Obavijesti

Junior

Komentari 0

Dupini su najpametnije životinje na svijetu

Dupini su najpametnije životinje na svijetu
6

Igraju se sa svime što nađu u moru, a love vrlo prepredeno - tjerajući ribe u klopku

VIDEO

Prekrasni dupini najpametnije su životinje na svijetu. I hobotnice mogu složiti puzzle poput njih, vukovi mogu komunicirati međusobno, a vrane koristiti alate. No delfini imaju sve navedene sposobnosti. Zato znanstvenici često kažu kako je jedina životinja pametnija od dupina - čovjek. Dupini nisu ribe, nego sisavci, iako imaju peraje i prilagođeni su životu u moru. Kad spavaju, uvijek im je “uključeno” pola mozga kako bi pravodobno reagirali nalete li morski psi - njihovi prirodni neprijatelji. 
Imaju sposobnost eholokacije, tj. “čitanja” signala koji putuju kroz vodu i nekoliko tisuća metara. Koriste šesto čulo, a eholokacija im služi kako bi pročitali emocije drugih životinja te boje li se ili im srce brže kuca. Isto tako, bez pogreške razabiru jesu li im kolege u jatu veseli ili tužni.

Zovu prijatelje i govore im kako su 

Znanstvenici vjeruju da dupini pričaju i o tome kako se osjećaju i jesu li sretni ili tužni. Suoče li se s morskim psom, zvat će prijatelje upomoć. Prilagođavaju se raznim situacijama pa u Australiji nabiju spužve na nos ako kopaju po dnu tražeći hranu.

Imaju razvijene metode lova

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pametan lov prakticiraju dupini u plitkim vodama južne Floride. Love tako da opkole jato riba neprestano kružeći oko njih i stvarajući muljevit oblak iz kojeg ribe pokušavaju iskočiti - ali zapravo uskaču ravno u usta drugih dupina. Takav način lova primijećen je samo na Floridi. Ostali dupini ponekad pomažu ribarima u “natjeravanju” riba, koje potom stjeraju u mrežu, a za nagradu ih ribari nahrane svježim ulovom, što je samo dokaz do surađuju kako bi riješili problem. Nekad koriste i oruđe. Iako nemaju ruke, znanstvenici su svjedočili kako dupini u zubima drže vlat trave, poput mamca, kojom privlače plijen, odnosno manje ribe da im se približe. Koriste i neke predmete koje pronađu u bogatom morskom podmorju da si olakšaju, pa nije čudo ako se poigraju i s nađenim plastičnim dihalicama koje su ljudi izgubili.

Mama, mama, i ja želim naučiti skakati kao ti!

Istraživači Instituta Plavi svijet su pored otoka Silbe snimili bebu dupina. Dupinčić, koji nema ni tjedan dana, plivao je uz mamu Jelenu.

- Još pliva dosta nespretno provirujući glavom iz mora, kao da tek uči kako poskočiti - napisali su uz fotografije Plavog svijeta na Facebooku.

Doživotno prijateljstvo uz neka pravila

Dupini vode bogat društveni život. Jednom kad steknu prijatelje, imaju ih za cijeli život. Uvijek se udružuju u jato kad love ribe, pronalaze partnera ili štite grupu. Partnerstvo se raspada u slučaju da se naruše kompleksna socijalna pravila koja vladaju među njima, a znanstvenici tek moraju otkriti koja su to.

Bolesnog dupina prati cijela grupa i brine se o njemu

Ako se jedan dupin razboli, cijelo će ga jato slijediti i brinuti se o njemu. Ipak je društveno ponašanje u grupi ključ njihova preživljavanja. Inače su vrlo prilagodljivi i vole se jako igrati. Koriste svoje tijelo kako bi surfali na valovima i uživali.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang