Viral

Komentari 78

Studentici iz BiH zabranili ulaz u V. Britaniju: 'Neće se vratiti!'

Studentici iz BiH zabranili ulaz  u V. Britaniju: 'Neće se vratiti!'

Bosanki Nadži Džinaliji, koja studira pishologiju u Nizozemskoj, rečeno je da ne može doći u Veliku Britaniju kako bi šest dana prisustvovala znanstvenoj konferenciji u Glasgowu vlasti misle da će tražti azil

Studentici iz BiH Nadži Džinaliji zabranjen je dolazak na znanstvenu konferenciju u Veliku Britaniju zbog toga što su se tamošnje vlasti uplašile kako bi mogla zatražiti azil, javlja Klix.ba.

Bosanki Nadži Džinaliji rečeno je da ne može doći u Veliku Britaniju kako bi šest dana prisustvovala znanstvenoj konferenciji u organizaciji Odeljenja za psihologiju Sveučilišta u Glasgowu jer tamošnje vlasti nisu vjerovale da će se ona, nakon završetka konferencije, uputiti kući.

Dvadesetšestogodišnjakinja, koja je trenutno studentica na master studiju iz psihologije na Sveučilištu u Amsterdamu, nakon okončanja konferencije koja joj je potrebna za izradu postdiplomskog rada zakazala je povratak u Amsterdam 29. listopada.

Međutim, dužnosnici za imigraciju Velike Britanije rekli su da zbog toga što njena studentska viza u Nizozemskoj istekla u prosincu, nisu vjerovali da će se "pridržavati restrikcija koje je pred nju stavio britanski vizni režim".

Nadža Džinalija podnijela je molbu za produženje svoje studentske vize u Nizozemskoj u rujnu i trenutno čeka odluku, a pravni stručnjaci su izjavili da tamošnje vlasti nemaju razloga odbijti njezin zahtjev.

Odvjetnici i akademici rekli su da je Ministarstvo unutarnjih poslova odbilo produžiti studentsku vizu Nadži Džinaliji pod pretpostavkom da će napustiti studij i pokušati ilegalno ostati u Velikoj Britaniji.

'Bila sam zaista iznenađena. Ne mogu vjerovati...'

- Bila sam zaista iznenađena. Već sam se prijavila za vizu i ovo je prvi put da mi se nešto slično događa. Gorko sam razočarana što ne mogu prisustvovati konferenciji - izjavila je Džinalija za Independent, te dodala: 'Smatram da odluka nije dobro razmotrena. Nisam došla do zaključka da je moj zahtjev bio nepristojan, ali sam bila iznenađena ishodom i činjenicom da nemam pravo na žalbu. Da sam mogla zatražiti preispitivanje ove odluke, to bih sigurno učinila.'

Studentica koja primarno ima državljanstvo BiH rekla je kako je zabrinuta zbog toga što bi odbijanje moglo otežati dobijanje vize Velike Britanije u budućnosti.

'Pokazali smo aroganciju'

Odvjetnik Jan Doerfel izjavio je kako je odbijanje davanja vize za Nadžu Džinaliju bila potpuno iracionalna odluka.

- Nadža je studentica prve godine dvogodišnjeg master programa na jednom od najprestižnijih fakulteta u Holandiji. Bilo kakva sumnja u njezin dolazak u Veliku Britaniju duboko vrijeđa njen osobni integritet. Uz to, pokazali smo aroganciju ne samo prema Nadži, već i prema našim europskim susjedima - rekao je Doerfel.

'Odluka je besmislena'

Niamh Stack, profesorica psihologije na Sveučilištu u Glasgowu, koja je ujedno organizator konferencije, izjavila je da je bila u potpunoj nevjerici kada je čula za ovaj slučaj.

- Nadža Džinalija studira na visoko cijenjenom master programu u jednoj od vodećih obrazovnih institucija u Nizozemskoj. Sama pomisao da će napustiti studij kako bi ostala u Velikoj Britaniji bila je besmislena - rekla je ona.