Obavijesti

Junior

Komentari 1

Forenzika nije jednostavna kako izgleda u serijama

Forenzika nije jednostavna kako izgleda u serijama
2

Koliko znanost i laboratorijska ispitivanja mogu pomoći u otkrivanju nekog zločina, pljačke ili ubojstva znaju forenzičari. Postali su česta tema u serijama poput “CSI”

VIDEO

Koliko znanost i laboratorijska ispitivanja mogu pomoći u otkrivanju nekog zločina, pljačke ili ubojstva znaju forenzičari. Postali su česta tema u kriminalističkim serijama poput “CSI” i “Ekipa za očevid”. Takve serije učinile su popularnim ovo zanimanje i samu znanost forenziku. 

No u stvarnosti forenzičari puno teže i sporije pronalaze zločince te dolaze do istine i pravde. Većina njih složit će se da je forenzika na televiziji prilično nestvarna i na granici mogućeg. Tehnologijama i znanjima iz raznih područja znanosti, medicine, biologije, patologije, kemije, botanike i arheologije forenzičari pokušavaju razriješiti kriminalne radnje na sudu. Forenzičar prepoznaje tragove i proučava mjesto zločina. Ti tragovi se skupljaju, spremaju i dokumentiraju. 

Svako mjesto zločina traži poseban pristup i obradu. Na otvorenim prostorima, gdje je počinjen zločin, obrađuje se široko područje te se ispituje tlo i drveće. Osnovni zadatak forenzike je uočiti, izdvojiti, obraditi i sačuvati identitet traga te ga dostaviti u laboratorij. Najveći dio posla obavlja se u forenzičnom laboratoriju u kojem se uzeti trag pretvara u materijalni dokaz zločina. Analizama, raznim instrumentima i tehnikama otkrivaju se razbojnici, ubojice i ostali kriminalci. Centar za kriminalistička vještačenja “Ivan Vučetić” u Zagrebu jedan je od najbolje opremljenih u Europi i dio je europske mreže. Svaka hrvatska policijska uprava ima ekipe za očevid koje, prema potrebi, traže stručna i dodatna vještačenja iz Zagreba. 

Kriminalistički tehničari su školovani i sposobni za dio forenzike koji se obavlja na mjestu događaja. Dodatnu stručnu pomoć dobivaju iz Centra koji ima bazu podataka DNK u kojoj su gotovo svi dosad optuženi kriminalci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najčešće se traži DNK kako bi se otkrio počinitelj

DNK analiza je najvažinija u forenzici. Osumnjičenima se uzima uzorak krvi, kose ili sline te se odredi njihov DNK koji je jedinstven. On se koristi kako bi se utvrdila nečija nevinost ili krivnja. Tragovi s četkice za zube, vlas kose s češlja, brijačeg aparata mogu pomoći u otrkivanju zločina. DNK tehnologija se danas primjenjuje kao dokaz na suđenjima za kaznena djela.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…