Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Poruka iz filma iz 1947. koju bi mnogi trebali i danas poslušati

Video naime prikazuje bijelog Amerikanca kako žustro govori pred okupljenim ljudima protiv crnaca i katolika, tvrdeći da isti bijelcima kradu poslove ili žive na njihovim leđima. Sličan govor se već bio dogodio...

Foto: screenshot/Youtube/Twitter
8 komentara

Nakon nemilih događaja tijekom sukoba između bijelih nacionalista i alternativne ljevice u Charlottesvilleu proteklog vikenda gdje je poginula jedna žena, jedan videozapis postao je posebno popularan na društvenim mrežama.

Međutim, ne radi se o snimci novije produkcije već se radi o filmu iz 1947. godine koji u sebi ima poruku koju bi mnogi i danas trebali poslušati.

Video naime prikazuje bijelog Amerikanca kako žustro govori pred okupljenim ljudima protiv crnaca i katolika, tvrdeći da isti bijelcima kradu poslove ili žive na njihovim leđima. Jedan od okupljenih se složio sa svim tvrdnjama govornika, ali se potpuno slomio kada je govornik spomenuo da se treba riješiti i masona, a čovjek je bio mason.

Na pitanje jednog doseljenika iz Mađarske, zašto je prvo podržavao govornika, čovjek mu je rekao:

- Govorio je o drugim ljudima pa sam se složio.

Na to mu doseljenik odgovara kako ne postoje drugi ljudi, svi su oni Amerikanci te dodaje kako je ovakav govor čuo već. Bilo je to u Berlinu kada je govorio nacistički vođa Adolf Hitler. Za kraj je doseljenik rekao čovjeku da ne smiju dopustiti da se u Americi stvore grupice i predrasude kako se to dogodilo u tadašnjoj nacističkoj Njemačkoj.

Film je prvenstveno snimljen 1943. godine, ali je američko Ministarstvo rata kraću verziju i službenu verziju napravilo 1947. godine.

Cijeli film od 17 minuta možete pogledati ovdje:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message