Obavijesti

Viral

Komentari 5

Vitezovi Jedija: Fikcija koja se pretvorila u pravu religiju...

Vitezovi Jedija: Fikcija koja se pretvorila u pravu religiju...
6

Nakon novog nastavka ‘Ratova zvijezda’ sve je više onih koji žele postati članovi udruge Star Wars Hrvatska, a mnogi obožavatelji žive po načelima iz filmova

VIDEO

U ‘Star Warsu’ imamo Jedije, vitezove stare Republike na rubu istrebljenja, za čiju su podlogu uzeti samuraji kao duhovni ratnici i majstori mačevanja, koji ujedno imaju istančan smisao za čast i predanost zadaći. Čak i njihovi odjevni predmeti nalikuju na tradicionalne oklope, a kaciga Dartha Vadera sliči kabutu - velikoj kacigi koju su nosili samuraji s tradicionalnim japanskim oklopom, objašnjava Matija Matečić, predsjednik udruge Star Wars Hrvatska i programer, koji je plasirao servis za izdavanje poslovnih računa za male poduzetnike. Nazvao ga je Solo, po omiljenom liku iz "Ratova zvijezda".

- Filozofija Star Warsa je jednostavna polarizacija likova na one dobre i loše, ali ipak ostavlja mjesta za teoriju yina i yanga, odnosno za to da u svakom zlu ima malo dobra i u svakom dobru malo zla. Upravo to dopušta transformaciju Anakina u Dartha Vadera te povratak najmoćnijeg zlikovca iz franšize (trenutno) na light side, odnosno na stranu dobra. Osobne dodirne točke vidim u tome što i ja vjerujem da na kraju dobro ipak nadvlada tamnu stranu te da ne treba prestati vjerovati kako je pobjeda dobra ipak moguća. Druga pouka iz ‘Zvjezdanih ratova’ koju primjenjujem i u svom profesionalnom životu je ta da svaki pojedinac treba raditi za dobro zajednice, ma kakvi individualci bili, potrebno je ponešto vratiti i čovječanstvu, a tu filozofiju utjelovljuje ponajviše Han Solo, moj najdraži lik - kaže Matija Matečić.

Što je Sila?

Red Jedija osnovan je tisućama godinama prije stvaranja Galaktičkog imperija. Iako su fikcija, kao i svi likovi iz “Ratova zvijezda”, njihov tvorac George Lucas istraživao je različite religije te se, dok je pripremao scenarij, koristio širokim znanjem i informacijama o tim religijama. Koncept religije Jedija najbliži je taoizmu i budizmu, iako se primjećuju i drugi utjecaji. Izvorno, bili su svećenici, no oni se s vremenom aktiviraju u zaštiti stare Galaksije kao ratnici. Postaju ratnici - vitezovi sa svjetlosnim mačem u ruci, a koriste se i snagom Sile, energije koja teče svim živim bićima u svemiru i povezuje svemir u jedno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sila se može izjednačiti s mnogim motivima u drugim religijama i kulturama, primjerice s pranom u hinduizmu ili životnom energijom qi, koju poznaje drevna kineska medicina. Sila nije ni dobra ni zla, ona je svjetlo i tama, a Jediji se koriste njezinom svijetlom, pozitivnom stranom. Sukob između “svijetle” i “tamne” strane Sile podsjeća na zoroastrizam, staru perzijsku religiju koja naučava dualizam, borbu između dobra i zla, dok njihova bliska veza podsjeća na yin i yang u taoizmu.

Ideja autora “Ratova zvijezda” Georgea Lucasa bila je snimiti film temeljen na stripovima o Flashu Gordonu, no kako su prava na film bila prodana, smislio je vlastitu priču.

Jediji kao samuraji

Tvrdi kako su Jediji modelirani prema uzoru na japanske samuraje. Ime reda na civianskom jeziku znači “donositelj svjetla”. Njihova obveza je istraživati i svijetlu i tamnu stranu svemira, no služiti isključivo svijetloj. Vjeruju u mirna rješenja i koriste se Silom samo kad je to nužno. Žive za pravdu, zaštitu i očuvanje temeljnih prava svih živih bića. Kako bi se postalo Jedi, potrebna je potpuna predanost i čvrsta volja. 

Vitez Jedi tijekom cijelog života žrtvuje se za boljitak društva te tome podređuje osobni život. Kodeks im brani vezivanje uz materijalno vlasništvo te emocionalne veze. Jedi mora biti u kontaktu sa Silom te osjetljiv na njezinu energiju. 

Žive i usredotočuju se na sadašnjost, a za prošlost i budućnost ne mare. Svaki Jedi mora naučiti ovladati umom, koji često luta u prošlost i budućnost. Tu usredotočenost nije lako postići - jasan um postiže se svakodnevnom meditacijom i kontemplacijom. Jedi se mora usredotočiti na to da njegove misli budu pozitivne jer pozitivna energija čini zdrav um, tijelo i duh. 

Strah je najveći neprijatelj

Svaki se Jedi mora naučiti koristiti svojim osjećajima odnosno intuicijom. Ta intuicija evoluira kako se um usklađuje sa Silom. Jediji njeguju strpljivost kao jednu od najvrednijih osobina. I moraju biti svjesni negativnih emocija: ljutnje, straha, agresije i mržnje. Ako ih katkad osjete, moraju se prisjetiti zakona svoje vjere i izbrisati te osjećaje. Strah je korijen zla - vodi do bijesa, koji dovodi do mržnje, a ona vodi u patnju. Također, tanka je granica između svijetle i tamne strane. Vitezovi moraju biti doista ustrajni kako ne bi postali Sithi

Prisjetite se samo Anakina Skywalkera, kojeg su ljutnja i gorčina obuzimale još od majčine nasilne smrti. Sukobio se i s vlastitim učiteljem Obi-Wan Kenobijem te u potpunosti prešao na tamnu stranu i postao - Darth Vader, najpoznatiji negativac “Ratova zvijezda”. Živio je u neskladu s učenjima Jedija, negativne misli i moć su ga obuzeli, ali ipak, prije smrti se preobratio i uništio zlo u sebi te postao jedno sa Silom. Dakle, ipak postoji šansa za bilo čije iskupljenje - jer u svakom zlu ima i dobra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković