Viral

Komentari 7

Jutro kao iz bajke: "Čarobni" oblak oduševio je Amerikance

Fenomen na nebu poznat kao roll-cloud ili shelf-cloud rijetka je pojava, no unatoč tome, jedan se takav oblak u rujnu bio nadvio nad Šibenikom. Za razliku od toga, ovajsnimljen u Richmondu bio je doista lijepa pojava

Gledam kroz prozor i vidim čarobne valove koji plutaju nebom mijenjajući boje iznad mog stana. Ovo je jedinstven prizor, nebo me očaralo, piše u opisu videozapisa objavljenog na Youtubeu. 

- Izgledalo je kao planina prekrivena snijegom - napisao je korisnik Instagrama koji je podijelio video. Rijetku formaciju na nebu 'uhvatio' je iz svog ureda u Virginiji.

'Čarobni nebeski valovi' snimljeni su u Richmondu u američkoj Virginiji početkom veljače.

Sličnim pojavama, iako su rijetke, mogli smo jesenas svjedočiti i kod nas. Divovski oblak u meteorološkoj terminologiji poznat i kao 'roll-cloud' ili 'shelf-cloud' sredinom rujna prošle godine nadvio se nad šibenskim područjem. Bio je praćen nevremenom i jakim vjetrom.

Inače, ‘shelf’ oblak obično se i formira na rubu nadolazeće fronte s prednje strane, nagovještavajući izraženo pogoršanje vremena. Ono što je posebno s ovakvim oblakom snimljenim u Virginiji jest to što se, kako pišu korisnici društvenih mreža, pojavio u zoru, a za sobom nije nosio loše vrijeme.

I drugi korisnici društvenih mreža bili su njime oduševljeni.