Obavijesti

Tech

Komentari 25

NASA laserom ispalila Mona Lisu, poslali su je na Mjesec

NASA laserom ispalila Mona Lisu, poslali su je na Mjesec
2

Znanstvenici su remek dijelo Leonarda da Vincija podijelili u piksele i poslali ga laserom na Mjesec. Ovo je prvi put da su testirali ovakav način komunikacije

VIDEO

Kako bi ispitali novu metodu komunikacije na planetarnim udaljenostima, znanstvenici NASA-e laserom su poslali sliku Mona Lise do letjelice u orbiti Mjeseca. 

Laserski signal koji su poslali iz centra u Marylandu do letjelice Lunar Reconnaissance Orbiter inače se koristi kako bi pratili položaj letjelice, a sada su uz signal dodali i podatke o remek djelu Leonarda da Vincija. 

- Ovo je prvi put da je nekome uspjela laserska komunikacija na ovim udaljenostima - rekao je David Smith s MIT-a. Dodaje kako će u budućnosti ovakav način jednostavne laserske komunikacije moći poslužiti kao rezerva za radio koji se koristi na satelitima. Još kasnije bi se mogla omogućiti i komunikacija s većom količinom podataka. 

Sa satelitima NASA inače komunicira radio signalima, dok je LRO jedini kojeg prate laserom te je ovo bila odlična prilika da ispitaju tehnologiju. No, precizno tempiranje bilo je ključno da letjelica primi sliku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, sliku (152x200 piksela) su podijelili u piksele, a svaki je dobio svoju nijansu sive. Potom su laserom svaki piksel poslali određenom jačinom. Instrument LOLA primio je laserske pulseve koje je složio u sliku, a uspjeh misije potvrdili su slanjem slike na Zemlju radio telemetrijom. Ove greške koje se vide na slici nastale su zbog atmosfere zemlje te su ih ispravili na računalu.

Sljedeći korak bit će testiranje komunikacije s velikom količinom podataka koja se šalje što će biti jedan od glavnih sustava sljedeće misije na Mjesec. NASA će ove godine lansirati robotsku letjelicu u orbitu Mjeseca te će proučavati atmosferu i čestice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4
TROJAC NA TESTU

Svaki sa svojim karakterom: Testirali smo Huawei Watch GT4

GT4 dolazi u tri različita izdanja, ali s impresivnom baterijom koja radi do 14 dana s jednim punjenjem. Metalna kućišta s različitom obradom i bojama te remenjem, svakom satu daju i drugačiji fokus, no nedostaje i dalje velik broj aplikacija

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila
NOVA STATISTIKA

U Hrvatskoj više od dva i pol milijuna registriranih vozila

Broj prvi put registriranih cestovnih vozila iznosio je 190.063, uz rast od 28,6 posto u odnosu na 2022. godinu.
Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'
ISTRAŽIVANJE CRVENOG PLANETA

Helikopter Ingenuity poslao je posljednju poruku s Marsa: 'On će sada biti testna platforma...'

Dosad je Ingenuity ukupno prešao oko 17 kilometara i letio na visini od 24 metra. Na Mars je stigao u veljači 2021. na roveru Perseverance