Obavijesti

Junior

Komentari 1

Braća Grimm: Godinama uživamo u njihovim pričama

Braća Grimm: Godinama uživamo u njihovim pričama
6

Sakupljali su stare narodne mitove i legende. Njihove bajke u originalu su bile puno brutalnije nego što su danas. Djeca diljem svijeta znaju njihove bajke

VIDEO

Godina 2013. proglašena je godinom braće Grimm. “Ivica i Marica”, “Trnoružica”, “Crvenkapica”, “Snjeguljica”, “Palčić”..., samo su neke od omiljenih bajki za djecu koje su napisala braća Grimm. 

Prvo izdanje zbirke “Dječje i domaće bajke” izašlo je prije 200 godina. Zbirka je prevedena na više od 160 jezika, a 2005. uvrštena je u UNESCO-ovu svjetsku baštinu. “Dječje i obiteljske bajke”, čije je prvo izdanje izašlo u samo 900 primjeraka, najrasprostranjenija je njemačka knjiga u svijetu nakon Lutherova prijevoda Biblije. 

Grimmove priče stalno se iznova prepričavaju - u stripu, crtanom filmu ili kao kazališna predstava.

Jacob i Wilhem Grimm živjeli su u vrijeme kada Njemačka kakva je danas još nije postojala. Sastojala se od stotina kneževina i država. Njemački narod je u to doba ujedinio samo zajednički jezik. Braća Grimm su željela ujedinjenu zemlju. Počeli su istraživati njemački jezik te prikupljati stare narodne mitove, sage i legende. Stvorili su znanstveno područje koje prije njih nije postojalo - germanistiku. Željeli su sačuvati dio njemačke kulturne baštine od propasti.

Napisali su stotine tekstova i objavili brojne knjige. Tada nitko nije bio zainteresiran za objavljivanje njihovih bajki, no oni su uporno i  strastveno prikupljali stare njemačke bajke i legende. Novac su zarađivali na razne načine: kao bibliotekari, novinari i diplomati, a poslije i kao sveučilišni profesori. 

U Njemačkoj su im podignuli spomenik

Na Hanauskom trgu 1896. u njihovu čast podignut je spomenik koji obilježava početnu točku Ceste bajki braće Grimm. Od 2006. grad Hanau je grad braće Grimm.

Rano su ostali bez oca i radili su čitav život

Braća su ostala bez oca kad su imala 10 i 11 godina. Vrlo su rano preuzeli brigu o obitelji i navikli su teško raditi. Bili su nerazdvojni i uvijek su pomagali jedan drugome. Nisu mogli ni zamisliti da će jednom steći svjetsku slavu koju danas imaju jer njihov istraživački rad godinama nikoga nije zanimao. Braća su radila čitav svoj život. Wilhelm je umro sa 73, a Jacob sa 79 godina.

U videima poslušajte bajku o Trnoružici i Pepeljugi koju su braća Grimm objavila u kolekciji narodnih priča

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume