Obavijesti

Viral

Komentari 1

Umjetnik koji je oslikao 'Malu Martićevu': Još me bole leđa, radili smo po 15 sati dnevno

Umjetnik koji je oslikao 'Malu Martićevu': Još me bole leđa, radili smo po 15 sati dnevno
10

Pješačka zona u Martićevoj ulici oslikana je uzorcima keramičkih pločica iz zagrebačkih haustora.

VIDEO

"Mala Martićeva", pješačka zona u zagrebačkoj Martićevoj ulici ovih je dana dobilo novo umjetničko ruho. Boris Bare, jedan od najpoznatijih hrvatskih uličnih umjetnika, koji je na asfalt prenio uzroke iz donjogradskih zgrada. 

Od uzoraka keramičkih pločica iz zagrebačkih haustora do tepiha u Martićevoj ulici 

Bare obišao je neke od donjogradskih haustora i izabrao keramičke pločice iz njih šest u ulicama Kruljčeva 3, Trg bana Jelačića 7, Gundulićeva 4, Margaretska 1, te Jurišićeva 7 i 10.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Prijavio sam se na natječaj koji je Grad Zagreb raspisao za rješenje u Martićevoj i izabrali su moj prijedlogu između dvije stotine prijava koliko ih je stiglo. Htio sam da i oni koji ne žive u donjogradskim zgrada iz austro-ugarskog razdoblja, vide i osjete ljepotu, šarm i magiju tih haustora i keramičkih pločica koje ih krase", rekao je Bare za 24sata. 

Odabrana lokacija, 80-ak metara duga uličica uz park fra Grge Martića je, dodaje, povijesna, a početna ideja je bila da se oslika Stara Vlaška. 

Baretov prepoznatljivi kućni đir

"Martićeva je nekada bila radnička ulica, a danas je poput drugog centra, elitni dio grada. Vrlo živa, urbana ulica", dodaje. 

Bare je oslikao 'tepih' s uzorcima keramičkih pločica dug gotovo 80-ak metara. Osim "Male Martićeve", Bare je radio i 'tepih' u Radićevoj ulici, odnosno, Zakmardijeve stube dug 40-ak metara. 

U okviru projekta OKOLO  2020. godine, Bare je oslikavao vrata u Radićevoj ulici i to slikama namještaja. I ovaj tepih u "Maloj Martićevoj" nastavak je njegovog 'kućnog đira'. Njegove fotelje, dnevni boravci, biljke i tepisi pozdravljaju ljude, ne samo u Zagrebu, nego diljem Hrvatske. 

Dva dana oslikavali 80-ak metara i potrošili 150 litara boje 

Oslikavanje "Male Martićeve" trajalo je dva, umjesto četiri dana i to zbog obilnih padavina. 

"Kolega i ja smo radili dva, umjesto četiri dana. Stajali smo po 15-ak sati dnevno i još me uvijek bole leđa", govori kroz smijeh Bare. 

Tepih je obojen asfaltnom bojom preko kojeg je išao sprej. 

"Ova kombinacija mi trebala trajati relativno dugo. Asfaltnom bojom označava se i prometna signalizacija. Sve zavisi i koliko će se tepih 'pohabati', koliko će biti kiše i sunca. Sigurno je da mural na zidu može duže trajati, ali nekoliko mjeseci će sigurno biti 'obojeno'. Potrošili smo oko 150 litara boje", kaže Bare.  

Ljudi su, dodaje, uglavnom reagirali pozitivno. 

"Vidim da je bilo hejterskih komentara, ali ne zamaram time. Mislim da smo napravili jednu pozitivnu priču", rekao je Bare za 24sata.

Uskoro rekonstrukcija Stare vlaške i pješačka zona između Tesline i Gundulićeve 

Iz Grada Zagreba ranije su naveli kako je "Mala Martićeva" nastala u okviru programa širenja pješačkih zona u velikim gradovima koji financira Blumberg Asfalt art inicijativa. 

Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika, najavio je i rekonstrukciju pješačke zone u Staroj vlaškoj. 

"Vidjeli ste da je Stara vlaška došla svome kraju. Ogulili smo one boje na podu i uskoro ćemo odnijeti betonske žardinjere. Tamo je sad trenutno gradilište, jedna zgrada je u obnovi pa se ulica ne može pravo ni koristiti. Ovih dana ćemo raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj  za trajno preuređenje Stare Vlaške", rekao je Korlaet i najavio proširenje pješačkih zona. 

Idući projekt je zona u Masarykovoj ulici, između Tesline do Gundulićeve, koja bi na jesen trebala postati ulica samo za pješake.    

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković