Obavijesti

Viral

Komentari 24

Najgori zatvori u povijesti: U njima je smrt bila - blagoslov

Najgori zatvori u povijesti: U njima je smrt bila - blagoslov

Društva su oduvijek osjećala poriv za kažnjavanjem onih koji su mu na neki način naštetili. No, moć da se nekome ograniči sloboda kretanja prečesto je prevršila svaku granicu ljudskosti...

VIDEO

1. Vražji otok 

Kažnjenička kolonija Cayenne otvorena 1852. godine, a nakon samo nekoliko je godina funkcioniranja postala poznata kao 'Vražji otok'. Bila je to naime skupina otoka lociranih u Francuskoj Gvajani na koji su Francuzi deportirali najgore kriminalce, ali i političke neistomišljenike kroz veliki dio 19. i 20. stoljeća. 

Bilo je to izolirano mjesto s kojeg je bijeg bio nemoguć bez nekakvog plovila. Svi oni koji su pokušali bježati ubijeni su, a ni oni koji su poslušno ostali na otoku nisu prošli mnogo bolje. Naime, procjenjuje se da je od oko 80 tisuća zatvorenika preživjelo njih oko tri posto. Neki su umrli od bolesti, iznemoglosti ili gladi, neke su ubili čuvari, a veliki se dio međusobno pobio, o čemu smo detaljnije pisali u veljači. 

2. Newgate zatvor u Londonu

Newgate je sagrađen i otvoren 1188. godine, a proširen je 1236. U njegove su vlažne tamnice bacani svi od sitnih kriminalaca do brutalnih ubojica, a uvjeti su za većinu njih bili zaista stravični. Svi zatvorenici budili su se u četiri sata ujutro nakon čega su odlazili na obavljanje fizički teških poslova. 

Lanci kojima su bili vezani bili su pak toliko teški da zatvorenici nisu mogli hodati, već su morali lagano poskakivati. Kako su desetljeća prolazila, uvjeti su bili sve gori, a zatvorenici su u sve većim brojkama umirali od raznih bolesti, pothranjenosti i nepostojeće higijene. Stanje je bilo toliko katastrofalno da je zatvor 1419. godine zatvoren. 

Newgate je renoviran tri godine kasnije, a u velikom požaru u Londonu u potpunosti je uništen 1666. godine. Nanovo je sagrađen 1672. godine i u tom je obliku izdržao sve do 1904. Iako se svijet kroz stoljeća razvijao, Newark je više-manje ostao isti. Da, dograđivana su dodatna krila zatvora i prostora je bilo više, no higijenski su uvjeti bili toliko loši da u zatvor nisu htjeli ulaziti ni liječnici.

Tamnice su i dalje bile prepune vlage, crva i štakora, a zatvorenici su morali podmićivati čuvare kako bi mogli dobiti obrok ili zdravstvenu njegu. Kako većina njih za to nije imala novca, boravak u Newgateu bio je istinski stravično iskustvo što je tom zatvoru donijelo reputaciju jednog od najgorih zatvora u povijesti. 

3. Eastern State Penitentiary 

U prvoj polovici 19. stoljeća u Philadelphiji je otvoren zatvor koji je revolucionarizirao zatvorske sustave diljem svijeta. Naime, u njemu je svaki zatvorenik imao vlastitu ćeliju i komfor poput centralnog grijanja, vlastitog toaleta i potpune privatnosti. U vrijeme kada je otvoren, o čemu smo već pisali, centralno grijanje nije imala čak ni Bijela kuća. 

 

Cellblock 6

A photo posted by Eastern State Penitentiary (@easternstate) on

Osnivači zatvora imali su vrlo plemenite namjere - oni su željeli rehabilitirati prijestupnike kroz spoznaju Boga što će, mislili su, postići kroz izolaciju i potpunu samoću i mir. No, s razvojem Philadelphije i porastom stanovništva porasao je i broj kriminalaca. Kroz naredna desetljeća uspostavljeni standardi ne samo da su 'pali u vodu' nego je Eastern State postao najozloglašeniji zatvor u SAD-u u kojem se zatvorenike sustavno mučilo najgorim zamislivim metodama i sustavno izgladnjivalo

4. Mamertine, najstariji zatvor u Rimu

Mamertine je sagrađen u sedmom stoljeću prije Krista i to 12 metara ispod zemlje, razinu ispod kanalizacije. Njegova je prvotna namjena bila da se u njega vrlo kratkotrajno smještaju politički zatvorenici koji su tamo dočekali smaknuće. U njemu su, prema nekim autorima, po nekoliko dana proveli i sveti Petar i Pavao.

Tek u 15. stoljeću u zatvor su se zatvorenici počeli smještati na duže vrijeme i nerijetko su se ili izgladnjivali do smrti ili mučili. Najzloglasniji dio zatvora zvao se Tullianum, prema svojem graditelju Serviusu Tulliusu. U njemu su se gotovo isključivo radile egzekucije, a drevni povjesničar Sallust opisao ga je kao 'odvaratan, zlokoban, prljav, taman i smrdljiv'. Kroz jedna se vrata (tj. rupu na ulici) u njega ulazilo, a kroz druga su se vrata van izbacivala raspadnuta trupla koja su kroz kanalizaciju završila u rijeci Tiber. 

5. Ohio State Reformatory 

Ovaj zatvor poznat je svima koji su barem jednom pogledali kultni film 'The Shawshank Redemption'. On je naime, sniman upravo u njemu, a djelomično je i inspiriran njime. Zatvor je otvoren 1896. kao revolucionarna ustanova koja nije bila namijenjena kažnjavanju već preodgoju i ponovnoj resocijalizaciji u društvo.

S vremenom su stvari nažalost počele izmicati kontroli. Nekoć humano mjesto za lakše prijestupnike pretvoreno je u pakao za sve koji su u njega kročili nogom . Zatvor je tako postao poznat po mučenjima, ubojstvima i izrabljivanju. U njemu je čak postojala i takozvana 'Rupa' u koju su se bacali zatvorenici koji bi onda spavali na hladnom betonu. 'Rupa' se pojavljuje i u popularnom filmu.

6. Tuol Sleng, Kambodža

Sve do 1975. godine Tuol Sleng je bio samo srednja škola pod imenom 'Chao Ponhea Yat'. Po dolasku na vlasti jednog od najbrutalnijih diktatora u povijesti, Pola Pota, škola je pretvorena u svojevrsni koncentracijski logor gdje su zatvorenici morali jesti vlastite fekalije, a mučilo ih se i silovalo na dnevnoj razini. Gotovo svi koji su u njega ušli bili su ubijeni. U samo četiri godine u njemu je život izgubilo oko 20 tisuća ljudi. U isto vrijeme u zemlji je kao rezultat Potove politike umrlo tri milijuna ljudi. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj
POGLEDAJTE KOMPILACIJU

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj

HRVATSKA: Ovo nema nigdje na svijetu, pomislili smo često kad bismo ugledali neku novu građevinsku soluciju koje su se Hrvati dosjetili. Nešto je tu privatne gradnje, za većinu su odgovorne vlasti, a zajednička osobina im je bizarnost. Nešto od ovoga je u međuvremenu popravljeno ili je nestalo, ali fotografije nam ostaju. Ovo su najčudnija i najbizarnija građevinska rješenja u Hrvatskoj.

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta
Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi
POGLEDAJTE VIDEO

Dalmatinski Spiderman u akciji: Ova snimka postala je hit, neki sigurni da znaju što djedica radi

Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini...