Viral

Komentari 11

Posao iz snova: Život u raju, a godišnja plaća oko 417.000 kn

Posao iz snova: Život u raju, a godišnja plaća oko 417.000 kn

Aerodrom na otoku Sveta Helena raspisao je natječaj za graničnog kontrolora čiji je posao nadzor ulaska putnika. Kako na naerodrom slijeće jedan avion tjedno, vjerojatno se neće previše naraditi

Dakle, ovo je vjerojatno najlakši posao na svijetu. 

Mali otok Sv. Helena, smješten u Atlantskom oceanu raspisao je natječaj za radno mjesto graničnog kontrolora na aerodromu. No taj se baš i neće naraditi. Naime, na aerodrom koji su mediji već prozvali 'najbeskorisnijim aerodromom na svijetu' avion slijeće jednom tjedno. 

Najsretnijem kandidatu, koji će za posao nadzora dolazaka putnika na aerodrom dobivati godišnju plaću od oko 50.000 funti (oko 417.000 kuna), ne bi trebalo biti dosadno.

Kako navode u oglasu za posao, ovaj suptropski otok koji spada u britanski prekomorski teritorij krasi spektakularna priroda i toplo, prijateljski raspoloženo stanovništvo od 4500 ljudi. 

Površina otoka iznosi oko 425 četvornih kilometara, a udaljen je oko 2800 kilometara od obale Angole. Nenaseljeni otok na kojem je Napoleon nakon poraza proveo zadnje dane života otkrio je portugalski moreplovac, no s vremenom je prešao pod upravu Britanske istočnoindijske kompanije.

Stanovnici su potomci britanskih iseljenika koje je ciljano doseljavala spomenuta kompanija, a na otok su kasnije dovođeni robovi iz Afrike i Indijci i Kinezi. 

Jedina redovna linija je tjedni komercijalni let iz Južnoafričke republike, no u planu je uvođenje još nekoliko linija. 

Problemi s financiranjem

'Najnepotrebnija zračna luka na svijetu' u pogon je puštena u lipnju 2016. godine, a otvaranje s nekoliko puta odgađalo jer zbog brojnih problema. Kada je konačno otvorena, postalo jasno da je zbog snažnog vjetra slijetanje aviona s kapacitetom za više od 70 putnika praktički nemoguće. Njegova izgradnja koštala je oko 300.000 funti novca i financirana novcem poreznih obveznika. 

Južnoafrička kompanija Basil Read Holding koja upravlja zračnom lukom tone u sve dublje financijske poteškoće, pa su prošli mjesec zatražili obustavu trgovanja dionicama dok ne nađu novi izvor financiranja. Nadležno ministarstvo u Velikoj Britaniji nije htjelo otkriti koliko će još novca iz državnog proračuna otići na krpanje rupa, piše Daily Mail

Kako izgleda život na ovom izoliranom ali bajkovitom otoku, možete pogledati u videu.

POGLEDAJTE VIDEO: