Obavijesti

Godinom osnivanja đakovačke Ergele smatra se 1506. godina

Godinom osnivanja đakovačke Ergele smatra se 1506. godina
8

Državna ergela Đakovo od izuzetne je važnosti za grad Đakovo, Slavoniju kao i cijelu Hrvatsku u domeni konjogojstva, konjičkih sportova i kontinentalnog turizma.

Uspjela je kroz stoljeća sačuvati tradiciju i ljubav prema konjima tomu čudnom biću dostojanstvenih kretnji i tajanstvenih osjetila. Da bismo mogli sagledati pravu veličinu i vrijednost konja moramo se vratiti u prošlost i moramo znati da je ovo uvijek bilo tradicionalno poljoprivredni kraj područja na kojem su se tijekom duge povijesti različiti svjetovi spajali i razdvajali , konj je bio čovjeku najbolji prijatelj s kojim se zemlja branila i obrađivala.

Duga tradicija lipicanskog uzgoja toliko je ukorijenjena u ovaj prostor da je on sastavni, punopravni dio njegove svake turističke, gospodarske i sportske razglednice.

POVIJEST ERGELE

Ergelu u Đakovu osnovali su bosansko-srijemski biskupi, na svojim posjedima u Đakovu koje im je darovao hrvatsko-ugarski kralj Koloman 1239. godine. Tu darovnicu je 1244. godine potvrdio kralj Bela IV.

Prvi zapisi o konjima spominju se 1374. godine,  kada se u Đakovu vjenčao bosanski ban Tvrtko sa bugarskom  princezom Doroteom, te biskupu koji ih je vjenčao darovao 10 arapskih kobila i jednog pastuha. Obzirom na povijesne zapise godinom osnutka ergele smatra se 1506. godina, za vrijeme biskupovanja Mije Kesarića.

Uzgojno-selekcijski rad lipicanske pasmine konja u Đakovu, a time i u Hrvatskoj, datira od 1806.g. kada su rasplodna grla ove pasmine zbog ratnih opasnosti preseljena iz Ergele Lipica u ergelu Đakovačke biskupije. Nakon 50-ak godina biskup Strossmayer nabavlja iz Ergele Lipica 7 kobila i jednog pastuha, a od nabavljenog rasplodnog materijala nastaju đakovački rodovi lipicanskih kobila. Kao jedna od najznačajnijih godina u povijesti ergele zasigurno je 1972. godina kada ergelu posjećuje engleska kraljica Elizabeta II., sa suprugom princom Philipom i kćerkom Anne, čiji posjet ostavlja značajni trag na daljnji razvoj ergele.

Ergela Đakovo je 2006. godine obilježila dva važna jubileja: 500 godina postojanja ergele (1506. – 2006.) i 200 godina uzgoja lipicanaca u Đakovu  (1806. -  2006.)

LOKACIJE NA KOJIMA DJELUJE ERGELA

U IVANDVORU je smješteno matično stado kobila i pomladak koji se ondje odgaja i othranjuje do svoje treće godine života nakon čega muška ždrebad odlazi na obuku u Pastuharnu u Đakovo. Objekti na Ivandvoru izgrađeni su 1912. godine inicijativom biskupa Ivan Krapac za izgradnjom staje za konje i stanove za ergelaške radnike. Ti su objekti sačuvali izvorni oblik i vizure do danas, a stopljeni s krajolikom i uronjeni u uhu ugodnu tišinu, uzajamnu privrženost ovdašnjeg čovjeka i lipicanskog konja, ambijent su nad kojim mnogima zastaje dah.

PASTUHARNA – lokacija smještena u centru grada gdje se vrši obuka konja. Nalazi se u samom centru Đakova, koju tijekom godine posjeti oko 15.000 turista iz Hrvatske i inozemstva. U uredima pastuharne nalaze se mnogi stručni zapisi, originalni rodovnici konja, stotine pozlaćenih i srebrnih pehara koje su osvajali đakovački konji na brojnim  prvenstvima. Na počasnom mjestu nalazi se i crno-bijela fotografija britanske kraljevske obitelji snimljene u pastuharni koju su kraljica Elizabeta II, princ Filip i princeza Anne vlastoručno potpisali prilikom posjeta ergeli.

DVORANA ZA KONJIČKE SPORTOVE

Jedan od najznačajnijih projekata u infrastrukturnoj izgradnji ergele je Dvorana za konjičke sportove koja objedinjuje brojne prateće sadržaje koji će biti u službi unapređenja uzgoja i sporta, ali i u službi jačanja turističkog sadržaja ne samo ergele već i čitave regije.

Namjena objekta odnosi se na rad i dresuru konja, održavanje sportskih natjecanja tijekom cijele godine, škole jahanja, terapijskog jahanja, aukcijske prodaja konja, izložbi i sajmova konja i sl. U jahaonici svoje mjesto naći će i suvenirnica ergele Đakovo, te muzej u kojem će se izložiti vrijedni predmeti i pisani spisi konja ergele Đakovo.

Više informacija potražite na web stranicama TZ Đakova www.tz-djakovo.hr i TZ Osječko-baranjske županije, www.visitosijekbaranja.com.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske
Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi