Obavijesti

Jastrebarsko - spoj kulture, povijesti i prirodnih ljepota

Jastrebarsko - spoj kulture, povijesti i prirodnih ljepota
7

Ovaj maleni gradić privlači brojne zaljubljenike u ljepotu prirode, proizvodnju zdrave hrane i izvrsnih vina, kulturno- povijesne spomenike te razne zanimljive sadržaje

Grad Jastrebarsko smjestio se blizu glavnog grada Zagreba te jako blizu razigranim, zelenim padinama i obroncima Žumberka. Ovaj maleni gradić privlači brojne zaljubljenike u  ljepotu prirode, proizvodnju zdrave hrane i izvrsnih vina, kulturno- povijesne spomenike te razne zanimljive sadržaje koji samo čekaju da ih se otkrije.

PLEŠIVIČKA VINSKA CESTA – MJESTO GDJE VINO TEČE U POTOCIMA, A PJESMA SE RAZLIJEŽE BRIJEGOVIMA

Ono po čemu je jaskanski kraj najpoznatiji je Plešivička vinska cesta, koja vijuga među vinorodnim bregima, a okuplja oko četrdesetak vinogradara, koji će vam ponosno ponuditi svoje kvalitetne, autohtone i svjetski poznate vrste vina proizvedene sa mnogo strasti i truda. Osim vinskog nektara, domaćini obiteljskih gospodarstava će vas počastiti i svojom domaćom, tradicionalnom  hranom te će te se osjećati kao  član obitelji, a osim odmora očiju na zelenim brežuljcima, možete odmoriti i tijelo u jednom od pet smještajnih objekata. Plešivičku vinsku cestu ukrašava pitoma ljepota okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradicija i ponuda mnogih sportskih (vožnja biciklom, trčanje, planinarenje, aero sportovi, jahanje) i drugih zanimljivih sadržaja.

PROŠEĆITE PARKOM, U ČIJIM LJEPOTAMA JE UŽIVAO I GROF ERDӦDY

Perivoj Erdӧdy, uz potok Reku i jezero Park, koji je proglašen hortikulturnim spomenikom, odlično je mjesto za šetnje, druženje sa obitelji, sportske aktivnosti, a u njemu se održava i velik broj manifestacija sa brojnim sadržajima za djecu. Perivoj svojim postojanjem i vlastitom florom koju čine autohtoni primjerci stabala, značajno doprinosi bogatstvu biološke i ekološke raznolikosti jaskanskog kraja. U prostranom perivoju nalazi se kristalno čist potok Reka, jezero Park i najvredniji „eksponat“, dvorac Erdödy.

PROVJERITE ŠTO SU GROFOVI ERDӦDY OSTAVILI JASKI U NASLJEĐE 

Osim po vinu, jaskanski kraj je poznat i po bogatoj kulturnoj baštini, a jedna od ostavština je ona obitelji Erdӧdy, dvorac u prekrasnom engleskom perivoju. Dvorac je danas u derutnom stanju i nije mu moguće razgledati unutrašnjost, međutim uskoro slijedi potpuna obnova i ponovno će zasjati u novo-starom sjaju. Dio povijesne ostavštine, nalazi se i u Gradskom muzeju, gdje se nalazi i najvažniji eksponat, "bula" - povelja kralja Bele IV kojom je 12. siječnja 1257. godine Jastrebarsko dobilo status slobodnog kraljevskog grada. Osim toga, u Gradskom muzeju se mogu pogledati i zbirke: građanska povijest Jaske od 13. do 19. stoljeća, zbirka starih zanata, etno zbirka te zbirka vezana uz dvorac i povijest grofova Erdödy. Bogatom jaskanskom prošlošću odišu i brojni sakralni objekti zanimljivih interijera i drugi spomenici kulturne baštine.

CRNA MLAKA, DOM NAJUGROŽENIJIH PTIČJIH VRSTA

Najvrednija prirodna baština Jastrebarskog i okolice svakako je ornitološki rezervat Crna Mlaka. Nalazi se u središnjem dijelu močvarrno-šumskog područja, 11 kilometara jugoistočno od centra Jastrebarskog. Na dijelu neprekidno plavljenog tla izgrađeni su ribnjaci, a u središnjem dijelu rezervata uređen je vrlo lijep park s ukrasnim vrstama drveća i grmlja. Usred parka, prvi vlasnik Kornellius Zwilling podigao je dvorac Ribograd u stilu bečke secesije. Ribnjaci su privukli ptice pa danas ornitolozi na Crnoj Mlaki bilježe čak 235 ptičjih vrsta. Orao štekavac, orao kliktaš, riječni galebovi, crne rode, gnjurci, čaplje, šljuke i razne vrste pataka samo su neke od mnoštva zaštićenih ptica koje se ovdje zadržavaju tokom većeg dijela godine. Svojevrsni zaštitni znak Crne Mlake je patka njorka. Tijekom ljeta i rane jeseni najveće okupljalište te vrste pataka u srednjoj Europi je upravo Crna Mlaka – okupi ih se i do pet tisuća. Razgledavanje ptica potrebno je prethodno najaviti vlasniku, jer je rezervat u privatnom vlasništvu.

Mala Jaska, sa velikim mogućnostima za odmor, razgled i uživanje u iskonskoj, netaknutoj prirodi, poziva Vas da navratite u goste, na jednu čašicu opuštanja!

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je
VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.