Viral

Komentari 83

U misterioznoj je teleportaciji broda sudjelovao i sam Tesla?

U misterioznoj je teleportaciji broda sudjelovao i sam Tesla?

Teoretičari zavjera kažu kako američka mornarica i vojska već godinama taje tzv. 'Philadelphijski eksperiment' koji je slučajno rezultirao i putovanjem - kroz vrijeme

Philadelphijski eksperiment je navodni vojni eksperiment koji je isto tako navodno provela američka mornarica u luci u Philadelphiji 28. listopada 1943. godine . Mnogi sve do danas tvrde da je američka mornarica tada brod USS Eldridge uspjela učiniti nevidljivim za neprijatelja, ali postoje i još mističnije verzije priče koje uključuju i Nikolu Teslu , jednog od najvećih umova u povijesti Zemlje.

Oni koji su se pozabavili slučajem tvrde da su zapravo održana dva Philadelphijska eksperimenta, a u oba je bio uključen razarač USS Eldridge.

Ključni drugi eksperiment

U prvom eksperimentu je metoda manipulacije električnim poljem, govore priče, omogućila nevidljivost broda razarača. Pritom se ne misli na vizualnu nevidljivost, već nevidljivost za neprijateljske radare. No, brojnim istraživačima i entuzijastima mnogo je privlačniji drugi eksperiment koji se često spominje u kontekstu teleportacije i putovanja kroz vrijeme .

Naime, USS Eldridge ja tada navodno teleportiran iz Philadelphije u Norfolk u Virginiji , a u isto vrijeme je proputovao u prošlost - za tek nekoliko sekundi. Uz taj se eksperiment povezuju svjedočanstva o tijelima mornara koja su 'zaglavila' u metalu broda, ali i svjedočanstvo mornara s drugog broda ( SS Andrew Furuseth ) koji su brod nakratko vidjeli u Virginiji prije no što se natrag vratio u Philadelphiju.

Zanimljivo, sve do sredine 50-ih godina prošloga stoljeća o ovom se incidentu nije pričalo, a ni pisalo. 'Lavinu' je dakle godinama nakon navodnog eksperimenta pokrenuo Carl Meredith Allen koji je u nekoliko pisma astronomu i NLO entuzijastu Morrisu K. Jessupu opisao što se točno dogodilo uz tvrdnju da se upravo on nalazio na brodu SS Andrew Furuseth, piše io9.com .

U trenutku eksperimenta taj se brod nalazio u Virginiji, a Allen je tvrdio kako je jasno vidio kako se pred njegovim očima pojavljuje, a onda i nestaje USS Eldridge.

Iako za to nije imao nikakve dokaze, Jessup mu je vjerovao i o  eksperimentu pisao naredne četiri godine nakon čega je počinio samoubojstvo.

Što pak kažu službeni dokumenti i spisi? Prema vojnim dnevnicima, USS Eldridge se na dan drugog eksperimenta nalazio u luci u New Yorku odakle je trebao ispratiti konvoj prema Casablanci. S duge strane, SS Andrew Norfolk je tog istog dana plovio Atlantskim oceanom prema gradu Oranu što u potpunosti pobija cijelu Allenovu priču.

Istraživanja su se ipak provodila

Početkom 1940-ih, američka je mornarica zaista provodila cijeli niz eksperimenta kojim su željeli brodove učiniti nevidljivima za neprijateljske radare i podvodne mine. S obzirom da su Nijemci imali 'magnetske mine' koje su se ulovile za trup kada bi im brod prišao dovoljno blizu, ideja je bila da brod bude 'nevidljiv' i magnetskim svojstvima podvodnih mina.

Uloga Nikole Tesle

Prema nekim teorijama, upravo je Tesla radio na tehnologiji koja je američke vojne brodove trebala učiniti nevidljivima za neprijateljske radare. No, od eksperimenta je navodno odustao početkom 1942. godine iz moralnih razloga. On je, kažu priče, shvatio kakve su moguće posljedice eksperimenta s obzirom da je američka vojska inzistirala da na brodu bude ljudska posada. Čak je navodno pokušao i sabotirati cijeli projekt.

Ljudi koji tvrde da je prste u eksperimentu imao i Tesla kažu da je upravo on najzaslužniji za njegovu smrt. Naime, ponajveći um pronađen je mrtav u svojoj hotelskoj sobi deset mjeseci prije navodnog Philadelphijskog eksperimenta.

I dalje bez konkretnih dokaza...

Iako glasine o Philadelphijskim eksperimentima najvjerojatnije nikada neće utihnuti, činjenica je da sve do danas nije pronađen ni jedan čvrsti dokaz da su se oni ikada dogodili. Amerikanci su godinama kasnije USS Eldridge poklonili Grcima. Oni su ga prvo 'prekrstili' u HS Leon, a nekoliko desteljeća kasnije pretvorili u - stari metal.