Obavijesti

Viral

Komentari 18

Nedjelja je, 22. 3. Zagreb spava i ne sluti što mu se tek sprema

Nedjelja je, 22. 3. Zagreb spava i ne sluti što mu se tek sprema
1

Jesi li tijekom potresa napravio nešto što ćeš prepričavati unucima? Kako bi danas, s odmakom od više od mjesec dana ukratko sumirao doživljaje iz tog dana?

VIDEO

Mi smo to jutro dolazili iz vikendice prema Zagrebu, nakon što smo osjetili prvi potres, a drugi smo dočekali u autu na autoputu. Pičili smo tom cestom prema zapadu grada kao da nas goni Godzilla, a u isto vrijeme je preko telefona bilo nestvarno čuti vrištanje ostatka obitelji 'aaaa evo ga opet aaaaaa', kada je drugi put zatreslo.

Ulazili smo u grad, prolazili Alejom Bologne, a kolona auta išla je u drugom smjeru, bježali su kao u filmu... Mi smo valjda jedini išli prema centru, moje je osobno iskustvo tog 'potresnog' jutra. Nije kao iz nekog hororca, ali je moje.

Znala sam da nikome nije bilo lako tog dana i da ovakvih priča ima koliko i stanovnika Zagreba, što je preko 800.000, okolicu da i ne spominjem. Sljedeći korak bio je javiti se svojim prijateljima i poznanicima da mi prepričaju kako im je izgledao taj dan, a obratila sam se i ostalim sugrađanima u Facebook grupi 'Potres u Zagrebu - Svi mi u centru',  i to s pitanjem 'Human of Zagreb, gdje si ti bio 22.3.2020.?'

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:54

Jesi li bio van Zagreba, u gradu? Jesi li bio budan, šetao psa, kuhao si kavu, spavao dok je treslo ili prespavao potres?  Možda si taman bio na WC-u? Jesi li izašao van nakon prvog podrhtavanja ili ostao u stanu/kući jer nisi tako strašljiv? Što si uspio uzeti sa sobom istrčavajući van? Jesi li se skrivao po vani do navečer i kada si iduće uspio zaspati? Kako si smirio sebe, a kako ostale ukućane, djecu? Jesi li napravio nešto neuobičajeno što ćeš prepričavati unucima, osim što je situacija sama po sebi izvanredna i neuobičajena? Kako bi danas, s odmakom od više od mjesec dana ukratko sumirao doživljaje iz tog dana?, postavila sam im salvu pitanja, ne očekivajući realno da će htjeti ponovno 'soliti rane'.

Hrvatice se žale na potres: 'Ne mogu više, teleportirat ću se...'
Hrvatice se žale na potres: 'Ne mogu više, teleportirat ću se...'

Tek s danom odmaka vidim da ovakva vrsta 'emotivne terapije' nekim Zagrepčanima treba jer su mi ih se javio popriličan broj. Čini se kako je većini i prijeko potrebno da imaju nekome prepričati u svoje strahove i impresije tog jutra, pošto se pred obitelji i djecom 'prave' snažni. I tako su, više od mjesec dana poslije, ljudi počeli otvarati jedni drugima dušu, otvorena je i nova grupa na FB-u, isključivo za svjedočanstva građana, a mi ćemo, uz njihovu dozvolu, naravno, prenositi ih vama, njih nekoliko dnevno. Gledajte na to kao na jednu veliku grupnu terapiju koja vas ne košta ništa i javite nam se sa svojim iskustvima (u komentarima ispod ovog članka, na mail adresu reporter@24sata.hr ili na 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS)

Magdalena Muškovac (Vlaška, centar)

- Probudilo me u trenutku kada se počelo sve tresti i kada se pocelo rušiti, primila sam supruga za ruku i rekla neka uzme bebača i bježi. U trenu smo se digli, ulovila sam dekicu za malog, pogledala sam supruga, primila ga za majicu i pitala gdje su mi roditelji i stariji sin (13) koji je tada spavao kod bake i djeda na drugom katu), prepričava nam svoje iskustvo Magdalena iz Vlaške.

Govori nam i kako se ništa nije vidjelo od prašine, a kada je iz prizemlja počela dozivati roditelje koji joj nisu odgovarali, srce joj je, kaže, skoro stalo.

- S druge strane od susjede kćerkica vrišti jer se sve urušava, a kada se stalo rušiti napokon čujem njihov glas. Sin i roditelji su dobro - mogla je odahnuti.

Za smrznuti se! Ono kad si na krovu za vrijeme novog potresa
Za smrznuti se! Ono kad si na krovu za vrijeme novog potresa

Spustili su se svi u haustor, bosi, u kratkim rukavima. Pas im je, prepričava Magdalena, jedva izašao iz stana, a inače je odmah vani.

