Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ovo su vrste snijega: Samo da nam ne napada 'kičmolomac'!

Najveći stručnjaci za snijeg su, nema dvojbe, Gorani i Ličani. Nagledaju ga se, ali i "nakidaju" oko kuća lopatama, pa im baš zbog toga nije niti svejedno koja vrsta snijega pada

Prvi ovosezonski snijeg stvorio zimski ugođaj u centru Zagreba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
7 komentara

O, da, snijeg nije samo snijeg nego može biti, redom, mačkasti, zrnati, južni, burni, igličasti, ili pršić, a najljepši je, kažu stari Gorani, onaj kojeg pokušavaš čuti dok pada. 

Najmrža je vrsta snijega za one koji se s njim bore cijelu zimu južni, jer je mokar, i lijepi se za lopatu. Gorani za njega zato još kažu da je "kičmolomac", ne treba puno objašnavati zašto. Pršić je onaj zgođušni, lepršavi, obično prvi snijeg, a mačkasti pak onaj koji pada u velikim "krpicama".

Taj je djeci najdraži, jer ga je lako loviti ustima i "napiti se" od njega. Igličasti dolazi sa sjevercem, isto nije omiljen, oštar je, a "burni" snijeg je onaj protiv kojeg ništa ne pomaže. Kako kažu Gorani, kako god da ste dobro, toplo obučeni, "burni" svojom snagom probija - do gaća.   

I Ličani sitni snijeg zovu pršićem, dok je pokorica snijeg koji je na tlu prekriven smrznutom korom. Posve smrznutu snježnu površinu Ličani zovu površicom, a neugaženi snijeg se zove cilac. Vijavica je naziv za pojavu kad vjetar podiže ili "vija" ranije napadali snijeg, a u Lici se uz vijavicu veže i izreka da se tada "vragovi žene". Ličani kažu da snijeg lavuta kada pada u gustim, ali vrlo krupnim pahuljama, čine se kao komadi bijele tkanine u zraku. Mećava je gust snijeg nošen jakom burom, pa se zato i kaže da "snijeg mete", da ga bura nanosi snažno i brzo. Namet je, jasno, nanos snijega... 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message