Obavijesti

Viral

Komentari 20

Slavne pljačke grobova: Ukrali čak i tijelo Charlieja Chaplina

Pohlepa je gadna stvar i ljude nerijetko navodi na potpuno morbidne stvari. Među njima je sigurno i pljačkanje grobnica. Ovdje donosimo neke od daleko najbizarnijih

VIDEO


1. Glava slavnog redatelja ukradena usred jezivog obreda

U srpnju 2015. godine iz groba je ukradena lubanja Friedrica Wilhelma Murnaua , možda i najpoznatijeg njemačkog redatelja u povijesti.

Pljačkaši grobnice otvorili su njegov metalni lijes i iz njega uzeli samo glavu, dok grobnice njegove braće nisu dirali. Na grobnici su pronađeni i tragovi voska , pa policija pretpostavlja da je lubanja ukradena usred okultnog obreda .

Tumblr

Grobnica njemačkog redatelja oskvrnuta je već nekoliko puta i to s jednim jedinim motivom - čovjek je režirao ' Nosferatu ', kultni nijemi horor film.

2. Ukrao tijela 29 djevojaka i uređivao ih za 'rođendane'

Anatoly Moskvin uhićen je 2011. godine nakon što je u roku od nekoliko godina obišao 700 groblja i iskopao 150 grobova. Više od 30 tijela mladih djevojaka je i donio kući te ih uređivao za imaginarne 'rođendane'.

VIDEO

Iako je utvrđeno da govori 13 jezika , tada 46-godišnji Anatoly Moskvin proglašen je nespremnim za suđenje zbog 'mentalnih poremećaja'. Još uvijek se nalazi u psihijatrijskoj klinici.

On i danas tvrdi kako je njegova fascinacija mrtvima započela u dobi od 12 godina kada je na putu kući sreo pogrebnu kolonu te ga je nekoliko muškaraca prisililo da poljubi obraz 11-godišnje preminule djevojke.

3. Ukrali tijelo Charlieja Chaplina pa ga zakopali u kukuruzište

Godine 1978. dva su muškarca ukrala tijelo najslavnijeg komičara u povijesti iz groba u švicarskom selu ' Corsier-sur-Vevey '. Odmah nakon toga njegova je udovica primila zahtjev za otkupninom u iznosu od 600 tisuća američkih dolara.

Ona ju je odbila platiti poručivši im da njen suprug na to nikada ne bi pristao te kako bi ih nazvao 'smiješnima'. Vidjevši da od novca na taj način neće biti ničega, otmičari su prijetnje počeli usmjeravati na njeno dvoje najmlađe djece.

Biography.com

Nakon istrage koja je potrajala pet tjedana, policija je uhitila dva automehaničara - Poljaka Romana Wardasa i Bugara Gantscha Ganeva . Pod pritiskom su priznali da su tijelo zakopali u polje kukuruza nekoliko kilometara od Chaplinove obiteljske kuće.

Wardas je osuđen na četiri i pol godine fizičkog rada, a Ganev na 18 mjeseci zatvora.

4. Masoni ukrali ruke argentinskog predsjednika?

Godine 1976. tijelo bivšeg argentinskog predsjednika Juana Perona smješteno je u obiteljsku grobnicu u Buenos Airesu. Punih 13 godina kasnije stranka koju je osnovao Peron dobila je anonimno pismo u kojem su pljačkaši njegove grobnice naveli kako su iz groba uzeli njegove ruke (!) te šešir i mač.

Vratit će ih, napisali su, samo ako im se isplati otkupnina u iznosu od osam milijuna američkih dolara . Istraga je pokazala kako pljačkaši zaista nisu 'blefirali', te kako je u grobnicu zaista provaljeno.

Stranka je odbila platiti otkupninu, a istraga je dovela do uhićenja šestero ljudi. Međutim, nitko nikada nije osuđen , a ukradeni dijelovi tijela i stvari nikada nisu vraćene.

YouTube/screenshot

I danas se smatra kako su pljačkaši imali 'vjetar u leđa' iz visokih političkih krugova s obzirom da u grobnicu nije provaljeno, već su pljačkaši imali ključ. nekoliko ljudi povezanih s istragom otad je umrlo pod nerazjašnjenim okolnostima .

Rosana Guber , argentinska antropologinja, pisala je kako su Peronove ruke za Argentince predstavljale simbol moći te kako njihova krađa nije bila tek čin krađe, već da je imala i duboko kulturološko značenje .

Autori Damian Nabot i David Cox pisali su kako je Masonska loža 'P2' bila uključena u pljačku te kako su ruke ukradene usred rituala.

5. Ukrao zube Johannesa Brahmsa i Johanna Straussa

Sredinom 2012. godine austrijska je policija osumnjičila državljanina Slovačke za pljačku grobnica dva slavna kompozitora iz 19. stoljeća. Uhitili su ga nakon opsežne istrage i pregleda snimke koju je objavio on sam i na kojoj je vidljiva provala.

On je iz lubanja Brahmsa i Straussa uzeo po nekoliko pravih i umjetnih zubi. Kasnije je utvrđeno da se pljačkaš zove Ondrej Jajcaj koji je zube planirao izložiti u svojem muzeju uz predmete koje je ukrao iz ostalih grobova.

Njegovi uvrnuti videi i danas se mogu vidjeti na YouTubeu.

VIDEO


I u Hrvatskoj zabilježeno nekoliko slučajeva, najgori u Osijeku

Nekoliko slučajeva pljačkanja grobova zabilježeno je i u Hrvatskoj, iako ni jedan od njih ni približno bizaran kao neki od svjetski poznatih.

Godine 2012. pljačkaši su u Suhopolju provalili u raskošnu grobnicu obitelji Šajn te pritom razbacali kosti majke i kćeri. Istraga je pokazala kako su razbojnici najvjerojatnije bili u potrazi za nakitom i drugim vrijednostima upravo zbog skupe grobnice.

Godinu kasnije nepoznati je počinitelj u Podbrestu opljačkao grobnicu obitelji Crikvenčić te još jedan grob star oko 150 godina koji je navodno pripadao nekom mađarskom plemiću. Lopov(i) su u oba slučaja kopali prema glavi pokojnika, očito u potrazi za vrijednostima, piše Medjimurje.hr .

Nešto ranije 2013. godine u Osijeku je izbila najveća hrvatska afera kada je u pitanju pljačkanje grobova. Naime, osječke su grobove pljačkali gradski grobari te pritom s leševa godinama krali nakit, zlatne zube, ali i - odjeću .

Policija je uhitila njih ukupno 14, a 'cinkali' su ih navodno otkupljivači zlata koji su primijetili da ih vrlo često posjećuju isti pojedinci. Suđenje osječkim grobarima započelo je u svibnju ove godine, a svi su se izjasnili da nisu krivi.

Davor Javorovic/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Pogledajte nevjerojatan prolazak kroz crveno u Zagrebu: Tip čak dao žmigavac i gaaas...
STRAŠNO

VIDEO Pogledajte nevjerojatan prolazak kroz crveno u Zagrebu: Tip čak dao žmigavac i gaaas...

ZAGREB Ono kad gledaš auto ispred sebe, a ne semafor, komentar je na snimku koju je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Čovjeku je bilo crveno na skretanju za Arena Park. Ispred njega je bio auto koji je skretao desno na dopunsku strelicu...

Kad bahati Hrvati parkiraju: Po linijama, invalidskim mjestima i na 'milimetar': 'Ovo je strašno!'
POGLEDAJTE FOTKE

Kad bahati Hrvati parkiraju: Po linijama, invalidskim mjestima i na 'milimetar': 'Ovo je strašno!'

'Ovima treba tjedna doza terapije. Pod hitno', jedan je od komentara. Drugi se građanin nadovezao da njima ne može pomoći ni viša sila. Uostalom, uvjerite se i sami...
Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti