Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Kad bi najbrži čovjek bio kao ovaj mrav, jurio bi 600 km/h

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može napraviti 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu - Usain Bolt ih napravi četiri u sekundi

Foto: Antwiki
0 komentara

Znanstvenici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu, koji živi u Sahari i u sekundi može prijeći 85,5 centimetara ili 108 dužina svoga tijela.

Niste impresionirani? To je kao da ljudi trče 600 kilometara na sat, piše Independent. 

Saharski srebrni mrav, Cataglyphis bombycina, u sekundi može napraviti 50 koraka. Da to stavimo u perspektivu - Usain Bolt ih napravi četiri u sekundi. 

Zagreb: Europska noć istraživača odvijala se i u tinelu Grič ZNANJE JE ZABAVNO "Noć istraživača": Na ulici su pekli mrave i uzgajali bakterije

Harald Wolf, profesor na Sveučilištu u Ulmu, i njegovi kolege brzinu tih mrava uspjeli su snimiti tako što su postavili kameru iznad ulaza u njihov mravinjak u Tunisu. 

Premda razlog njihove izvanredne brzine tek treba dokazati, Wolf misli da razlog leži u tome što imaju nešto kraće noge od svojih rođaka. 

"S tim kraćim nožicama mogu bolje sinkronizirati one koje im ostaju na tlu" kazao je za AFP. 

Njihovi plitki koraci sprečavaju ih da potonu duboko u pijesak dok preko dina tragaju za uginulim kukcima poput muha, buba i leptira. To se čini mudrom strategijom u području gdje temperatura pijeska doseže i 60 stupnjeva Celzijevih. 

A ako je potrebno ti se mravi mogu dati i u "galop" simultano sa šest nogu u zraku, dodirujući tlo samo sedam miliseksundi. 

ZAPLIJENILI 0,1 GRAM Kaznili ga s 5000 kuna: Imao travu tešku kao - deset mrava

Vrućina očito ima ulogu u njihovoj brzini jer su se u kontroliranim uvjetima u laboratoriju na 10 stupnjeva kretali samo 5,7 centimetara u sekundi. 

Zbog vrućine i brojnih prirodnih neprijatelja, saharski srebrni mravi dnevno provode samo desetak minuta izvan mravinjaka. 

No postoje životinje koje saharskog srebrnog mrava pobjeđuju u prijeđenoj dužini vlastita tijela u sekundi.

Primjerice, australska tigrasta buba to uspije 171 put u sekundi, a kalifornijska grinja 377 puta. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message