Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Potopili su kita da istrune kod Malog Lošinja: Sad slažu kosti

Istraživači Instituta Plavi svijet izvukli su u srijedu iz mora nakon godinu dana kosti uginulog kita u Akvatoriju Malog lošinja. Kita je lani našao ribar, a istraživači trenutno čiste kosti kako bi složili njegov kostur

Foto: snimio čitatelj 24sata/institut plavi svijet
2 komentara

Uginulog kita potopili smo na godinu dana i sada upravo u Akvatoriju Malog Lošinja vadimo njegove kosti iz mora i čistimo ih kako bismo složili kostur i jednog dana ga negdje izložili. 

Foto: Institut Plavi svijet

Pojasnili su nam to u srijedu iz Instituta Plavi svijet nakon što su njihove istraživače u Akvatoriju sreli zbunjeni prolaznici. 

Naime, uginulog kita 23. siječnja prošle godine izvukao je mrežom ribar i doteglio do otočića Male Orjule. Obavijestio je odmah i Institut Plavi svijet koji je pokrenuo akciju očuvanja kostura životinje. Utvrdili su kako se radi o mladoj ženki velikog kita usana koji obitava u Mediteranu i povremeno se pojavljuje u Jadranu dugačkoj 11,7 metara. 

- Prilikom pregleda životinje nisu pronađene nikakve vanjske ozljede koje bi upućivale na mogući uzrok smrti.  Nije bilo nikakvih tragova ozljeda. Životinja je djelovala mršavo te pretpostavljamo da je uginula od iscrpljenosti. Na tijelu je pronađen veći broj parazitskih kopepodnih rakova koji upućuju na smanjenu otpornost imunološkog sustava kod uginulog kita - poručili su iz Plavog svijeta.

S obzirom na veličinu životinje i lokaciju pronalaska, istaknuli su, izvlačenje na obalu i prijevoz do neke prikladne lokacije na kojoj bi se poštujući sanitarne i veterinarske propise mogla izvršiti obdukcija i čišćenje kostura nije bilo moguće.

- Stoga smo odlučili životinju ostaviti u moru kako bi se prirodnim procesom biološke razgradnje mekih tkiva očistio kostur. Omotali smo je čvrstom mrežom i konopima kako bi sačuvali sve kosti te je potopljena na dubinu od oko 20 metara pored Lošinja  - istaknuli su dodajući da su o tome, obzirom da je veliki kit strogo zaštićena životinja, o svemu obavijestili i sve nadležne institucije.

Nakon godinu dana, tkivo se razgradilo, a ostale su kosti koje su istraživači Plavog svijeta sada izvukli van. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message