Viral

Komentari 29

Šetao i našao novčić star 1100 godina: Vrijedi oko 130.000 kn!

Šetao i našao novčić star  1100 godina: Vrijedi oko 130.000 kn!

Muškarac je šetao s detektorom metala i naletio na novčić star više od tisuću godina. Riječ je o kovanici koja datira iz vremena vikinškog kralja Sitrica Caecha i ide na aukciju u Londonu

Neki ljudi zaista imaju sreće, pa čak i nalete na nju. Jedan od takvih primjera je i ovaj. Richard Scothern, koji se već 19 godina bavi detektiranjem metala, u šetnji je pronašao novčić star 1100 godina. I to ne bilo kakav. Naime, otkrio je da kovanica datira iz vladavine vikinškog kralja Sitrica Caecha, a procijenjena vrijednost kreće se oko 15 tisuća funti, odnosno oko 130 tisuća kuna, piše LAD Bible.

- To je nešto najbolje što sam ikad našao. Ne mogu vjerovati da je novčić pretrpio sve poljoprivredne strojeve. Ta kovanica je potrošila svojih devet života, u šali kaže Richard, 45-godišnjak iz Nottinghama.

Vikinzi

Smatra da je sigurno prešao preko te kovanice nebrojeno mnogo puta u prethodnim šetnjama, a odmah je shvatio da je riječ o vikinškom novčiću, jer je vidio njegovu kopiju u muzeju Jorvik Viking Centre u Yorku. Novčić će biti ponuđen na aukciji u Londonu i stručnjaci pretpostavljaju da će doseći cijenu od 15 tisuća funti.

Viknizi

- Unatoč tome što je proveo više od tisuću godina u tlu, novčić se nalazi u izuzetno dobrom stanju. Iznimno je rijedak, a ujedno je i kovanica velikog osvajača, izjavio je Will Bennett, glasnogovornik londonske aukcijske kuće Dix Noonan Webb. Richard će u dogovoru s vlasnikom posjeda na kojem je pronađen novčić podijeliti zaradu od aukcije.