Obavijesti

Viral

Komentari 17

E, neće ići: Kravama i kozama Švicarci će i dalje rezati rogove

E, neće ići: Kravama i kozama Švicarci će i dalje rezati rogove
1

Preliminarni rezultati pokazuju da je 53 posto glasača protiv inicijative koju je za "dostojanstvo stočnih životinja" pokrenuo farmer Armin Capaul, dok je 47 posto dalo potporu prijedlog

VIDEO

Švicarci će, kako pokazuju preliminarni rezultati, odbaciti prijedlog o poticajima stočarima koji svojim kravama i kozama ne režu rogove, javio je u nedjelju švicarski televizijski kanal SRF.

Preliminarni rezultati pokazuju da je 53 posto glasača protiv inicijative koju je za "dostojanstvo stočnih životinja" pokrenuo farmer Armin Capaul, dok je 47 posto dalo potporu prijedlogu koji je na nacionalnoj razini pokrenuo raspravu o pravima životinja.

Tri četvrtine švicarskih krava, koje su nacionalni simbol i turistička atrakcija, nemaju rogove. Većini njih su rogovi uklonjeni, a mali broj krava je genetski bez rogova.

Švicarska vlada se protivi inicijativi za prestankom te prakse jer bi u ustav morala uvesti amandmane za isplatu poticaja od 190 švicarskih franaka godišnje po rogatoj životinji. Time bi država godišnje izgubila 30 milijuna franaka u proračunu za poljoprivredu koji iznosi tri milijarde franaka. 

Zajednica poljoprivrednika, koja broji 52.000 članova, je bila podijeljena te se sindikat suzdržao od davanja preporuke kako glasati na referendumu.

Osim pitanja okrutnosti prema životinjama, u javnosti se ovim povodom povela i debata o stočarstvu. Neki, naime, tvrde da je rezanje rogova ključno za ekonomski uspjeh jer uzgajivačima omogućava da na manjem prostoru drže više krava uz manje rizika od ozljeda. 

Capaul i oni koji ga podržavaju smatraju da je očuvanje rogova ispravna stvar i za životinje i za državu, koja se slikama rogatih krava služi za promociju svega od čokolade do svoga planinskog krajobraza.

"Rogovi su dio krave. U njima je mnogo krvi, mnogo više nego u psećem repu, a njih se ne smije rezati", kaže Capaul. "U Švicarskoj još uvijek ima 10 posto krava s rogovima i njih želim spasiti", uvjeren je Capaul.

 Švicarci su na referendumu u nedjelju odbili i prijedlog da se švicarskom zakonu da prednost pred međunarodnim zakonima i sporazumima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.
VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...