Obavijesti

Viral

Komentari 27

Sladoljevljeva teorija zavjere: Božinović se cijepio - dvaput!

Sladoljevljeva teorija zavjere: Božinović se cijepio - dvaput!

Sladoljev je objavio screenshotove vijesti o cijepljenju Stožera. Jedna fotografija je okrenuta za 180 stupnjeva oko središnje osi. Dovoljno da Sladoljev zaključi da je Božinović primio u lijevu i desnu ruku. Nije

VIDEO

Srećko Sladoljev, biolog i jedan od šefova nekadašnjeg Imunološkog zavoda ima novu teoriju zavjere.

Sladoljev, na kojeg se često vole pozivati hrvatski protivnici cijepljenja, tvrdi da se šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović dvaput cijepio pred kamerama, jednom u desnu, jednom u lijevu ruku. 

Pogledajte video: Stožer se cijepio pred kamerama

Pokretanje videa...

članovi stožera se cijepili 01:16

Kao dokaz je priložio screenshotove vijesti o cijepljenju Stožera koju su objavili Večernji list i net.hr.

Božinović se, kako se vidjelo i na snimci, cijepio samo jedanput, u lijevu ruku, a fotografija net.hr-a je okrenuta za 180 stupnjeva, što je dosta česta praksa u obradi fotografija na portalima i društvenim mrežama, i mi je koristimo na dnevnoj bazi.

Nije prvi put da Sladoljev dijeli teorije zavjere ili da krivo tumači podatke.

Prošle godine podijelio je na svom Facebooku studiju prema kojoj je većina oboljelih od korone (85 posto) nosila masku stalno ili često. Među onima koji su rijetko ili nikako nosili masku, gotovo da nije bilo oboljelih. 

Znanstvenik s Ruđera Saša Ceci to je razotkrio kao najobičniju budalaštinu i manipulaciju podacima i začudio se kako neki imunolog ili drugi stručnjak toliko ne zna statistiku da nije čuo na faksu, ili kroz posao nekako prirodno razvio osjećaj za 69 godina star Simpsonov paradoks. 

O čemu se radi?

Američka ratna mornarica imala je istraživanje sigurnosti mornara. Podaci su pokazali da je najviše utopljenika imalo prsluk za spašavanje. Ako gledamo gole podatke možemo izvući paradoksalan zaključak da je najbolje ne nositi prsluke za spašavanje.

Naravno, to je glupost i taj se paradoks zove Simpsonov paradoks po britanskom statističaru Edwardu Simpsonu koji ga je uočio 1951. I od tada paradoks služi kao upozorenje stručnjacima i onima koji se vole tako nazivati da posebno pripaze kad interpretiraju gole podatke. Jer im pri interpretaciji takvih podataka treba i dodatno znanje.

U ovom primjeru to dodatno znanje je da mornari ne nose prsluk cijelo vrijeme već samo ga je oluja tako jaka i kad postoji realna opasnost da će ih baciti s broda. Neki koji završe u moru s prslukom, umru. Kad je oluja slabija, manje je takvih situacija pa je manje utopljenika bez prsluka.

Tu je studiju Sladoljev također podijelio i nju su brojni protivnici cijepljenja i maski dijelili dalje uz dodatak da je to podijelio stručnjak. 

U travnju prošle godine povezao je osnivača Microsofta Billa Gatesa sa Sotonom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Ovo morate čuti! Evo kako bi zvučali Plenković i Milanović kao reperi: 'Rugamo se naciji...'
DJELO 'SAŠE IZ TBF-A'

Ovo morate čuti! Evo kako bi zvučali Plenković i Milanović kao reperi: 'Rugamo se naciji...'

Glazbenik Alejandro Buendija, široj javnosti ipak poznatiji kao Saša Antić iz TBF-a, objavio je pjesmu "Sučeljavanje" u kojoj repaju Zoka Pravda i Just Plenk. Pjesme je, kako piše u opisu, duet Buendije i AI-ja.

Zbor 'Optimisti' su prvi zbor osoba bez glasnica: Zajedno smo glasniji i bolje nas se čuje!
POGLEDAJTE VIDEO

Zbor 'Optimisti' su prvi zbor osoba bez glasnica: Zajedno smo glasniji i bolje nas se čuje!

ZAGREB - Zbor Optimist, zbor osoba bez glasnica osnovan 2007. godine i tada je bio prvi i jedinstven takav zbor na svijetu. Ono što je posebnost ovog zbora je što su svi članovi zbog maligne bolesti na glasnicama ostali bez govornog organa koji im je u cijelosti odstranjen i nakon toga su morali ponovo učiti gutati, govoriti, ne mogu živjeti bez pomagala i postigli su ono što je nemoguće ili što se do te 2007. smatralo ludost da mogu ponovno i pjevati. Pjevanje je jedan od vrhunaca ove rehabilitacije. 'Naš moto je: Zajedno smo glasniji i bolje nas se čuje', kazala je Tamara Živković Ivanović
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...