Obavijesti

Viral

Komentari 78

Studentici iz BiH zabranili ulaz u V. Britaniju: 'Neće se vratiti!'

Studentici iz BiH zabranili ulaz  u V. Britaniju: 'Neće se vratiti!'
1

Bosanki Nadži Džinaliji, koja studira pishologiju u Nizozemskoj, rečeno je da ne može doći u Veliku Britaniju kako bi šest dana prisustvovala znanstvenoj konferenciji u Glasgowu vlasti misle da će tražti azil

VIDEO

Studentici iz BiH Nadži Džinaliji zabranjen je dolazak na znanstvenu konferenciju u Veliku Britaniju zbog toga što su se tamošnje vlasti uplašile kako bi mogla zatražiti azil, javlja Klix.ba.

Bosanki Nadži Džinaliji rečeno je da ne može doći u Veliku Britaniju kako bi šest dana prisustvovala znanstvenoj konferenciji u organizaciji Odeljenja za psihologiju Sveučilišta u Glasgowu jer tamošnje vlasti nisu vjerovale da će se ona, nakon završetka konferencije, uputiti kući.

Dvadesetšestogodišnjakinja, koja je trenutno studentica na master studiju iz psihologije na Sveučilištu u Amsterdamu, nakon okončanja konferencije koja joj je potrebna za izradu postdiplomskog rada zakazala je povratak u Amsterdam 29. listopada.

Međutim, dužnosnici za imigraciju Velike Britanije rekli su da zbog toga što njena studentska viza u Nizozemskoj istekla u prosincu, nisu vjerovali da će se "pridržavati restrikcija koje je pred nju stavio britanski vizni režim".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nadža Džinalija podnijela je molbu za produženje svoje studentske vize u Nizozemskoj u rujnu i trenutno čeka odluku, a pravni stručnjaci su izjavili da tamošnje vlasti nemaju razloga odbijti njezin zahtjev.

Odvjetnici i akademici rekli su da je Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo produžiti studentsku vizu Nadži Džinaliji pod pretpostavkom da će napustiti studij i pokušati ilegalno ostati u Velikoj Britaniji.

'Bila sam zaista iznenađena. Ne mogu vjerovati...'

- Bila sam zaista iznenađena. Već sam se prijavila za vizu i ovo je prvi put da mi se nešto slično događa. Gorko sam razočarana što ne mogu prisustvovati konferenciji - izjavila je Džinalija za Independent, te dodala: 'Smatram da odluka nije dobro razmotrena. Nisam došla do zaključka da je moj zahtjev bio nepristojan, ali sam bila iznenađena ishodom i činjenicom da nemam pravo na žalbu. Da sam mogla zatražiti preispitivanje ove odluke, to bih sigurno učinila.'

Studentica koja primarno ima državljanstvo BiH rekla je kako je zabrinuta zbog toga što bi odbijanje moglo otežati dobijanje vize Velike Britanije u budućnosti.

'Pokazali smo aroganciju'

Odvjetnik Jan Doerfel izjavio je kako je odbijanje davanja vize za Nadžu Džinaliju bila potpuno iracionalna odluka.

- Nadža je studentica prve godine dvogodišnjeg master programa na jednom od najprestižnijih fakulteta u Holandiji. Bilo kakva sumnja u njezin dolazak u Veliku Britaniju duboko vrijeđa njen osobni integritet. Uz to, pokazali smo aroganciju ne samo prema Nadži, već i prema našim europskim susjedima - rekao je Doerfel.

'Odluka je besmislena'

Niamh Stack, profesorica psihologije na Sveučilištu u Glasgowu, koja je ujedno organizator konferencije, izjavila je da je bila u potpunoj nevjerici kada je čula za ovaj slučaj.

- Nadža Džinalija studira na visoko cijenjenom master programu u jednoj od vodećih obrazovnih institucija u Nizozemskoj. Sama pomisao da će napustiti studij kako bi ostala u Velikoj Britaniji bila je besmislena - rekla je ona.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 78
VIDEO

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj
POGLEDAJTE KOMPILACIJU

VIDEO Cesta za nigdje, zebra ni za što, stepenice ni do čeg: Ovo su bizarne gradnje u Hrvatskoj

HRVATSKA: Ovo nema nigdje na svijetu, pomislili smo često kad bismo ugledali neku novu građevinsku soluciju koje su se Hrvati dosjetili. Nešto je tu privatne gradnje, za većinu su odgovorne vlasti, a zajednička osobina im je bizarnost. Nešto od ovoga je u međuvremenu popravljeno ili je nestalo, ali fotografije nam ostaju. Ovo su najčudnija i najbizarnija građevinska rješenja u Hrvatskoj.

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'
POGLEDAJTE VIDEO

Air Plenković je postao TikToker. Objavio prvi video. Netko mu je dobacio loptu: 'Jel bilo dobro?'

Radujem se našim raspravama i dijalogu, rekao je Andrej Plenković koji se uključio na TikTok. Njegov prvi video u sat vremena pregledan je oko 6000 puta
VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'
POTEZOM NASMIJAO INTERNET

VIDEO Dalmatinski Spiderman spustio se niz zgradu: 'Možda se nečiji muž ranije vratio doma...'

HRVATSKA - Nižu se reakcije na snimku starijeg gospodina koji se spušta niz zgradu na ne baš uobičajen način. Objava na popularnoj Instagram stranici "Dnevna doza prosječnog Dalmatinca" je u kratkom roku prikupila na stotine 'lajkova' i komentara, a starijeg gospodina su neki s razlogom prozvali - Dalmatinski Spiderman. "Možda je muž ranije došao doma", "Barem ima gaće na sebi", "Bježi od svoje kuće i ukućana", "Išao je viriti susjedu koja se presvlači", samo su neki od komentara. Što ga je nagnalo da se na ovaj način spušta niz zgradu vjerojatno nećemo doznati, ali ima onih koji krivca vide u južini.