Obavijesti

Viral

Komentari 53

Započelo iskapanje tajnovitog nacističkog vlaka punog blaga

Započelo iskapanje tajnovitog nacističkog vlaka punog blaga
3

Nekoliko mjeseci nakon što su dva istraživača vlastima Poljske otkrila navodnu lokaciju izgubljenog nacističkog vlaka, ovih dana počele su pripreme za iskapanje

VIDEO

Prije otprilike dva mjeseca svi svjetski mediji raspisali su se o pronalasku legendarnog nacističkog vlaka koji su Hitlerovi poslušnici napunili zlatom i umjetninama neprocjenjive vrijednosti. Prema legendi, vlak napunjen blagom trebao je nacistima u bijegu omogućiti lagodan život nakon rata daleko od oka javnosti i institucija koje bi ih mogle lišiti slobode. 

Vlaku se krajem Drugog svjetskog rata gubi svaki trag, kao i vrijednostima koje su bile u njemu. Nakon desetljeća spekulacija i nepouzdanih glasina, Nijemac Andreas Richter i Poljak Piotr Koper pristupili su poljskim vlastima i obećali im otkriti lokaciju vlaka ukoliko im se obeća 10% vrijednosti svega što će biti pronađeno u vlaku. 

Poljske su vlasti na to očigledno pristale, a vojska je nedavno na području na kojem bi trebao biti vlak očistila teren veličine nogometnog igrališta. Tu će uskoro započeti dubinska mjerenja, a nakon toga bi trebalo početi i iskapanje vlaka ukoliko on zaista bude pronađen, piše The Guardian.  

Vlak tražile i tri tajne službe 

- U posljednjih 70 godina, tri tajne službe - američka, ruska i poljska - pokušale su locirati vlak. Nisu uspjele, no mi jesmo jer smo lokalci, izjavio je Piotr Koper kojemu je tajnu o lokaciji vlaka otkrio starac na samrti. 

Dvorac Ksiaz // Flickr

Povjesničari vjeruju da su krajem Drugog svjetskog rata pred navalom Sovjeta nestala tri nacistička vlaka krcata vrijednostima, umjetninama i oružjem. Na poručju od 18 hektara se osim nestalog vlaka nalazi grandiozni dvorac 'Ksiaz' koji je Hitleru poslužio kao zapovjedni centar te tzv. 'Projekt Riese' - mreža podzemnih tunela ispod planine koju su kopali ratni zarobljenici i zatvorenici koncentracijskih logora. 

Ispitivanje tla počinje već ovoga tjedna 

Ispitivanja će ovoga tjedna započeti nekoliko timova, a teren će se skenirati detektorima magnetskog polja, termalnim kamerama i radarima. Potencijalno nalazište nalazi se kod Walbrzycha i pod nadzorom je policije od kolovoza s obzirom da je u regiju nakon vijesti o pronalasku vlaka nahrupila horda avanturista koja su u životu malo previše puta gledali Indianu Jonesa. 

- Prije četiri godine informacije nam je dao svjedok koji je bio u Walbrzychu kada je nestao vlak u travnju 1945. godine. Radarska je tehnologija postala jeftina pa smo i sami bili u mogućnosti provjeriti njegove navode, izjavio je Koper koji nije želio otkriti zna li nešto o preostala dva izgubljena vlaka, piše The Guardian

The Guardian

- Nacisti su sagradili dodatne tračnice kako bi vlak skrenuli s pruge u iskopani kanal te su ga tamo zatrpali, otkrio je jedan od pronalaznika. Njihove snimke s radara zaista pokazuju oblik koji bi mogao pripadati vlaku. 

- Ne znamo što je unutra, no znamo da je oklopljen što upućuje na vrlo vrijedni teret. Moguće je da se u njemu nalazi zlato, no ono nas ne zanima previše, izjavio je Koper koji je potvrdio da su angažirali odvjetnika koji se bori da se njima isplati 10% vrijednosti pronalaska, kakav god on bio. To argumentira činjenicom da su vlak tražili četiri godine i na to potrošili velike svote novca. 

U vlaku se nalazi tajna nacistička vojna tehnologija?!

Od mogućeg pronalaska već je sada profitirao i grad Walbrzych u koji je već nahrupilo mnoštvo turista. Tako je depresivni rudarski grad s visokom stopom nezaposlenosti odjednom doživio turistički boom, što je potvrdio i njegov gradonačelnik Jacek Cichura. 

Prizor iz podzemnog kompleksa // Flickr

Treći istraživač - postolar Krzysztof Szpakowski u proteklih je 12 godina u regiji u kojoj se navodno nalazi i vlak pronašao tisuće metara podzemnih tunela. U jednome od njih je prošli tjedan slomio ruku. U podzemnoj su bazi, smatra on, nacisti razvijali eksperimentalna oružja, a možda i atomsku bombu. 

- Nacisti su radili na atomskoj bombi i anti-gravitacijskoj tehnologiji i mislim da se u izgubljenom vlaku nalaze upravo tragovi tih tehnologija. Kada sam bio dijete, znali smo da se tu događa nešto tajnovito. Dosad znamo može 5% cijele istine, a vlak nam možda otkrije ostatak, zaključio je Szpakowski za britanski The Guardian

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 53
VIDEO

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!
NEVJEROJATNA SNIMKA

VIDEO Budale kruže, a on ide ravno: Pogledajte kako je u Zagrebu prošao kružni tok!

ZAGREB Snimku je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Na njoj se vidi da vozač uopće nije usporio prije kružnog toka na Tuškancu niti je ušao pravilno u njega. Krivim smjerom je samo proletio ravno! Što je najgore, neki ga i brane: 'Pa nije nikoga bilo, ne vidim što je napravio krivo...' Strahuje se da iza tog komentara stoji čovjek koji ima vozačku. Pravu...

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'
BRITANKA IMA PROBLEM

'Žene mi zavide, muškarci me se boje. Predobro izgledam i zato sam sama već šest godina...'

Ljudi misle da ne idem na spojeve jer sam arogantna, ali to nije razlog, jednostavno ne mogu pronaći nikoga jer ovako dobro izgledam. Boje mi se prići, kaže Britanka
VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'
KUDA IDU DIVLJE SVINJE?

VIDEO Jutarnje razgibavanje divljih svinja. Trčali uz prugu u Zagrebu: 'Išli su prema centru'

ZAGREB - Dvije divlje svinje u petak ujutro snimio je čitatelj 24sata u zagrebačkoj Dubravi. Trčale su uz prugu, prvo su pretrčale Osječku, pa Branimirovu te nastavile svoj put prema centru, rekao nam je čitatelj.