Viral

Komentari 5

Jackpot! U kitovoj utrobi našli ljigavu stvar od milijun eura

Jackpot! U kitovoj utrobi našli ljigavu stvar od milijun eura

Ribari iz Yemena naišli na „dobitni listić“ vrijedan nešto više od milijun eura. Dobitni listić zapravo je smrdljiva nakupina teška gotovo sedam kilograma, poznatija kao siva ambra – koja se cijeni više od srebra

U Yemenu, jednoj od siromašnijih zemlja smještenoj na južnom kraju Arapskog poluotoka, grupa ribara pronašla je mrtvog kita ljušturu čiji je želudac sadržavao sivu ambru vrijednu oko milijun eura.

Ta rijetka, čvrsta, voštana i zapaljiva tvar koja nastaje u utrobi kita, osebujnog puderastog mirisa sa slatkastom nijansom mošusa i mora vrijedan je sastojak u parfemskoj industriji. Svega oko jedan posto ulješura proizvodi ovu tvar, a znanstvenici ponekad provedu godine i godine istražujući ovu vrstu kita bez da ikad pronađu sivu ambru. 

Osim što produljuje trajanje mirisa, sadrži i oko 30 različitih kemijskih spojeva, u kojima ugledni parfemski nosovi mogu osjetiti note gljiva, duhana, ali i izmeta. Parfemi koji sadrže ambru iznimno su popularni, a njihove se cijene penju u visine. Siva ambra po gramu može doseći čak 30 puta veću cijenu od srebra. pa su tako siromašni ribari bogatiji za nešto više od milijun eura. Zapravo se ne radi o pravom izmetu, već o tvari koja se s vremenom nakuplja u kitovoj utrobi, a zatim je životinja, poput izmeta, izbaci u ocean.

 - Jedan od ribara nas je pozvao i rekao da je tamo kit, te da postoji mogućnost da sadrži sivu ambru. Čim smo se približili kitu i osjetio se snažan miris. Odvukli smo ga na obalu i razrezali mu trbuh, u trbuhu je bila siva ambra.

Miris nije bio najugodniji, ali je vrijedno puno novaca - ispričao je ribar za BBC.

Ribari su podijelili iznos međusobno, ali i dio dali siromašnim mještanima.