Obavijesti

Tech

Komentari 8

Ubuntu stiže na mobitele, no hoće li se izboriti za mjesto?

Ubuntu stiže na mobitele, no hoće li se izboriti za mjesto?
4

Prvi mobiteli s Ubuntu operativnim sustavom trebali bi stići kroz godinu dana, a besplatan, siguran i brz OS može uz veliki monitor poslužiti kao stolno računalo

VIDEO

Tvrtka Canonical, koja proizvodi Ubuntu verziju Linuxa, predstavila je u srijedu novu verziju svog sustava koji je prilagođen i za rad na mobilnim telefonima. Prve Ubuntu uređaje prikazat će na CES sajmu u Las Vegasu sljedeći tjedan.

Takav Linux omogućit će korisnicima da pokreću svoje desktop aplikacije na mobitelima, koji će, ako su spojeni na veći monitor, istovremeno moći poslužiti kao klasično desktop računalo. 

Osnivač Canonicala, Mark Shuttleworth, u prezentaciji je isticao brojne prednosti besplatnog operativnog sustava za koji kaže kako je sada prilagođen gotovo svim uređajima, od računala, TV-a, do mobitela. 

Što se samog sustava tiče, mobilni Ubuntu u odnosu na Android i iOS donosi neke vizualne promjene te bolje iskorištava ekran. Tako će aplikacije biti skrivene u docku uz lijevi rub ekrana, a povlačenjem s desne strane vratit ćemo se na prethodnu aplikaciju. Također opcije aplikacija bit će skrivene u dnu ekrana. Početni ekran također neće biti mjesto za same aplikacije već nešto nalik feedu koji možete prilagoditi svojim potrebama. Iako će se moći na Ubuntu stavljati web aplikacije, Shuttleworth je u prezentaciji rekao kako su dogovorili izradu nativnih aplikacija koje donose bogatije opcije i grafiku. 

'Ovu promjenu će svi morati napraviti'

Kako piše BBC, kod će prvo biti objavljen kao datoteka koja će se moći instalirati i na Samsungov Galaxy Nexus i tako zamijeniti postojeći Android. Iako se analitičari pitaju žele li korisnici punokrvno računalo na svojim mobitelima, Shuttleworth kaže da su u pregovorima kako bi početkom sljedeće godine već počeli prodaju prvih telefona. Priznaje da će inovacije koje nude u početku biti privlačne entuzijastima, ali vidi to kao znak promjene. 

- Fascinantno je što se nalazimo u trenutku kada se snaga mobitela preklapa sa snagom osnovnih prijenosnika - rekao je Shuttleworth za BBC. Dodaje da su to iskoristili kako bi po prvi puta imali punu PC platformu na mobitelu. Siguran je kako će u sljedećih tri do pet godina tu promjenu morati napraviti i Apple, a ne bude li to u Windowsima 9, pravi spoj telefona i laptopa će sigurno stići u Windowsima 10. 

Ima li mobilni Ubuntu šanse?

Developer 24sata Stjepan Zlodi na svom blogu piše kako bi Ubuntu za mobitele mogao imati šanse kada bi Canonical što prije otvorio platformu i omogućio developerima da na postojeće uređaje instaliraju njihov OS ta da se s njime mogu početi igrati.

Ako će Canonical taktizirati, čekati s predstavljanjem dok ne bude imao prvi pravi uređaj, stvari na tržištu bi se mogle promijeniti. Uz cijelu paletu postojećih platformi Samsung gura još i Tizen, RIM bi s BlackBerry 10 platformom mogao biti veliko iznenađenje jer već sad spominju ugovore s 50-ak operatera koji su već navikli na dobru suradnju s njima. Dok se pojavi novi uređaj iduće godine Ubuntu bi mogao pripremati ulet na stražnja vrata rabljenih uređaja čiji su korisnici razočarani jer u pravilu nemaju nadogradnje na novi Android. Korisnička iskustva i povratne informacije bi im pomogle da premijera bude što bolja. Pozitivna iskustva korisnika mogla bi natjerati i proizvođače da prije prihvate novi OS.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Telemach Hrvatska diže cijene, uvećani računi stižu u kolovozu
RAST ZA 7,2 POSTO

Telemach Hrvatska diže cijene, uvećani računi stižu u kolovozu

Riječ je o usklađenju cijena s godišnjom stopom inflacije temeljem indeksne klauzule, na temelju čega Telemach, kao i ostali telekomi, od prošle godine imaju mogućnost usklađenja cijena jednom godišnje

Davno zaboravljeni messenger ICQ gasi se nakon 27 godina
SJEĆATE LI GA SE?

Davno zaboravljeni messenger ICQ gasi se nakon 27 godina

Godine 2020. preuzeo ga je ruski Mail.ru (danas VK Tech). Iako su ga ažurirali i napravili nove i moderne verzije, ICQ više nije bio privlačan pa su Rusi sada najavili da ga gase
3 meme kriptovalute koje imaju potencijal od 1000x
MEME TOKENI

3 meme kriptovalute koje imaju potencijal od 1000x

Meme kriptovalute su veliki hit na kripto tržištu ovog tjedna