Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Otkrijte stoljetnu tajnu predviđanja obilja i blagostanja

Prisutna u gotovo svakom kućanstvu, ova biljka skriva tajne naših predaka

0 komentara

Zašto nam svako došašće blagdanski stol uljepšava božićna pšenica, neizostavan blagdanski ukras? Koja je simbolika malenih zrnca iz kojih će niknuti novi život?

U nedjelju 8.12. uz Večernji list i u ponedjeljak 9.12. uz Poslovni dnevnik pronađite dar - božićnu pšenicu, znak plodnosti i obnove života. Svojim zelenilom u ove zimske dane ulijeva nadu u buđenje prirode za nekoliko mjeseci.

Kako se pripremamo za najveseliji blagdan u godini?

Blagdanske pripreme počinju na dan Sv. Lucije sijanjem pšenice, koja po kršćanskom vjerovanju priziva blagoslov ljetine te predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode. Kroz kršćansku povijest sveta Lucija štuje se kao mnogostruka zaštitnica, ponajprije slijepih, ali i ratara, lađara, tkalaca i krojača. Njeno ime nagoviješta veliko svjetlo božićne noći. U narodu se od davnina zadržalo vjerovanje da nas vrijeme koje prevladava tijekom 12 dana od Svete Lucije do Božića očekuje kroz mjesece u idućoj godini.

Što kada padne žeravica?

Prema narodnom vjerovanju, sijanje božićne pšenice, njezina gustoća i boja utječu na uspješnost i plodnost nadolazeće godine. Uz svetu Luciju vežu se razni običaji poput onog iz Slavonije, gdje bi djevojka na tanjuriću unosila žeravicu u kuću. Ako žeravica ne bi pala s njega, bio bi to pozitivan znak tkalcima i krojačima o vrijednosti ručnog rada u Novoj Godini.

Briga o pšenici tijekom i nakon blagdana

Kada pšenica dovoljno izraste, potrebno joj je podrezati vrhove kako bi bili jednaki, a običaj ju je i lagano oviti hrvatskom trobojnicom. Nakon božićnih blagdana pšenica se često daje pticama, kako se svetost Božića ne bi uništila.

Pripremite se i ove godine te na vrijeme ulovite svoju pšenicu koja će uveličati vaš dom u blaženo vrijeme iščekivanja Kristova rođenja. Svoju božićnu pšenicu potražite na kioscima u nedjelju 8. prosinca uz Večernjak i u ponedjeljak 9. prosinca uz Poslovni dnevnik!

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message