Obavijesti

Junior

Komentari 0

Diži jedro! Surferi jedva čekaju olujni vjetar, a zima im ne smeta

Diži jedro! Surferi jedva čekaju olujni vjetar, a zima im ne smeta
5

Šestorica mladića iz Zagreba bave se surfanjem i windsurfanjem i jedva čekaju jak vjetar. Često putuju u potrazi za dobrim lokacijama, a najdraže su im one divlje

VIDEO

Šestorica mladića skaču iz fotelje svaki put kad na TV-u vide tri strelice na prognostičkim kartama. Čim jedan vidi oznaku za jak vjetar, odmah zove ostale. Za tili čas Zagrepčani Dado Šarić (30), Marko Rihelj (29), Marko Kuten (26) i Marko Mudrovčić (22), Denis Podrug (26) iz Splita i Ivan Lolić (30) iz Zadra natovare krovove auta opremom i krenu u potjeru za olujnim vjetrom i visokim valovima. I tako već desetak godina. 

Oni su surferi i windsurferi. Godine 2006. osnovali su klub Tri strijele. Namjena mu je bila povezati rijetke domaće surfere te organizirati izlete i druženja.

- U Hrvatskoj su ljetni uvjeti, kad pušu maestrali, savršeni za učenje i rekreativni windsurfing. U Zadru su maestrali slabiji nego na Bolu ili Pelješcu, koji su naše najpoznatije destinacije. Zimi su uvjeti dobri za napredno surfanje, skokove i vožnju po valovima, ali samo kad puše jako i olujno jugo ili bura, a to, nažalost, nije često - objasnio je Dado.

Mjesta gdje surfaju su tajna

U Hrvatskoj ima samo nekoliko mjesta za wave windsurfing, ali dečki ne vole objavljivati točne lokacije jer žele sačuvati divljinu mjesta. Ali, ističu, zainteresirani im se mogu javiti i rado će ih povesti sa sobom. 

- Često putujemo i obišli smo brojne surferske destinacije; Kanarske otoke, Maroko, Indoneziju, Oman, Egipat, Južnu Afriku, Grčku, Dansku, Španjolsku, Italiju, Francusku... Putovanja mogu biti jeftina ako se dobro organizirate i ako komfor nije prebitan - rekao je Dado i dodao da mu je najljepše bilo u Maroku.

Djeca crtežom mogu osvojiti poduku iz surfa

Dado je postao surfer slučajno, kad ga je kao 9-godišnjaka “prevario” sunčan dan. U trenu su se navukli sivi oblaci, smračilo se, a umjetno jezero okupirala su šarena jedra.

- Bila je to ljubav na prvi pogled. Traje i danas, 20 godina poslije. Hvala mom ocu koji me je redovito vozio na svaki povjetarac i svaku regatu - kaže Dado. 

Kroz windsurfing školu Tri strijele godišnje prođe stotinjak članova, među kojima je mnogo klinaca. 

Od 2009. svake godine klub organizira dječji likovni natječaj “Vjetar i val”, a pobjednici osvajaju besplatnu školu surfanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Budući punac Baby Lasagne za 24sata:  'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'
SNIMAO S NJIMA I SPOT

Budući punac Baby Lasagne za 24sata: 'Marko najviše voli kad Elizabeta kuha, ali ne lazanje...'

Njegov budući punac Josip Pino Ružić, koji u Istri već tridesetak godina ima tvrtku za montažu, snimanje i promotivne filmove, sa suprugom i kćerkom dat će podršku Baby Lasagni