- Nakon nekog vremena smo se ohrabrili otići barem po nešto za obući i po bebine stvari. Po bebača mi je došao svekar, suprug kreće s njime na parking stare Vlaške i kreće drugi potres, istrčava s malim na cestu, iza njih pada komad žbuke, ja se okrećem i vraćam u haustor i trčim po mamu koja nakon dva moždana teže hoda i ne može više tako brzo izaći iz zgrade. Danima smo plakali, a plačemo i sada, psiha nam je koma, sinu ne znam kako više pomoći da dođe malo sebi. Sada smo u studenskom naselju, a kamo dalje...Tko zna? - hrabro nam se ispovijedila Magdalena.

Amadea Kovač (inače iz centra, to je jutro dočekala u Markuševcu)

- Baš tu noć odlučila sam prespavati kod dečka u Markuševcu. Sjećam se da je njegova mačka Teuta bila napornija nego inače, ne znam je li nešto predosjetila, ja volim misliti da je. Bila je nervozna i stalno nas je budila, a nekoliko trenutaka prije potresa sklonila se u drugu sobu, priča nam Amadea koja je prvo čula tutnjavu.

- Pošto se užasavam potresa odmah sam probudila dečka koji me u prvi mah poslao u pm. Nakon par sekundi počelo je luđački tresti i bacati nas po krevetu, a digla se prašina. Vidjela sam dečka u panici prvi put ikad i onda sam ispustila neke neljudske krikove. Imali smo osjećaj kao da je div uzeo kuću u ruke i počeo ju tresti i iživljavati se. Dečko je potrčao po baku na donji kat, ali ona je već izašla van. Ja sam stajala ukopana od straha pod štokom (instinkt za preživljavanje = 0 bodova) i nisam se mogla pomaknuti. Dečko se vratio po mene i ohrabrio me da preskočim hrpu stakla, slika, elemenata i ruševina kako bih izašla - priča nam Amadea.

Kaže da se to sve odvilo u jednoj minuti, a da se njoj činilo kao sat vremena. Uspjela je izaći iz kuće unatoč šoku i nogama koje nisu surađivale, bosa i u kratkim rukavima dok je vani padao snijeg. 

- Baka je bila jako smirena, mačka je zapela ispod kreveta zbog straha, susjedi su posvuda trčali i smjestili se u aute. Prije drugog potresa dečko se vratio u kuću po mačku, nakon čega je ona pobjegla u obližnju šumu.  Manijakalno smo slali poruke i zvali prijatelje da provjerimo jesu li svi ok, bilo je poziva uplakane rodbine, a vratili smo se u kuću tek oko 11h. Zatekli smo kaos i nered, proveli smo dan u čišćenju, bacanju dragocjenosti i namještanju crijepa. Tek navečer kad smo stali sa svime, počeo nas je obuzimati strah od naknadnih jačih potresa. Zemlja je podrhtavala svakih 20-ak minuta, a tek kada smo legli u krevet shvatili smo pod kolikim smo stresom. I maca Teuta se vratila iduće jutro - dodala je.

Tea K. (33), (iz centra)

- Bila sam kod dečka i probudio nas je taj grozni zvuk i to koliko se treslo. Naravno, počeli smo vrištati i trčali pod nosivi zid. Kad je prestalo njemu je laknulo, a ja počela urlati gradivo 6. razreda da će sad slijediti još par njih nakon prvog i odmah smo se obukli i istrčali van, zvali roditelje. U tom su došli i drugi i treći - priča nam Tea koja je potom odmah odjurila k roditeljima da bi vidjela kako se sve komplentno raspalo.

Objavili u koje škole će učenici iz škola oštećenih u potresu
Objavili u koje škole će učenici iz škola oštećenih u potresu

- Toliko tuge, prašine i jada odjednom. Taj dan su spasili dečki s benzinske (pored stana) koji su mom bolesnom tati odgurali van stolicu da ima gdje sjediti, nosili nam vode, čajeve i hranu. Osim njih odmah su uskočili moji dragi i dobri prijatelji koji su išli čistiti kuću u kojoj nitko ne živi kako bi nas smjestili, da roditelji u cijeloj toj agoniji korone ne moraju ići u studentski dom, jer mi karantenu živimo već 8 mjeseci otkad je tata dobio dijagnozu - ispovijedila nam se Tea.

Osim dobrih i dragih ljudi, prisjeća se, pamti samo lica jada i očaja, bespomoćnosti i zbunjenosti. Kaže PTSP je i dalje postojan. Nijednu noć nije prospavala kako se spada i torba joj stoji spremna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.