Viral

Komentari 65

Župljanka obojila i unakazila kipove Marije i Isusa iz 15. st.

Župljanka obojila i unakazila kipove Marije i Isusa iz 15. st.

Maria Luisa Menendez, jedna od tek 28 stanovnika španjolskog seoceta El Ranadoira uz pristanak je svećenika uspjela uništiti nekoliko skulptura koje potječu iz 15. stoljeća.

Dobre namjere ponekad su potpuno beskorisne ukoliko ne dolaze u paru s dobrim ukusom i obrazovanjem. Najbolji dokaz za to najnovija je promašena 'restauracija' koju je provela župljanka Maria Luisa Menendez. Ona je naime drvene skulpture stare šest stoljeća obojila u kričave boje i tako im nanijela trajnu štetu. 

- Nisam profesionalka, ali oduvijek sam voljela bojati stvari. Figuricama je to zaista bilo potrebno, izjavila je vjernica iz El Ranadoira za lokalne novine. 

Ona je Isusa obojila u kričavo zelenu boju, a Mariju u rozo, kao što i možete vidjeti na fotografiji. 

Stručnjaci pak ovo nazivaju 'osvetom, a ne restauracijom'. Španjolska udruga za očuvanje umjetnosti, ACRE, upozorila je na 'nastavak razbojništva u zemlji', s obzirom da su ovakvi slučajevi 'restauriranja' sve češći, a obično se događaju upravo u crkvama, piše BBC

Slučaj sličan ovom zbio se i prije dva mjeseca. 

Nakon što je posljednjih 500 godina bio čuvan u kapelici španjolskog grada Estella, kip Sv. Jurja zadesila je ista sudbina kao i kipove Marije i Isusa. 

Poslije amaterski izvedenog zahvata, lice na kipu izgleda kao da je zaliveno ružičastom bojom, uz diskretno osjenčane obraze.

Uz to, sv. Juraj je dobio i novi oklop koji sada, osim nekoliko mrljica hrđe, izgleda nov novcat. No teško se odati dojmu da je restauraciju napravilo dijete igrajući se u Paintu.

Vjeruje se da je nestručni zahvat izveo profesor tehničkog, na zahtjev lokalnih crkvenih vlasti

Prije nekoliko godina, nakon nestručnog pokušaja restauracije dobronamjerne župljanke, lice Isusa Krista na fresci španjolskog slikara Eliasa Garcije Martineza, izgledalo je kao crtež bojicama 'vrlo dlakavog majmuna u tunici'.