa pobijedila na sudu kako bi zadržala ime 'kolač'", pojasnio je treći.
I dok se obožavatelji i dalje prepiru oko njegove prave prirode, otkriće o "ispravnoj" strani za jedenje moglo bi unijeti novi nemir među ljubitelje ove kultne slastice. Sljedeći put kada uzmete Jaffa keks, možda ćete ga okrenuti naopako - ili ćete ga jednostavno nastaviti jesti onako kako ste oduvijek navikli.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+