Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Dupini su najpametnije životinje na svijetu

Igraju se sa svime što nađu u moru, a love vrlo prepredeno - tjerajući ribe u klopku

Dreamstime
Foto: Dreamstime
0 komentara

Prekrasni dupini najpametnije su životinje na svijetu. I hobotnice mogu složiti puzzle poput njih, vukovi mogu komunicirati međusobno, a vrane koristiti alate. No delfini imaju sve navedene sposobnosti. Zato znanstvenici često kažu kako je jedina životinja pametnija od dupina - čovjek. Dupini nisu ribe, nego sisavci, iako imaju peraje i prilagođeni su životu u moru. Kad spavaju, uvijek im je “uključeno” pola mozga kako bi pravodobno reagirali nalete li morski psi - njihovi prirodni neprijatelji. 
Imaju sposobnost eholokacije, tj. “čitanja” signala koji putuju kroz vodu i nekoliko tisuća metara. Koriste šesto čulo, a eholokacija im služi kako bi pročitali emocije drugih životinja te boje li se ili im srce brže kuca. Isto tako, bez pogreške razabiru jesu li im kolege u jatu veseli ili tužni.

Zovu prijatelje i govore im kako su 

Znanstvenici vjeruju da dupini pričaju i o tome kako se osjećaju i jesu li sretni ili tužni. Suoče li se s morskim psom, zvat će prijatelje upomoć. Prilagođavaju se raznim situacijama pa u Australiji nabiju spužve na nos ako kopaju po dnu tražeći hranu.

Imaju razvijene metode lova

Pametan lov prakticiraju dupini u plitkim vodama južne Floride. Love tako da opkole jato riba neprestano kružeći oko njih i stvarajući muljevit oblak iz kojeg ribe pokušavaju iskočiti - ali zapravo uskaču ravno u usta drugih dupina. Takav način lova primijećen je samo na Floridi. Ostali dupini ponekad pomažu ribarima u “natjeravanju” riba, koje potom stjeraju u mrežu, a za nagradu ih ribari nahrane svježim ulovom, što je samo dokaz do surađuju kako bi riješili problem. Nekad koriste i oruđe. Iako nemaju ruke, znanstvenici su svjedočili kako dupini u zubima drže vlat trave, poput mamca, kojom privlače plijen, odnosno manje ribe da im se približe. Koriste i neke predmete koje pronađu u bogatom morskom podmorju da si olakšaju, pa nije čudo ako se poigraju i s nađenim plastičnim dihalicama koje su ljudi izgubili.

Mama, mama, i ja želim naučiti skakati kao ti!

Istraživači Instituta Plavi svijet su pored otoka Silbe snimili bebu dupina. Dupinčić, koji nema ni tjedan dana, plivao je uz mamu Jelenu.

- Još pliva dosta nespretno provirujući glavom iz mora, kao da tek uči kako poskočiti - napisali su uz fotografije Plavog svijeta na Facebooku.

Doživotno prijateljstvo uz neka pravila

Dupini vode bogat društveni život. Jednom kad steknu prijatelje, imaju ih za cijeli život. Uvijek se udružuju u jato kad love ribe, pronalaze partnera ili štite grupu. Partnerstvo se raspada u slučaju da se naruše kompleksna socijalna pravila koja vladaju među njima, a znanstvenici tek moraju otkriti koja su to.

Bolesnog dupina prati cijela grupa i brine se o njemu

Ako se jedan dupin razboli, cijelo će ga jato slijediti i brinuti se o njemu. Ipak je društveno ponašanje u grupi ključ njihova preživljavanja. Inače su vrlo prilagodljivi i vole se jako igrati. Koriste svoje tijelo kako bi surfali na valovima i uživali.


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message