Obavijesti

Viral

Komentari 7

Osveta Majke Prirode: Morž na Arktiku mornarici potopio brod

Osveta Majke Prirode: Morž na Arktiku mornarici potopio brod
1

Ovo je jedna od onih priča koje nas potaknu na razmišljanje jer upozorava čovječanstvo da se ne miješa u prirodu previše. Upravo se to dogodilo Rusima na Arktiku...

Plovilo ruske mornarice koje je bilo na ekspediciji na Arktiku potopila je bijesna ženka morža jer se čamac previše približio njezinom mladunčetu.

Sjeverna flota zajedno s ruskim geografskim društvom isplovila je iz Zemlje Franje Josipa (ruska otočna skupina smještena u Arktičkom oceanu) na brodu tegljača Altai, no na izlazak na obalu koristila je manje gumene čamce.

Spasio mladunče dupina koje mu je zahvalilo mahanjem repa
Spasio mladunče dupina koje mu je zahvalilo mahanjem repa

Mornari su bili prisiljeni pobjeći s jednog od njih nakon što je ženka morža napala brod za napuhavanje.

- Vjerojatno je to učinila jer se bojala za svoje mladunce. Čamac je potonuo, ali tragedija je izbjegnuta zahvaljujući jasnom protokolu u tim situacija. Svi mornari su sigurno stigli do obale - izvijestili su iz Geografskog društva.

Ženka morža vjerojatno se preplašila i buke drona koji je kružio nad njenim staništem, a istraživačima je služio da prikupi fotografije iz zraka, prenosi The Barents Observer.

Istraživači su vodili ekspediciju jer su željeli rekonstruirati putovanje austrougarskog istraživača Julija von Prayera koji je otkrio taj ruski arhipelag 1873. godine i nazvao ga po caru Franju Josipu I.

Pokretanje videa ...

Geografsko društvo ranije je izvijestilo o sveprisutnoj opasnosti na Arktiku, njegovim predatorima i brutalno hladnim uvjetima.

Morževi mogu postati iznimno agresivni i napadati manje brodove ako je podražaj dovoljno jak. I ne samo to, velike su to životinje, a ženka morža može težiti i preko 900 kg! Brod na napuhavanje tako je ovoj ženki bio 'mačji kašalj' za potopiti...