Viral

Komentari 0

Nadali se boljem: Dijamant The Rock prodali za 17,8 mil. eura

Nadali se boljem: Dijamant The Rock prodali za 17,8 mil. eura

Na prodaju ga je stavio neimenovani vlasnik iz Sjeverne Amerike i očekivalo se da će biti prodan za 19 do 28 milijuna eura. The Rock je izvađen iz rudnika u Južnoj Africi početkom 2000-ih...

'The Rock (Kamen)', najveći bijeli dijamant ponuđen na dražbama prodan je u četvrtak za 17,8 milijuna eura, što je manje od očekivanog i daleko od rekorda u njegovoj kategoriji.

- Dragulj od 228,31 karata, veći od loptice za golf, zaista je iznimni dijamant u obliku kruške - rekao je Max Fawcett, voditelj odjela dragulja u aukcijskoj kući Christie's u Ženevi.

Na prodaju ga je stavio neimenovani vlasnik iz Sjeverne Amerike i očekivalo se da će biti prodan za 19 do 28 milijuna eura.

Fawcett je rekao da postoji samo nekoliko dijamanata slične veličine i kvalitete kao The Rock.

Christie'sov rekord za sličan bijeli dijamant je 33,7 milijuna dolara za dragulj od 163,41 karata u 2017.

The Rock je izvađen iz rudnika u Južnoj Africi početkom 2000-ih i prikazan je u Dubaiju, Taipeiju i New Yorku prije prodaje u Ženevi.

Na dražbi je bio i intenzivno žuti dijamant povezan više od stoljeća s Crvenim križem koji će primiti dio dobiti od njegove prodaje.

Prodan je za 14,3 milijuna švicarskih franaka.

'Dijamant Crvenog križa' od 205,07 karata je žuti dragulj u obliku jastuka. Očekivalo se da će biti prodan za sedam do 10 milijuna švicarskih franaka.

Kamen je pronađen 1901. u rudniku tvrtke De Beers u Južnoj Africi i navodno je težio oko 375 karata.

Osim što se svrstava među najveće dijamante na svijetu, upečatljiva je značajka i njegov donji dio koji prirodno ima oblik malteškog križa.

Dragulj je prvi put stavljen na prodaju 10. travnja 1918. u Christie's u Londonu.

Ponudio ga je Diamond Syndicate kao pomoć Britanskom društvu Crvenog križa i Redu Svetog Ivana.