Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Ljepota 'spajanja': Uz 10 dana godišnjeg do 32 neradna dana

Od Nove godine do Uskrsa je 'suša', a onda kreće... Za božićne praznike u 2019. godini, uz potrošena tri dana godišnjeg, moći ćete dobiti odmor od čak devet dana

Foto: Pixabay/24sata
23 komentara

Hrvatska ima 13 državnih praznika i blagdana, a u 2019. godini možemo računati na 11 neradnih dana, kao i ove godine. No, sve do Uskrsa neće biti prilike za 'spajanje' praznika s neradnim danima, a sami Uskrs 'pada'  tri tjedna kasnije nego ove godine.

Ipak, 'spajanje' kreće od 1. svibnja. Praznik rada pada u sredini tjedna pa ga je moguće 'lijepo povezati' s jedne ili druge strane.

Lipanj, pak, donosi dva praznika, jedan blagdan i novu priliku za spajanje. Dan antifašističke borbe pada na subotu, ali zato Tijelovo (20. lipnja) pada na četvrtak. Budući da već u utorak 25. lipnja slavimo Dan državnosti, uz dva dana godišnjeg moguće je napraviti spajalicu dugu šest dana, javlja tportal.

Dan pobjede (5. kolovoza) donosi produženi vikend s ponedjeljkom, a priliku za četverodnevni 'mini godišnji' pruža Velika Gospa koja dolazi u četvrtak.

Ista mogućnost otvara se za Dan neovisnosti u utorak 8. listopada, a Svi sveti donose još jedan produženi vikend, ovaj put s petkom.

Godinu zatvaraju božićni praznici, koji padaju srijedu i četvrtak i omogućuju tri kombinacije: Odmor od pet dana uz korištenje tek jednog dana godišnjeg, šestodnevni odmor uz dva dana godišnjeg ili, pak, pravi odmor od čak devet dana, a da ste potrošili svega tri dana godišnjeg.

Računica pokazuje da oni 'najkreativniji', koji iskoriste sve mogućnosti spajanja, mogu u šest prazničnih mjeseci koji su pogodni za spajanje, sa samo 10 dana godišnjeg doći do 32 slobodna dana.

 

U Belgiji 17 neradnih dana: Ako im 'pada' u nedjelju - neradni dan se prenosi

Kako piše tportal, Hrvatska je s 13 neradnih dana u godini u zlatnoj sredini među zemljama Europske unije. U blagdanskim slavljima prednjače Belgijci i Latvijci s čak 17 neradnih dana, dok su građani Velike Britanije na začelju sa samo osam neradnih dana. No, treba reći kako nemaju sve EU članice ista pravila kad je riječ o neradnim danima. Primjerice, ako blagdan u Velikoj Britaniji i Belgiji pada na nedjelju, neradni dan se prenosi na - ponedjeljak. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message