Komentari 0

IMAŠ IDEJU? Ladonja ih ima! - Kreativni natječaj

IMAŠ IDEJU? Ladonja ih ima! - Kreativni natječaj

Budućnost Europske unije je u inovativnosti i kreativnosti, poručuju nam iz Brisela. Samo se tako ostvaruje dodana vrijednost s kojom se može najuspješnije konkurirati

Zato Njemačka danas svoje proizvode umjesto „Proizvedeno u Njemačkoj“ (Made in Germany) brendira s „Razvijeno u Njemačkoj“ (Developed in Germany). Za takvu orijentiranost u razvoj, dobre ideje i inovativnost potreban je politički konsenzus. Čini se, da političke stranke u Hrvatskoj u kreativnosti još nisu pronašle nepogrešiv dio svojih političkih programa, ali se zato neke nove ideje pokazuju u drukčijem radu društvenih pokreta, udruga i novih stranaka koje ozbiljno ulaze u političku arenu. Tako je istarsko-kvarnerska Ladonja s početkom ožujka pokrenula natječaj „Imaš ideju?“ i njime ugodno iznenadila cijelu hrvatsku javnost. 

Veliki broj frendova dobrih ideja

Vidi se to tako po kvaliteti primljenih ideja kao i po velikom interesu za akciju, zbog koje se, u samo nekoliko dana od početka kreativnog natječaja, za šest puta povećao posjet Ladonjinoj web stranici, a broj Facebook frendova porastao na gotovo dvije i pol tisuće. 

Čelnik Ladonje Plinio Cuccurin zato opravdano kaže, da „tek kad građani počnu misliti što mogu promijeniti u svojoj okolini…. počet ćemo živjeti bolje.« 

Kretaivni natječaj "Imaš ideju?" ima dvije razine - lokalnu i nacionalnu. Prvi krug lokalnih ideja je zaključen, a pristiglo je 77 lokalnih ideja. U tijeku je glasanje, najbolje ideje izabrat će građani. Drugi krug za izbor najboljih lokalnih ideja počinje ovaj mjesec.  Kreativni natječaj za nacionalne ideje otvoren je dva mjeseca, a nije na odmet spomenuti da ideje stižu od svuda, iz svih krajeva Hrvatske. 

I ono što je značajno - novčanim potporama bit će omogućena realizacija najboljih ideja! Sredinom svibnja znat će se tko su pobjednici drugog kruga lokalnih ideja i nacionalnih projekta. Želite li saznati više o kreativnom natječaju "Imaš ideju?", kandidirati svoju ideju, više informacija možete saznati na www.ladonja.org.

Festival najboljih

Krajem svibnja Ladonja planira organizirati pravi Festival ideja, na kojem će biti predstavljene sve ideje, koje su pristigle na natječaj, kao i njihovi autori. Građani su natječaj ozbiljno shvatili i prihvatili, prijavili ideje s kojima žele promijeniti svoju okolinu na bolje, doprinijeti lokalnoj zajednici ili jednostavno napraviti društvo humanije. Jedni predlažu kreiranje dnevne sobe za bake, drugi školu ribolova za djecu, treći  za suzbijanje nasilja nad ženama...

Natječaj „Imaš ideju?“ totalno je drukčija i nova inicijativa, koja otkriva koliko je među ljudima dobrih ideja, samo ih je potrebno pozovati i potaknuti njihov kreativni potencijal.