Viral

Komentari 3

Smogovci će birati ime prvom divovskom mravojedu koji je došao na svijet u Hrvatskoj!

Smogovci će birati ime prvom divovskom mravojedu koji je došao na svijet u Hrvatskoj!

Mali mravojed sada ima godinu dana, u Maksimiru živi s nježnom mamom Ariel, koja je došla iz Amsterdama i šarmantnim tatom Oliverom, koji je 2015. stigao iz iz Zoološkog vrta Cotswold u britanskom Burfordu

Zagrebački Zoološki vrt sutra će proslaviti svoj 95. rođendan, a uz specijalnu tortu, nastupe mađioničara, kazališnu predsatvu i priče edukatora o risu, vuku ili čovječjoj ribici, jedan će mladunac dobiti svoje- ime!

POGLEDAJTE VIDEO: Prva beba mravojeda

Bit će to prva zagrebačka velika beba divovskog mravojeda. Došao je taj krezubica na svijet prošle godine, punih devet mjeseci se gotovo inije skidao s majčinih leđa, a i sada pokazuje želju da ga mama nosi, mada je već prevelik za takvu igru. U Maksimiru živi s mamom Ariel, koja je došla iz Amsterdama i tatom Oliverom, koji je 2015. stigao iz Zoološkog vrta Cotswold u britanskom Burfordu. Oliver se brzo naviknuo na nastambu u paviljonu Duh monsunskih šuma, istraživao i njen vanjski dio, sprijateljio se s timariteljima, ali mu je najdraža akcija bilo- spavanje.

No, dvije godine poslije Oliver više nije imao tako dosadan život. Iz Amsterdama je šarmantnom mravojedu stigla mlada družica Ariel. Nisu se odmah upoznali, Ariel se morala aklimatizirati, pa i priviknuti na domaću klopu u kojoj je Oliver guštao već dvije godine. Nakon karantene najprije smještena u nastambu kraj tapira, a potom je premještena do partnera u paviljonu Duh monsunskih šuma. Timaritelji su s pravom očekivali da će njihov zajednički život biti miran i skladan jer mravojedi nisu od prevelike akcije, vole se dobro najesti i spavati. Ali, ovo dvoje je uz gastronomske užitke i san našlo vremena i za- ljubav. Pa je tako prije točno godinu dana, 10. lipnja 2019. godine, došao na svijet i prvi mravojed u maksimirskoj povijesti. Divovski su mravojedi ugrožena vrsta životinja, naseljavaju Središnju i Južnu Ameriku, a nešto starijim generacijama posebno su prirasli srcu zbog Mravoklopa, plavog mravojeda koji je bio ovjekovječen u crtanom filmu "The Ant and the Aardvark" na prijelazu u sedamdesete godine prošlog stoljeća.

Za Mravoklopa je bila zaslužna kompanija DePatie–Freleng Enterprises, ista koja je kreirala neusporedivo popularnijeg Pinka Pantera.