Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Enigma iza osmjeha Mona Lise: Imala je problem sa štitnjačom

Njezin portret pokazuje da su joj ruke natečene, a da joj se kosa prorijedila. Žuta koža i natečen vrat ukazuju i da je možda imala gušu, a sve su to simptomi hipotireoidizma

puzzle
Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
10 komentara

Zadnjih nekoliko godina su misteriozan osmjeh Mona Lise počeli proučavati i doktori medicine. Zaključili su kako je imala problema sa kožom i da joj je lice naticalo zbog problema sa srcem. 

Nova analiza ipak tvrdi da je Mona Lisa patila od hipotireoidizma, odnosno da joj je štitna žlijezda imala smanjenu funkciju, a to je moglo utjecati na njezin osmjeh. 

REUTERS/PIXSELL Otkrio da se iza čuvene Mona Lise krije još jedan portret

Njezin portret pokazuje da su joj ruke natečene, a da joj se kosa prorijedila. Žuta koža i natečen vrat ukazuju i da je možda imala gušu. 

Sve to su simptomi hipotireoidizma, tvrdi doktor Mandeep R. Mehra. I dok su prethodne teorije nalagale da je patila od srčanih bolesti, Mehra tvrdi da bi umrla puno mlađa. Koliko se zna, Lisa Gherardini je prije nego što je pozirala za portret rodila, a umrla je sa 63 godine. 

REUTERS PRONAŠLI JE? U potrazi za identitetom Mona Lise, otvorili grobnicu u Firenci

Neki od simptoma pojavljuju se i nakon trudnoće, a i prehrana tog doba u Italiji nije sadržavala potrebnu količinu joda. 

Ukratko, kažu istraživači, ti svi čimbenici mogli su utjecati na razvoj bolesti štitnjače. 

NASA Goddard NOVA TEHNOLOGIJA NASA laserom ispalila Mona Lisu, poslali su je na Mjesec
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message