Viral

Komentari 10

'Kupali smo se u Primoštenu i u plićak nam dođe sabljarka! Ma bila je dugačka dva metra'

'Kupali smo se u Primoštenu i u plićak nam dođe sabljarka! Ma bila je dugačka dva metra'

Bila sam u moru tik prije nego što je došla, vidjela sam peraju i čim sam vidjela veliku sablju sam znala da je sabljarka. Isprva me bilo strah, ali onda sam bila sretna jer je nikad nisam vidjela, kaže Katarina

Bila sam s mužem na plaži, kupali smo se i taman kad sam izašla iz mora, ona se našla u plićaku i počela plivati okolo, ispričala nam je Katarina Palčić koja je u nedjelju u Primoštenu snimila sabljarku u plićaku ispod Hotela Zora.

Pogledajte video: Snimila sabljarku u Primoštenu

- Prvo me bilo strah, ali onda sam bila vesela jer je nikad prije nisam vidjela. Ostatak plivača je bio nekih 100 metara od nas prema uvali. Bila je dugačka skoro dva metra. Plivala je u plićaku gotovo tri sata, ostali smo na plaži kako bismo je gledali - dodala je.

Stručnjak: Zanimljivo je kako se našla u tako plitkoj vodi

Sabljarke su obično na otvorenom moru, najčešće na srednjem i južnom Jadranu. Dogodi se da poneka zaluta, ali zanimljivo je da je se našla u tako plitkom području. No dogodi se. Nije rijetka vrsta u Jadranu, zapravo, uobičajena je za ovo područje, rekao nam je dr. Jakov Dulčić, stručnjak iz Instituta za oceanografiju.

- Radi se o ugroženoj vrsti, zbog ribolova, krupnog plastičnog otpada i nafte moramo paziti na njezino postojanje jer sve to utječe na njenu vrstu i ne stigne se dovoljno brzo obnoviti populacija - dodao je stručnjak dr. Jakov Dulčić