Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Najstarija žena bila 23 godine mlađa nego što je ona tvrdila?

Rusi su uspjeli pronaći i osobnu iskaznicu majke Jeanne iz 1930-ih i zaključili da žena na fotografiji ni po težini ni po boji kose ne odgovara onoj Jeanne iz kasnijih godina

Foto: REUTERS
8 komentara

Francuskinja Jeanne Calment, koja je 1997. godine umrla kao najstarija žena na svijetu, možda je lagala o svojim godinama. Ruski matematičar Nikolaj Zak uvjeren je kako je ukrala identitet svoje majke i "dodala si" 23 godine života.

Jeanne je u trenutku smrti navodno imala 122 godine i 164 dana zbog čega je ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda, piše NYPost.

Zak i njegov kolega Valerij Novoselov mjesecima su proučavali biografiju "najstarije žene", čitali njene intervjue, gledali fotografije, ali i razgovarali sa stanovnicima grada Ariesa na jugu Francuske u kojem je Jeanne živjela. 

- Analiza svih materijala dovela me do zaključka da je kći Jeanne Calment Yvonne ukrala majčin identitet nakon njene smrti kako bi izbjegla plaćanje poreza na nasljedstvo, kaže Zak.

I dok službeni podaci govore da je Yvonne umrla davne 1934. od upale pluća, Zak smatra da je tad zapravo umrla njena majka Jeanne, a Yvonne je tada preuzela njen identitet. Stoga joj, kad je umrla, kako smatra matematičar, nije bilo 122 nego "tek" 99 godina. 

Rusi su uspjeli pronaći i osobnu iskaznicu majke Jeanne iz 1930-ih i zaključili da žena na fotografiji ni po težini ni po boji kose ne odgovara onoj Jeanne iz kasnijih godina. 

Francuski stručnjak Jean-Marie Robine, koji je sudjelovao u procesu potvrđivanja Jeanne Calment kao najstarije žene na svijetu, odbacio je ruske tvrdnje i nazvao ih besmislenima. 

Članovi obitelji Jeanne Clement nisu željeli komentirati najnovije nalaze. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message