Obavijesti

Jeste li znali da čaj pije čak 90 posto građana Hrvatske?

Jeste li znali da čaj pije čak 90 posto građana Hrvatske?
4

Čaj pije 90 posto građana Hrvatske starijih od 15 godina. Taj napitak najviše se u nas bira zbog pozitivnih učinaka na zdravlje, a najomiljeniji su okusi šipak i kamilica

Čaj pije 90 posto građana Hrvatske starijih od 15 godina. Taj napitak najviše se u nas bira zbog pozitivnih učinaka na zdravlje, a najomiljeniji su okusi šipak i kamilica. Pokazalo je to istraživanje koje je agencija Hendal provela za Franck, našu najveću tvornicu čaja i kave. 

Tipičan konzument čaja u Hrvatskoj osoba je koja vodi brigu o zdravlju i zdravoj prehrani te najčešće uživa u čaju u mirnom okruženju uz razgovor i druženje s obitelji i prijateljima. 

Četvrtinu građana riječ čaj najprije asocira na zdravlje, dok ga 12 posto povezuje s toplinom. Pozitivan učinak na zdravlje i pomoć u liječenju prehlade, gripe ili viroze glavni su razlozi konzumiranja čaja, ali veliki broj građana pije ga i zbog ugodnog okusa  te zbog umirujućeg osjećaja. 

Čaj se najviše pije u Sjevernoj Hrvatskoj, a nešto manje u Slavoniji, Lici, Kordunu i Baniji te u Dalmaciji. Podjednako ga vole sve dobne skupine, a nema ni znatnije razlike između žena i muškaraca. I dok se kava najčešćekonzumira u društvu, konzumenti čaja češće ga ispijaju sami (46 posto), ali veliki je broj i ojnih koji ga piju u krugu obitelji (43 posto). Za 11 posto građanačaj je napitak koji se pije u društvu. 

Omiljeno doba dana za konzumaciju je jutro (36 posto), gotovo 30 posto ljubitelja čaja pije ga navečer, dok engleski "five o'clock" nije toliko učestao kod nas s obzirom da samo 13 posto građana pije čaj popodne. Kada su vrste čaja u pitanju, biljni su nešto popularniji od voćnih (48 posto vs. 38 posto), dok su pravi čajevi (zeleni, žuti, indijski) izbor manje od petine potrošača. Kamilica je omiljeni izbor polovine konzumenata biljnih čajeva, mentu najradije bira trećina konzumenata (33 posto), dok šipak kao prvi izbor navodi 28 posto. Među ostalim okusima prednjače kopriva, lipa, kadulja i bazga. Voćni čajevi imaju prednost nad pravim čajevima, a omiljeni okusi su mješavina šumskog voća i ponovno šipak, koji bi, kao voćni čaj, izabralo 37 posto. Naime, istraživanje je pokazalo da jedan dio konzumenata čaj šipak percipira kao biljni čaj, dok ga drugi smatraju voćnim čajem. Nadalje, jabuku preferira 17 posto ljubitelja čaja i to najčeščće u kombinaciji s cimetom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"