Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Raspliće se misterij 'Zodiaca': Je li ovaj čovjek ubio 37 ljudi?

Prošlo je 50 godina: Dva stručnjaka uvjerena su da bi konačno mogli riješiti slučaj. Ponovo istražuju ubojstvo Cheri Jo Bates (18). Otkrili su da Ross Sullivan koji je tada bio osumnjičen odgovara opisu 'Zodiaca'...

23 komentara

Novi tim istražitelja radi na slučaju serijskog ubojice zvanog "Zodiac" čija su ubojstva zgrozila svijet, a sam ubojica nikad nije pronađen. Tijekom godina policija je ispitala i istražila preko 2.500 sumnjivaca, no ubojstva se nikad nisu mogla povezati zbog slabe forenzičke tehnologije u 60-ima i 70-ima

50 godina kasnije dva stručnjaka uvjerena su da bi konačno mogli riješiti slučaj. Istražitelji Sal LaBarbera i Ken Mains ponovo istražuju ubojstvo Cheri Jo Bates (18). Otkrili su da Ross Sullivan koji je tada bio osumnjičen odgovara opisu 'Zodiaca' koju je dao svjedok u vezi jednog drugog ubojstva. Sullivan koji danas ima 76 godina nosio je slične naočale onima na skici koju je policija napravila na temelju izjave svjedoka.

Kada je ubijena Cheri Jo Bates, Sullivan je bio praćen i policija ga je nekoliko puta ispitala. Istražitelji su zaključili kako sada ima dovoljno dokaza da je Bates ubio 'Zodiac', a budući da je Sullivan bio osumnjičen može se pretpostaviti da je on serijski ubojica. Također, on je radio u sveučilišnoj knjižnici u blizini koje je nađeno mrtvo tijelo djevojke.

Ross Sullivan  

Osim toga, nova tehnologija bi mogla razbiti šifru i tako omogućiti da se konačno sazna identitet serijskog ubojice. Tijekom desetak godina je ubijao, priznavao ubojstva, ostavljao tragove no - nikad nije pronađen.

Najintrigantiji trag koji je ostavio bila je Z340 šifra.

U novom dokumentarcu "Potraga za Zodiacom" koja kreće na Histroy channelu, tim detektiva i istražitelja pokušavaju riješiti ovaj misterij jednom za svagda. Nova računalna tehnologija posebno će biti korisna u dekodiranju Z340 šifre. 

 

Iako su sa Zodiacom vlasti mogle povezati tek pet žrtvi, on je tvrdio kako ih je ubio 37. Mistični serijski ubojica nestao je u 1970-ima, no njegova ostavština nastavila je živjeti u čak tri imitatora, knjigama, TV serijama i filmovima među kojima se nalazi i poznati "Dirty Harry" s Clint Eastwoodom. 

Vjeruje se kako je upravo Cheri Josephine Bates bila prva Zodiacova žrtva 1966. godine u Riversideu u Kaliforniji. Mjesec dana nakon ubojstva, lokalna policija dobila je pismo naslova "Priznanje"

Zodiac | Autor: screenshot/Youtube/Twitter Foto: screenshot/Youtube/Twitter

- Gospođica Bates bila je glupa. Došla je na pokolj kao ovca u krdo lavova. Nisam bolestan, lud sam, pisalo je u pismu.

Zodiac je osim s policijom, komunicirao i s novinarima, odvjetnicima i obiteljima ubijenih. U svojem posljednjem pismu novinama The Chronicle priznao je 37 ubojstava. 

Zodiac | Autor: screenshot/Youtube/Twitter Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Najpoznatija i najbizarnija teorija o identitetu povezivala je Zodiaca s Tedom Cruzom, kandidata republikanaca na Predsjedničkim izborima 2016. godine u Americi. Te otpužbe su brzo odbačene obzirom da je kandidat rođen u 70-ima. No, ona najvjerojatnija teorija je o Arthuru Leigh Allenu, koji je umro 1992. godine, a bio povezan sa svim smrtima. 

On je bio nečasno pušten iz mornarice SAD-a nakon što je optužen da je kao profesor seksualno zlostavljao svoje učenike, bio fiksiran na djecu i bezrazložno ljut na žene. Navodno nikad nije imao suprugu ni djevojku. Za seksualno zlostavljanje 12-godišnjaka uhićen je 1974. godine. 

Zodiac | Autor: screenshot/Youtube/Twitter Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Imao je i nosio narukvicu sa znakom zodijaka, živio i radio tek nekoliko minuta udaljen od mjesta ubojstva ili kuća žrtvi. Međutim, konkretna se poveznica nikada nije pronašla

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message