Obavijesti

Viral

Komentari 64

Sam u kući smrti: U stvarnom životu Kevin bi svojim zamkama nekoliko puta ubio provalnike

Sam u kući smrti: U stvarnom životu Kevin bi svojim zamkama nekoliko puta ubio provalnike
9

Kultni film kojeg u predbožićno vrijeme već desetljećima emitiraju televizije diljem svijeta ove godine slavi 30 godišnjicu. Otkrivamo što bi se provalnicima dogodilo u stvarnom životu

VIDEO

Božićna komedija iz 1990. godine odavno je ušla u legendu kao i dječak Kevin kojeg glumi Macaulay Culkin (danas 40 godina) te nes(p)retni provalnici provalnici Marv i Harry koje glume Daniel Stern i Joe Pesci (danas 63 i 77 godina).

Najzabavniji dio filma većini su zamke koje Kevin postavlja po stanu kako bi zaustavio provalnike, užarena kvaka, vruća pegla, kanta boje samo su neka od "oružja" kojim je Kevin zadao muke provalnicima koji bi se nakon svake ozljede, kao u crtanom filmu s kojotom i pticom trkačicom, čudesno oporavili.

No u stvarnom životu Kevin bi vjerojatno ubio provalnike. Popularni YouTube kanal Vsauce još je prije nekoliko godina objavio video u kojem su napravili eksperimente nekoliko Kevinovih "nepodopština" u filmu, a liječnik Syan St.Clair s medicinskog fakulteta Weill Cornell je za magazin The Week detaljno opisao što bi se s provalnicima dogodilo da su u stvarnom životu zadobili ozljede kakve im je nanio Kevin.

U nastavku donosimo pregled najzanimljivijih ozljeda iz filma.

Užarena kvaka

Kvaka u filmu se blago rumeni, a to znači da je metal zagrijan na najmanje 400 stupnjeva Celzija. Vsauce je napravio eksperiment i s grijačem za roštilj kakav u filmu koristi Kevin kvaku nisu uspjeli ni približno zagrijati.

Tek su sa plinskom let lampom uspjeli užariti kvaku s unutrašnje strane, no vanjska strana nije bila ni približno toliko vruća. Umjesto toga vrata su se zapalila.

Ipak, da su provalnici u stvarnom životu dotaknuli kvaku ugrijanu na 400 stupnjeva dobili bi teške opekline koje vjerojatno ne bi bile opasne za život. No moguće komplikacije su infekcija rane i trajna oštećenja nekih funkcija šake. 

Kanta boje u glavu

Kante boje koju je Kevin koristio kako bi pogodio oba provalnika teške su oko šest kilograma i putovale su brzinom oko 30 km/h. Pri toj brzini razvije se energija koja je dovoljna da bi slomila nos a možda i lubanju pogođene osobe.

Također moguća je i fraktura vratne kralježnice. Vsauce je napravio test na balističkoj lutki i ona je zadobila 'ozljede' od kojih bi pravi čovjek vjerojatno preminuo na mjestu.

Udarac "pajserom"

U jednoj sceni ogroman pauk završi na prsima jednog provalnika, a drugi ga pokušava ubiti željeznom polugom za obijanje teškom oko dva kilograma. Pritom svom snagom u prsa udari svog kolegu.

Vsauce je na balističkoj lutki napravio pokus, a rezultat je sedam slomljenih rebara te probijena pluća i srce. S tim ozljedama osoba bi bez hitne pomoći liječnika ubrzo preminula. 

Metak iz zračnice u čelo

Kevin iz neposredne brzine pogađa provalnika Marva u čelo metkom iz zračne puške. Metak iz takve puške putuje brzinom od oko 100 metara na sekundu. Vrlo vjerojatno bi probio kožu na čelu provalnika, no ne bi probio i lubanju.

Rezultat bi bila jaka bol i samo malo krvarenja.

Pegla u lice

U jednoj sceni Kevin baca zagrijanu peglu s prvog kata u otvor za smeće i pogađa provalnika Marva koji se nalazi u podrumu u lice. Visina s koje Kevin baca peglu je otprilike 4,5 metara, a masa pegle oko dva kilograma.

Pritom bi pegla razvila toliku brzinu da bi s lakoćom razbila kosti lubanje oko očiju. Ovakva fraktura može biti opasna za život, a ako se ne tretira na vrijeme može dovesti i do trajnog izobličenja lica i problema s vidom.  

Zapaljeno tjeme

Nakon što nije uspio kroz prednja Harry ulazi u kuću kroz stražnja, no odmah aktivira još jednu zamku, let lampu iz koje velik plamen zahvati njegovo tjeme. Da se provalnik odmah odmaknuo imao bi opeklinu drugog stupnja, koja nije previše opasna.

No on zapanjen  stoji pod lampom gotovo sedam sekundi. Za to vrijeme bi u stvarnom životu zadobio potencijalno smrtonosne ozljede. Negova koža i lubanja bi bili toliko oštećeni da bi bilo rekonstruirati lubanju i transplantirati kožu. 

Staklo u nogama

Mnogima je posebno smiješna scena u kojoj Marv hoda bos i stane na mnogo staklenih ukrasa za bor.  Liječnik Syan St.Clair to je komentirao kao prilično benignom ozljedom u usporedbi sa svim drugim što se dogodilo provalnicima.

Došlo bi samo do porezotina i manjeg krvarenja. 

VIDEO DESET NAJBOLJIH KEVINOVIH ZAMKI:

Dakle, Kevin je u filmu Sam u kući provalnicima nanio dovoljno ozljeda da ih "nekoliko puta usmrti", a bez liječničke pomoći vjerojatno bi umrli i prije polovice filma. Zanimljivo, na snimanju se dogodila i jedna prava, no ne previše ozbiljnija ozljeda.

Glumac Daniel Stern, čiji lik Marv i u filmu "dobije najviše batina" na snimanju je raskrvario nos. Dogodilo se to kada je izvlačio glavu iz vratašca za pse, tijekom snimanja scene u kojoj ga Kevin pogađa zračnicom u čelo.   

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 64
VIDEO

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.